Weegschaal met vetmeting niet nauwkeurig

Ingediend door Mantichora op Zon, 25/02/2007 - 08:50.
Kwaliteit++++- ( Goed - 4 stemmen )

Het Nederlandse consumentenprogramma Kassa deed midden November 2006 een onderzoek naar weegschalen die ook het vetpercentage wegen. Uit de test bleek dat het kopen van een normale weegschaal zonder vetmeter een betere en goedkopere keuze is.

Kassa:

In de weegschalen die we testen zit een bio-impedantiemeter: die meet het vetgehalte. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Om het vetpercentage te meten wordt er een zwakke wisselstroom door je lichaam gestuurd, en de weerstand die de stroom ondervindt wordt gemeten. En hoe meer vet in het lichaam, hoe hoger de weerstand.

Beperkingen

Het probleem met deze weegschalen is dat de stroom van de ene voet via de heupen naar de andere voet gaat: de bovenkant van het lichaam wordt dus niet gemeten. Als je juist daar dik bent wordt dat dus niet gemeten. Deze weegschalen meten dus eigenlijk alleen of je dikke benen hebt.

En er zitten meer nadelen aan: als je bijvoorbeeld een dikke eeltlaag onder je voet hebt krijg je ook een vertekend resultaat.

Ook zijn er andere factoren die de vetmeting beïnvloeden. Onder andere lichaamsbouw, ras, leeftijd, lengte en geslacht zijn belang voor een juiste vetmeting. Onze weegschalen vragen alleen om de laatste drie gegevens in te voeren. En dat was overigens ook nog best lastig om te doen.

De test

Voor de test zijn we met een aantal proefpersonen eerst langs bij een diëtiste gegaan. Daar zijn ze op een geijkte weegschaal gaan staan en worden lengte en buikomvang gemeten. Het gewicht gedeeld door de lengte maal de lengte is de BMI, Body Mass Index. Deze geeft aan of het gewicht klopt in verhouding tot je lengte. De buikomvang mag niet groter zijn dan 1.02 meter: dan zit je echt in de gevarenzone.

Vervolgens hebben we deze personen op de speciale weegschalen die ook het vetpercentage meten gezet. En de uitkomsten waren opvallend. De onderlinge verschillen tussen de weegschalen waren namelijk erg groot. Bij een persoon zat er maar liefst 12% tussen de gevonden vetpercentages van de verschillende weegschalen.

En omdat de weegschalen ook nog eens alleen maar de onderkant van het lichaam meten (dus niet de buik), zegt volgens de deskundige het gemeten vetpercentage helemaal niet zoveel. Kortom: via een weegschaal is het vetpercentage eigenlijk niet te meten. Echter omdat het meten van vetpercentage niet goed te meten is, kun je om gewicht te meten uiteraard beter een gewone weegschaal kopen. Dat is vaak een stuk voordeliger.

Ik had deze link gepost op

Ingediend door meneermaarten op Zon, 25/02/2007 - 12:24.

Ik had deze link gepost op het forum! Omdat Anneke en ik zich afvroegen of zon vetpercentage op weegschalen betrouwbaar is Smiling Mooi dat je er zo extra aandacht aan geeft Mantichora Eye-wink

omgeving

Ingediend door Mantichora op Din, 27/02/2007 - 18:50.

Welja, ik ken wel enkelen in mijn omgeving die zich zo een ding hadden aangeschaft en ik had altijd getwijfeld aan hoe zo een machine'tje over heel je lichaam het vetpercentage kan bepalen door simpelweg je voetzolen aan te raken.

vetmeting

Ingediend door Gast Anneke (niet geverifiëerd) op Don, 15/03/2007 - 15:50.

tja ik snap er ook niets van, ik ben 170 lang weeg 70 kilo ben eigenlijk best slank
maar als ik in de sportschool mn vetmeting doe staat die op 37.
ik sport nu 4 maanden en ben 5 kilo afgevallen en toen ik begon stond mn vetmeting op 40

daar schrok ik best van, ik vind ook dat het maar langzaam verminderd. Sad

vetmeting

Ingediend door Gast (niet geverifiëerd) op Don, 29/03/2007 - 12:28.

het is allemaal erg verwarrend. Ik ben 178, weeg 68 kg,oog slank en hardloop veel(minstens 2x duur en 1 x interval p.w.)plus fitness. En wat zegt die weegschaal op de sportschool: 30% vet. U bent een potentieel risico. Whoeaaa, dat kan toch niet kloppen!!!!! Red face

Maar gaat het dan enkel over

Ingediend door perryl op Din, 29/05/2007 - 11:51.

Maar gaat het dan enkel over de weegschalen of werken die dingen in de fitness ook niet? Bij ons hebben ze zo een apparaat dat je met gestrekte armen moet vasthouden. Vond mijn vetpercentage ook hoog, 36%, met mijn 65kilo en 1m72. Puzzled

vetmeting

Ingediend door Gast (niet geverifiëerd) op Woe, 25/07/2007 - 18:04.

Beste,

Uw commentaar op de vetmeting verwonderd mij niet.
Heel veel mensen die veel cardio training doen en geen krachttraining hebben uw zelfde probleem en uw vetpercentage van 30% zou wel eens correct kunnen zijn.
Studies in de VS en Europa uit wetenschappelijke tijdschriften hebben meermaals aangetoond dat amateur sporters die enkel cardio training doen een heel hoog, soms zelf hoger dan gemiddeld vetpercentage hebben.
Daarom raden wij aan iedereen aan van cardio training te combineren met kracht training.

Friedel
Personal Trainer

Ik heb volgens zo'n

Ingediend door I am Gene E. Yuss op Don, 26/07/2007 - 12:46.

Ik heb volgens zo'n weegschaal 5 procent Roll Eyes

Vetmeting

Ingediend door Gast (niet geverifiëerd) op Woe, 07/11/2007 - 09:22.

Gooi die weegschalen gewoon buiten! Ik heb er zelf (domdomdom) zo eentje gekocht en die meet steeds rond de 22%. Dat is voor mij toch wel erg veel en ik had het gevoel dat het niet kon kloppen. Vroeger zat ik op zo'n 10-11% (gemeten door sportdietiste). Nu sport ik terug meer na lange tijd op een laag pitje gestaan te hebben. Omdat ik er nogal graag hard tegenaan ga, heb ik me laten checken in een ziekenhuis, dienst sportgeneeskunde (cardiogrammen onder inspanning, de "motor" laten checken, conditie etc.). Ook werd het vetpercentage getest door een zeer ervaren antropometrist met een "caliper". Nu laat ik de som van mijn "vetrollen" liever niet omrekenen naar percentage, maar als ik dat toch liet doen, kom ik 15% wat ik perfect kan aanvaarden als waarde (yep, die 5% fiets ik er wel af !).

Ik zou eigenlijk ook elk fitnesscentrum mijden waar men zo -dom- is zo'n dingen aan te kopen en door de mensen te laten gebruiken. Een goed Exclamation fitnesscentrum heeft mensen in dienst die ervaring hebben met het meten van de dikte van de "vetrollen". Indien ze dit zelf niet kunnen, dan zouden ze je vlot moeten kunnen doorverwijzen naar een dietiste of persoon die medisch (!!!) trainingsadvies kan geven (jammer genoeg zijn er veel zogenaamde personal trainers die denken dat ze dit kunnen, maar daar eigenlijk niet bevoegd voor zijn. Let wel: er zijn zeer goeie personal trainers ook. Misschien moet er maar eens een certificatie komen hiervoor).

Tenslotte: cardio is nog steeds de beste manier om vet te verliezen. Maar combinatie met krachttraining is wenselijk, dat helpt je extra vooruit.

tja, theoretisch is het

Ingediend door Gast (niet geverifiëerd) op Zon, 18/11/2007 - 08:34.

tja, theoretisch is het vetgehalte in de benen een indicatie van hoe het met de rest van het lichaam is gesteld (een enorm vette koe heeft meestal geen spillebenen) en levert de gemeten weerstand een factor op die in een formule wordt gezet die gemiddeld gezien zou kunnen kloppen, maar...... een boel vetmetertjes zijn gewoon nep. De waardes die worden weergegeven zijn voornamelijk gebaseerd op de ingevoerde gegevens en worden maar voor een heel klein gedeelte beïnvloed door de meting. Je kunt dit mooi uittesten door in plaats van met je handen of voeten de contactpunten met een stuk ijzerdraad of koperdraad te verbinden. de weerstand is theoretisch veel anders maar de uitslag op de display zal niet heel veel verschillen (overigens zijn er ook apparaten in de handel die wél redelijk meten).
Wil je echt je vetpercentage weten dan kan een huidplooimeting bij een diëtiste of sportarts meer nauwkeurigheid bieden maar het allernauwkeurigste is een onderwaterweging. Bij laatstgenoemde wordt je longinhoud gemeten en wordt je boven en onder water gewogen, het vet in je lichaam verhoogt je drijfvermogen en maakt je onder water lichter. Er kan zo na compensatie voor het longinhoudsgebonden drijfvermogen zeer nauwkeurig berekend worden hoeveel vet je in je lichaam hebt (orgaanvet meegemeten) maar ook hier zegt het niet alles over de verdeling van het vet in je lichaam en het wordt natuurlijk niet overal gedaan. Je kunt je natuurlijk afvragen wat je er aan hebt om je vetpercentage zo exact te weten, een gewone weegschaal vertelt je ook heel goed of je sportschema voldoet en als je zwaarder wil worden (door spiermassa) kun je het zien aan het feit dat je sterker wordt (maar verwacht niet dat spiermassa meer dan 5 kilo per jaar toeneemt, zelfs bij intensief trainen is 2 kilo spiermassa per jaar al heel veel).

5 kg spiermassa is veel, hoe

Ingediend door Biker op Zon, 18/11/2007 - 17:45.

5 kg spiermassa is veel, hoe wil je verklaren dat je al jaren niet zwaarder wordt, en zodra je(ik) gaat trainen ben ik bijna 10 kg aangekomen, zonder veel meer te eten als anders, wel 6 maaltijden over de dag verdeelt?

beginners groeien in het

Ingediend door mark1234 op Zon, 18/11/2007 - 19:20.

beginners groeien in het begin heel snel, meer ervaren sporters hebben dan ook meer moeite om spiermassa te winnen.

vetmeting

Ingediend door Fluppie (niet geverifiëerd) op Woe, 09/01/2008 - 09:28.

Zeer juist; onlangs ging ik naar een dieetist, om mijn vetgehalte te meten. Toestel juist hetzelfde. Ik ben 1m68 groot en weeg 57 kg. vetgehalte 33%.

Wetenschappelijke artikelen

Ingediend door heleen (niet geverifiëerd) op Zat, 07/04/2012 - 17:14.

Hoi,

UIt welke studies uit de VS haal je deze wijsheid?
IK ben namelijk bezig met een onderzoek hierna,
je zal mij erg helpen als ik die studies ook eens mag inkijken Smiling

alvast bedankt,