NavigatieGebruikersloginZoeken |
spierkramp fasciculatie syndroomIngediend door mark w op Vrij, 09/03/2007 - 19:20.
sinds kort is het syndroom bij mij geconstateerd. ik dus op google zoeken en zo kwam ik hier terecht. ik las een bericht van hercules. mijn vraag is of er wat tegen te doen is. de neuroloog zegt dat er wel medicijnen voor zijn, maar daar wachten ze zolang mogelijk mee. er blijken veel bijwerkingen bij te zijn en je zit er meteen aan vast. (wat ik eruit begreep). hoeveel mensen hebben dit syndroom ongeveer in nederland? wie weet er een goede site over dit syndroom? alvast bedankt!!!! Vrij, 09/03/2007 - 19:20  
|
erg voor je. wat is het
Niet Actief
Punten: 134
Aangesloten: 24 Feb 2006
erg voor je.
wat is het eigenlijk?
houd je goed!
fasciculaties
Niet Actief
Punten: 499
Aangesloten: 30 Mrt 2005
veel informatie is er niet over maar waardoor deze spontane contracties plaats vinden is neurologisch verklaarbaar.
het heeft te maken met de koppeling tussen het centrale zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel. in het ruggemerg waar de motorische zenuw ontspringt moet een synaps (de koppeling tussen zenuwen) zorgen voor de remming van de spanning uit het CZS wat gebeurt door neurotransmitterstof. deze synaps zorgt ervoor dat de basisspanning van de spieren -70mV bedraagt. als de spanning sterker wordt door meerdere prikkels (daar zijn altijd meer prikkels voor nodig dan een enkele) ontstaat er een verhoging in het eindplaatje wat de spier bereikt zodat deze samentrekt. hoe groter de prikkeldichtheid, hoe meer delen gaan aanspannen.
bij het spierkramp fasciculatie syndroom is de remming in het ruggemerg te klein waardoor het CZS de zenuw die de spier innerveert niet meer remt en ervoor zorgt dat deze met een enkele of zelfs zonder prikkel de spier deels of geheel laat samentrekken. in het geval van het geheel samentrekken spreek je van kramp, in het geval dat delen (vaak kleine delen) samentrekken spreek je van fasciculaties. deze fasciculaties zijn zichtbaar als golfbewegingen van de betreffende spier, meestal de kuitspier en de bovenbeenspier (q-ceps).
het is niet ernstig maar vooral hinderlijk omdat een gecontroleerde aanspanning kan resulteren in een pijnlijke kramp die moeilijk weg gaat. door te rekken en de antagonisten aan te spannen kan de kramp verdwijnen maar zo gauw de antagonisten weer ontspannen is het risico van kramp weer groter en zijn de fasciculaties het hevigst.
alles is afkomstig van te weinig remming in de motorische voorhoorn van het ruggemerg en is dus niet te beinvloeden door de spier te behandelen.
mensen die gevoelig zijn voor kramp in de kuitspieren hoeven hun klacht niet direkt onder spierkramp fasciculatie syndroom te plaatsen, kramp kan vele oorzaken hebben. onder andere een tekort aan bepaalde mineralen; een spier spant doordat bepaalde ionen uit de spier stromen en daardoor de basisspanning beinvloeden. wanneer andere geladen deeltjes weer terugstromen daalt de spanning direkt. als je een tekort hebt aan mineralen is er onvoldoende terugstroom en blijft de spier boven de prikkeldrempel en uit het zich in kramp. met name kalium, natrium, calcium en magnesium zijn belangrijke mineralen.
zorg voor voldoende mineralen, eventueel uit tabletten en voor voldoende vitamine B complex. dit vermindert het risico van kramp en andere stoornissen van het zenuwstelsel.