Na elke training is me hele shirt doordrenkt van me zweet wat daatna moeilijk uit doen is
Ik sport al een paar jaar intensief, en ik merk helemaal geen vermindering.
Wat kan de reden zijn waarom ik zo snel zweet? Misschien te veel vet?
is persoonsbepaald. Wie meer vet heeft zal sneller zweten. Op zich is dat niet erg. Als het te lastig w neem altijd een handdoek mee. Als ik serieus doortrain zweet ik ook behoorlijk
Een ode aan het transpireren
Veel mensen denken dat veel zweten bij inspanning op een gebrek aan fysieke conditie wijst. Welnu, ze slaan de plank volledig mis! Tekst en uitleg.
Al in de jaren 60 werd uitdroging bestudeerd als prestatieverlagende factor, maar ook om ongevallen te voorkomen door “oververhitting” van het organisme, hyperthermie genoemd.
Zo schatten laboratoriumonderzoekers het rendement van de menselijke “motor” rond 20-25 %; de rest van de geproduceerde energie (75 à 80 %) komt vrij in de vorm van warmte. In de wetenschap dat een productie van 50 kilocalorieën volstaat om de temperatuur ongeveer 1 graad te doen stijgen, berekenden ze dat, zonder afkoeling, de temperatuur van een hardloper om de twee of drie minuten inspanning 1 graad zou stijgen. Na één uur zou de lichaamstemperatuur meer dan 55 graden bedragen, wat uiteraard onhoudbaar is! In de regel treedt de dood in zodra de grens van de 43-44 graden overschreden wordt.
Afkoeling door water
Gelukkig beschikt het lichaam over tal van middelen om deze overtollige warmte af te voeren, onder meer door transpiratie. Veel zweten wijst op een hoge stressbestendigheid van het organisme. Heel wat studies hebben uitgewezen dat, wie goed getraind is, begint te transpireren bij een interne temperatuur van ongeveer 37°2, terwijl iemand met een slechte fysieke conditie pas begint te zweten bij 37°7. Maar zweten mag dan al de beste manier zijn om ons lichaam te doen afkoelen, dat gaat ten koste van onze waterreserves.
In extreme omstandigheden - hoge temperatuur, veel wind of relatief hoge vochtigheid - kunnen we per uur inspanning tot 3 liter zweet verliezen. Zo zijn sommige voetballers 4 liter kwijt na een wedstrijd in volle zon. En bij marathons in een verzengende hitte is gewichtsverlies van 4 tot 5 liter geen uitzondering. Bij soldaten die op manoeuvres waren in de Sahara is zelfs melding gemaakt van 12 liter vochtverlies per dag.
Water = levenskracht!
Helaas is het zo dat, hoe meer water we verliezen, hoe geringer onze fysieke capaciteit. Als we 2 % van ons lichaamsgewicht verliezen aan vocht (voor iemand van 70 kg is dat 1,5 liter), daalt ons fysiek vermogen met ongeveer 20 %. Bij 4 % is dat zelfs 40 %. Dat is te verklaren door de vermindering van het bloedvolume en dus een daling van het hartminuutvolume en de bloeddruk. Er stroomt minder bloed naar de spieren, wat hun capaciteit vermindert. De atleet voelt zich futloos en vermoeid. Tegelijk neemt de hartslag abnormaal toe.
Bij een aanhoudende inspanning zonder te drinken dreigt de lichaamstemperatuur gevaarlijk te stijgen. Opletten dus als u symptomen vaststelt zoals een huid die plots droog wordt, een te snelle hartslag en een verminderde waakzaamheid. Het kan om een hitteslag gaan die vrij snel kan evolueren naar een syncope en zelfs de dood kan veroorzaken! Om dat te vermijden, moet u onmiddellijk drinken en rusten in de schaduw. U hebt nadien nog alle tijd om aan uw toekomstige exploten te denken …
2 tips tegen uitdroging
Bij hoge hitte is het dorstgevoel niet langer een voldoende graadmeter van het reële vochttekort. Dorst of geen dorst, u moet om het halfuur een paar slokken drinken.
Begin te drinken van bij het begin van een langdurige inspanning, kwestie van uw spijsverteringsstelsel te sparen.
Niet Actief
Punten: 16301
Aangesloten: 08 Feb 2005
Veel goede informatie, zo schijnt het ook mij toe.
Mss nog eens vermelden dat je best (sport)drank bij je hebt tijdens het sporten, indien mogelijk.
Gewoon (bruis)water is vaak al meer dan voldoende, maar nog beter is sportdrank. Dat is bij voorkeur geen duur spul uit de winkel, maar gewoon water met een beetje zout en water suiker...
Het zout zorgt voor een betere opname van het water, en de suiker (deel sinaasappelsap of zo) bevat uiteraard energie.
--
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot
wat idd ook als een goede sportdrank wordt gezien is fruitsap verdund met water en daar wat zout bij. De verhouding fruitsap water is afhankelijk van welk soort sportdrank je wilt (isotonisch, hypotonisch of hypertonisch).
Ik heb het eens een keertje geprobeerd en persoonlijk vind ik het niet echt te drinken maar dat hangt natuurlijk af van je eigen voorkeur.
je conditie is er ook deels voor verantwoordelijk, je warmteregulatie werkt beter. betekent tevens dat je sneller en meer zweet wat tegelijkertijd betekent dat er minder afvalstoffen in zitten.
Het leek me noodzakelijk dit onderwerp ter sprake te brengen, want het menselijk lichaam is nu eenmaal afhankelijk van een regelmatige en toereikende verzorging met schoon water. Daarvan worden we ons vaak pas bewust als er weer eens een milieuramp heeft plaatsgevonden, een olieramp bijvoorbeeld. Zonder grote inspanning wordt er via de nieren dagelijks ongeveer 1,5 liter water uitgescheiden, een halve liter wordt via de ademhaling uitgeademd en een halve liter wordt via de huid verdampt.
De dagelijkse vochtbalans ligt dus op ongeveer 2,5 liter (Findeisen e.a.). De helft daarvan wordt via vast voedsel opgenomen dat zelf water bevat of ontstaat bij de metablosche oxidatie in het lichaam. De rest, doorgaans 1 tot 1,5 liter, moet gedronken worden. Overtollige vochttoevoer is aanmerkelijk minder gevaarlijk dan een tekort aan vocht, want alles wat te veel is wordt door de nieren via de urine weer afgegeven. Metingen van de urineafscheiding van zwaar trainende sporters leveren echter vaak verminderde afscheidingshoeveelheden op, wat er een duidelijke indicatie voor is dat in deze gevallen niet aan de vochtbehoefte wordt voldaan. Van de ene kant is de vochtbehoefte bij een intensieve training door de verhoogde stofwisseling groter - voor het aanmaken van een gram glycogeen heeft het lichaam driemaal zoveel water nodig dan normaal - van de andere kant wordt door de verhoogde ademhalingsfrequentie meer vocht uitgeademd. Maar er wordt vooral een grote hoeveelheid vocht in de vorm van zweet afgescheiden.
Zweet moet stromen
Net als bij andere 'verbrandingsmachines' produceert ook het menselijk lichaam meer warmte naarmate er meer perestaties van het lichaam worden gevergd. Het lichaam moet echter overtollige warmte zien kwijt te raken, zodat het niet overhit raakt, wat tot functieverlies kan leiden. Dat lukt het best door vocht te verdampen. De daarbij optredende verdampingskou - een liter water 'verbruikt ' ongeveer 580 kilocalorieën - staat garant voor een optimale bedrijfstemperatuur. Bij een verbeterde conditie wordt ook gelijk deze mogelijkheid om de temperatuur van het lichaam te regelen verbeterd. Een door en door getrainde sporter kan doorgaans meer zweet produceren dan iemand die niet sport. Terwijl ongetrainde mensen gewoonlijk niet meer dan een liter zweet kunnen afscheiden en de beperkingen daarvan op het prestatievermogen moeten accepteren, stijgt de zweetproductie bij sporters tot 2 à 3 liter per uur en meer. Zweet is dus in tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt, absoluut geen aanwijzing voor een slechte conditie.
Ook tijdens de training drinken!
Gutsend zweet wordt echter vaak als onaangenaam beschouwd, en veel sporters drinken met opzet erg weinig om de zweetproductie bijna met geweld te onderdrukken. Wat de meeste mensen echter niet weten: wie meer drinkt, zweet niet meer. Doorgaans zweten mensen die weinig drinken meer. Want bij voledoende vochttoevoer hoeft de sporter helemaal niet zo erg te zweten, omdat zijn warmtestraling door een betere doorbloeding van meet af aan al beter is dan bij atleten met ingedikt bloed. Deze warmtestraling funcitioneert natuurlijk alleen bij een gematigde of koele buitentemperatuur. Als het erg warm is, kan het lichaam op deze manier geen warmte afgeven en is het voor de temperatuurregeling van het zweten afhankelijk. Zou de zweetstecretie noodgedwongen daadwerkelijk minder worden omdat men te weinig drinjkt, dan raakt het overhit - tenzij het lichaam zijn prestaties vermindert. De conclusie dat het kwijtgeraakte vocht aangevuld kan worden met een of twee liter cola, limonade of de tegenwoordig zo geliefde ijsthee, is echter een verkeerde overtuiging. Met het zweet verliest het organisme namelijk gelijktijdig grotere hoeveelheid mineralen. Water- en mineralenhuishouding vormen in ons lichaam sinds het begin der tijden een onafscheidelijk duo. Dat betekent dat het organisme in een toestand van uitdroging geen zuiver water meer kan binden. Dit zou veeleer onmiddelijk via de nieren weer uitgescheiden worden. Daardoor zouden nog meer mineralen verloren gaan en zou de hele situatie nog schadelijker worden.
Aanvulling van het tekort
Het is dus noodzakelijk niet alleen het kwijtgeraakte vocht, maar gelijktijdig ook de kwijtgeraakte mineralen aan te vullen. Een liter zweet bevat ongeveer 2,7 tot 3 gram mineralen en spoorelementen, vooral natrium, kalium, calcium, magnesium en fosfor, en kleine hoeveelheden zink, ijzer, mangaan en koper, die bij voorkeur samen met kwijtgeraakte vocht moeten worden aangevuld(Konopka). Vooral bij kalium en magnesium schijner er soms deficiëntieverschijnselen op te treden, die zich als spierzwakte, apathie, maar ook als spiertrekkingen en -krampen kunnen uiten. Een tijdige aanvulling van het tekort aan mineralen lijkt hier vooral bij zware lichaamsbelastingen aan te bevelen.
Voila dit heb ik overgeschreven uit mijn boek voor jullie. Ik vond dit wel een interessant artikel.
Ik heb ook een boek enkel over water, als ik die terugvind zal ik daar ook het een en ander over, overschrijven indien intresse.
Beschrijving:
Een juiste manier van drinken is misschien wel de belangrijkste voorwaarde voor het leveren van topprestaties. De juiste vochthuishouding bevordert niet alleen een gunstige uitwerking van sportbeoefening, maar is in het algemeen gewoon belangrijk voor het optimaal functioneren - wat u ook doet. Als over gezonde of prestatieverhogende voeding wordt gesproken en geschreven, spreekt men altijd over het eten, over koolhydraten, eiwitten of vitaminen. Als vochthuishouding en drinken al aan de orde komen, dan alleen in een voetnoot... en dat terwijl meer sporters een wedstrijd verliezen door vochtgebrek dan door een of ander voedingstekort.
--
“You are doing your best only when you are trying to improve what you are doing”
Snel zweten wil zeggen dat je lichaam snel te warm heeft en dus moet afkoelen, wat wil zeggen dat je een behoorlijke tot uitstekende conditie/recuperatie hebt. Als je in de winter begint te zweten van je soep te eten 's middags is dit dan inderdaad wel weer omdat je beetje te dik bent . Zweten op zich is wel gezond --> afvalstoffen die uit je lichaam verdwijnen.
Snel zweten wil zeggen dat je lichaam snel te warm heeft en dus moet afkoelen, wat wil zeggen dat je een behoorlijke tot uitstekende conditie/recuperatie hebt. Als je in de winter begint te zweten van je soep te eten 's middags is dit dan inderdaad wel weer omdat je beetje te dik bent . Zweten op zich is wel gezond --> afvalstoffen die uit je lichaam verdwijnen.
ik zweet ook van heet eten, maar ik ben zeker niet te dik
zweten is altijd goed, alleen is het geen indicatie voor conditie maar als je een hoge conditie hebt zweet je wel sneller en meer. ook als je te dik bent zweet je sneller maar dat komt meer doordat het lichaam bij geringe belasting TOCH hard moet werken; het lichaam opzich is een belasting en daarbij is een te dik lichaam chemisch vaak ontregeld. de stofwisselingsprocessen verlopen nietoptimaal dus ook de vochtregulering niet.
als je zweet zonder belasting (zonder het warm te hebben) en zonder te eten is het WEL een teken van een probleem maar dan is het raadzaam dit even in de gaten te houden en zo nodig eens advies van een arts in te winnen.
Sinds ik begonnen ben met PT, nu zon 6 maand terug denk ik, zweet ik toch wel veel.
Ok in de fitness stoort mij da ni, dan ebbek zwaaare okselvijvers, mayah, ge zijt aant traine, het boeit ni.
Maar ik zweet ook wel vrij veel op andere momenten, bvb. op school, op café, etc.
Dan is het natuurlijk minder prettig, ik stink daarom ni, ma ge zie het wel soms.
Een vriend zei me dat het is omdat mijn lichaam veel afvalstoffen wil kwijtraken.
Wel ik rook wel (6sigaretten per dag), elk weekend toch meerdere jointe, en ik drink wel is een pintje, ma da doe ik al langer dus.
wie weet
Niet Actief
Punten: 642
Aangesloten: 27 Mei 2004
is persoonsbepaald. Wie meer vet heeft zal sneller zweten. Op zich is dat niet erg. Als het te lastig w neem altijd een handdoek mee. Als ik serieus doortrain zweet ik ook behoorlijk
Overmatig zweten
Niet Actief
Punten: 166
Aangesloten: 01 Nov 2005
jah ik neem ook altijd een handdoek mee, maar meer vet = meer zweten, maar is meer spiermassa ook meer zweten? en heeft conditie daar geen invloed op?
Overmatig zweten
Niet Actief
Punten: 16301
Aangesloten: 08 Feb 2005
Hoe meer spieren, hoe meer vermogen, hoe meer warmproductie, hoe meer zweet!
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot
Overmatig zweten
Niet Actief
Punten: 166
Aangesloten: 01 Nov 2005
dat vreesde ik al, het zal wel dat ik me te pletter zweet
en conditie?
Overmatig zweten
Niet Actief
Punten: 411
Aangesloten: 13 Aug 2005
Een ode aan het transpireren
Veel mensen denken dat veel zweten bij inspanning op een gebrek aan fysieke conditie wijst. Welnu, ze slaan de plank volledig mis! Tekst en uitleg.
Al in de jaren 60 werd uitdroging bestudeerd als prestatieverlagende factor, maar ook om ongevallen te voorkomen door “oververhitting” van het organisme, hyperthermie genoemd.
Zo schatten laboratoriumonderzoekers het rendement van de menselijke “motor” rond 20-25 %; de rest van de geproduceerde energie (75 à 80 %) komt vrij in de vorm van warmte. In de wetenschap dat een productie van 50 kilocalorieën volstaat om de temperatuur ongeveer 1 graad te doen stijgen, berekenden ze dat, zonder afkoeling, de temperatuur van een hardloper om de twee of drie minuten inspanning 1 graad zou stijgen. Na één uur zou de lichaamstemperatuur meer dan 55 graden bedragen, wat uiteraard onhoudbaar is! In de regel treedt de dood in zodra de grens van de 43-44 graden overschreden wordt.
Afkoeling door water
Gelukkig beschikt het lichaam over tal van middelen om deze overtollige warmte af te voeren, onder meer door transpiratie. Veel zweten wijst op een hoge stressbestendigheid van het organisme. Heel wat studies hebben uitgewezen dat, wie goed getraind is, begint te transpireren bij een interne temperatuur van ongeveer 37°2, terwijl iemand met een slechte fysieke conditie pas begint te zweten bij 37°7. Maar zweten mag dan al de beste manier zijn om ons lichaam te doen afkoelen, dat gaat ten koste van onze waterreserves.
In extreme omstandigheden - hoge temperatuur, veel wind of relatief hoge vochtigheid - kunnen we per uur inspanning tot 3 liter zweet verliezen. Zo zijn sommige voetballers 4 liter kwijt na een wedstrijd in volle zon. En bij marathons in een verzengende hitte is gewichtsverlies van 4 tot 5 liter geen uitzondering. Bij soldaten die op manoeuvres waren in de Sahara is zelfs melding gemaakt van 12 liter vochtverlies per dag.
Water = levenskracht!
Helaas is het zo dat, hoe meer water we verliezen, hoe geringer onze fysieke capaciteit. Als we 2 % van ons lichaamsgewicht verliezen aan vocht (voor iemand van 70 kg is dat 1,5 liter), daalt ons fysiek vermogen met ongeveer 20 %. Bij 4 % is dat zelfs 40 %. Dat is te verklaren door de vermindering van het bloedvolume en dus een daling van het hartminuutvolume en de bloeddruk. Er stroomt minder bloed naar de spieren, wat hun capaciteit vermindert. De atleet voelt zich futloos en vermoeid. Tegelijk neemt de hartslag abnormaal toe.
Bij een aanhoudende inspanning zonder te drinken dreigt de lichaamstemperatuur gevaarlijk te stijgen. Opletten dus als u symptomen vaststelt zoals een huid die plots droog wordt, een te snelle hartslag en een verminderde waakzaamheid. Het kan om een hitteslag gaan die vrij snel kan evolueren naar een syncope en zelfs de dood kan veroorzaken! Om dat te vermijden, moet u onmiddellijk drinken en rusten in de schaduw. U hebt nadien nog alle tijd om aan uw toekomstige exploten te denken …
2 tips tegen uitdroging
Bij hoge hitte is het dorstgevoel niet langer een voldoende graadmeter van het reële vochttekort. Dorst of geen dorst, u moet om het halfuur een paar slokken drinken.
Begin te drinken van bij het begin van een langdurige inspanning, kwestie van uw spijsverteringsstelsel te sparen.
bron: http://www.e-gezondheid.be/nl/tijdschrift_gezondheid/sante_sport_gezondheid/ode_aan_het_transpireren-11591-444-art.htm
Overmatig zweten
Niet Actief
Punten: 2282
Aangesloten: 01 Feb 2003
interessant artikel
Overmatig zweten
Niet Actief
Punten: 16301
Aangesloten: 08 Feb 2005
Veel goede informatie, zo schijnt het ook mij toe.
Mss nog eens vermelden dat je best (sport)drank bij je hebt tijdens het sporten, indien mogelijk.
Gewoon (bruis)water is vaak al meer dan voldoende, maar nog beter is sportdrank. Dat is bij voorkeur geen duur spul uit de winkel, maar gewoon water met een beetje zout en water suiker...
Het zout zorgt voor een betere opname van het water, en de suiker (deel sinaasappelsap of zo) bevat uiteraard energie.
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot
Overmatig zweten
Niet Actief
Punten: 411
Aangesloten: 13 Aug 2005
wat idd ook als een goede sportdrank wordt gezien is fruitsap verdund met water en daar wat zout bij. De verhouding fruitsap water is afhankelijk van welk soort sportdrank je wilt (isotonisch, hypotonisch of hypertonisch).
Ik heb het eens een keertje geprobeerd en persoonlijk vind ik het niet echt te drinken maar dat hangt natuurlijk af van je eigen voorkeur.
meer uitleg vind je op (wel nen engelse site): http://www.brianmac.demon.co.uk/drinks.htm
Overmatig zweten
Niet Actief
Punten: 16301
Aangesloten: 08 Feb 2005
Misschien eens proberen wat minder zout erbij te doen
Een zeer kleine hoeveelheid zout - die je niet proeft - is nog altijd veel beter dan geen zout.
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot
Overmatig zweten
Niet Actief
Punten: 411
Aangesloten: 13 Aug 2005
kzalt is ne keer proberen, misschien lag het idd aan de hoeveelheid zout.
Overmatig zweten
Niet Actief
Punten: 499
Aangesloten: 30 Mrt 2005
hoe meer je sport, hoe meer je zweet.
je conditie is er ook deels voor verantwoordelijk, je warmteregulatie werkt beter. betekent tevens dat je sneller en meer zweet wat tegelijkertijd betekent dat er minder afvalstoffen in zitten.
je ruikt dus ook minder
De Behoefte aan vocht tijdens het sporten.
Niet Actief
Punten: 806
Aangesloten: 11 Okt 2006
De Behoefte aan vocht tijdens het sporten.
Het leek me noodzakelijk dit onderwerp ter sprake te brengen, want het menselijk lichaam is nu eenmaal afhankelijk van een regelmatige en toereikende verzorging met schoon water. Daarvan worden we ons vaak pas bewust als er weer eens een milieuramp heeft plaatsgevonden, een olieramp bijvoorbeeld. Zonder grote inspanning wordt er via de nieren dagelijks ongeveer 1,5 liter water uitgescheiden, een halve liter wordt via de ademhaling uitgeademd en een halve liter wordt via de huid verdampt.
De dagelijkse vochtbalans ligt dus op ongeveer 2,5 liter (Findeisen e.a.). De helft daarvan wordt via vast voedsel opgenomen dat zelf water bevat of ontstaat bij de metablosche oxidatie in het lichaam. De rest, doorgaans 1 tot 1,5 liter, moet gedronken worden. Overtollige vochttoevoer is aanmerkelijk minder gevaarlijk dan een tekort aan vocht, want alles wat te veel is wordt door de nieren via de urine weer afgegeven. Metingen van de urineafscheiding van zwaar trainende sporters leveren echter vaak verminderde afscheidingshoeveelheden op, wat er een duidelijke indicatie voor is dat in deze gevallen niet aan de vochtbehoefte wordt voldaan. Van de ene kant is de vochtbehoefte bij een intensieve training door de verhoogde stofwisseling groter - voor het aanmaken van een gram glycogeen heeft het lichaam driemaal zoveel water nodig dan normaal - van de andere kant wordt door de verhoogde ademhalingsfrequentie meer vocht uitgeademd. Maar er wordt vooral een grote hoeveelheid vocht in de vorm van zweet afgescheiden.
Zweet moet stromen
Net als bij andere 'verbrandingsmachines' produceert ook het menselijk lichaam meer warmte naarmate er meer perestaties van het lichaam worden gevergd. Het lichaam moet echter overtollige warmte zien kwijt te raken, zodat het niet overhit raakt, wat tot functieverlies kan leiden. Dat lukt het best door vocht te verdampen. De daarbij optredende verdampingskou - een liter water 'verbruikt ' ongeveer 580 kilocalorieën - staat garant voor een optimale bedrijfstemperatuur. Bij een verbeterde conditie wordt ook gelijk deze mogelijkheid om de temperatuur van het lichaam te regelen verbeterd. Een door en door getrainde sporter kan doorgaans meer zweet produceren dan iemand die niet sport. Terwijl ongetrainde mensen gewoonlijk niet meer dan een liter zweet kunnen afscheiden en de beperkingen daarvan op het prestatievermogen moeten accepteren, stijgt de zweetproductie bij sporters tot 2 à 3 liter per uur en meer. Zweet is dus in tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt, absoluut geen aanwijzing voor een slechte conditie.
Ook tijdens de training drinken!
Gutsend zweet wordt echter vaak als onaangenaam beschouwd, en veel sporters drinken met opzet erg weinig om de zweetproductie bijna met geweld te onderdrukken. Wat de meeste mensen echter niet weten: wie meer drinkt, zweet niet meer. Doorgaans zweten mensen die weinig drinken meer. Want bij voledoende vochttoevoer hoeft de sporter helemaal niet zo erg te zweten, omdat zijn warmtestraling door een betere doorbloeding van meet af aan al beter is dan bij atleten met ingedikt bloed. Deze warmtestraling funcitioneert natuurlijk alleen bij een gematigde of koele buitentemperatuur. Als het erg warm is, kan het lichaam op deze manier geen warmte afgeven en is het voor de temperatuurregeling van het zweten afhankelijk. Zou de zweetstecretie noodgedwongen daadwerkelijk minder worden omdat men te weinig drinjkt, dan raakt het overhit - tenzij het lichaam zijn prestaties vermindert. De conclusie dat het kwijtgeraakte vocht aangevuld kan worden met een of twee liter cola, limonade of de tegenwoordig zo geliefde ijsthee, is echter een verkeerde overtuiging. Met het zweet verliest het organisme namelijk gelijktijdig grotere hoeveelheid mineralen. Water- en mineralenhuishouding vormen in ons lichaam sinds het begin der tijden een onafscheidelijk duo. Dat betekent dat het organisme in een toestand van uitdroging geen zuiver water meer kan binden. Dit zou veeleer onmiddelijk via de nieren weer uitgescheiden worden. Daardoor zouden nog meer mineralen verloren gaan en zou de hele situatie nog schadelijker worden.
Aanvulling van het tekort
Het is dus noodzakelijk niet alleen het kwijtgeraakte vocht, maar gelijktijdig ook de kwijtgeraakte mineralen aan te vullen. Een liter zweet bevat ongeveer 2,7 tot 3 gram mineralen en spoorelementen, vooral natrium, kalium, calcium, magnesium en fosfor, en kleine hoeveelheden zink, ijzer, mangaan en koper, die bij voorkeur samen met kwijtgeraakte vocht moeten worden aangevuld(Konopka). Vooral bij kalium en magnesium schijner er soms deficiëntieverschijnselen op te treden, die zich als spierzwakte, apathie, maar ook als spiertrekkingen en -krampen kunnen uiten. Een tijdige aanvulling van het tekort aan mineralen lijkt hier vooral bij zware lichaamsbelastingen aan te bevelen.
Voila dit heb ik overgeschreven uit mijn boek voor jullie. Ik vond dit wel een interessant artikel.
Ik heb ook een boek enkel over water, als ik die terugvind zal ik daar ook het een en ander over, overschrijven indien intresse.
Het boek noemt drink je fit:
http://www.synthese.ws/index.php?p=boek&n=675
Een korte beschrijving van dat boek:
Beschrijving:
Een juiste manier van drinken is misschien wel de belangrijkste voorwaarde voor het leveren van topprestaties. De juiste vochthuishouding bevordert niet alleen een gunstige uitwerking van sportbeoefening, maar is in het algemeen gewoon belangrijk voor het optimaal functioneren - wat u ook doet. Als over gezonde of prestatieverhogende voeding wordt gesproken en geschreven, spreekt men altijd over het eten, over koolhydraten, eiwitten of vitaminen. Als vochthuishouding en drinken al aan de orde komen, dan alleen in een voetnoot... en dat terwijl meer sporters een wedstrijd verliezen door vochtgebrek dan door een of ander voedingstekort.
“You are doing your best only when you are trying to improve what you are doing”
Overmatig zweten
Niet Actief
Punten: 86
Aangesloten: 21 Feb 2004
Snel zweten wil zeggen dat je lichaam snel te warm heeft en dus moet afkoelen, wat wil zeggen dat je een behoorlijke tot uitstekende conditie/recuperatie hebt. Als je in de winter begint te zweten van je soep te eten 's middags is dit dan inderdaad wel weer omdat je beetje te dik bent . Zweten op zich is wel gezond --> afvalstoffen die uit je lichaam verdwijnen.
Overmatig zweten
Niet Actief
Punten: 499
Aangesloten: 30 Mrt 2005
ik zweet ook van heet eten, maar ik ben zeker niet te dik
zweten is altijd goed, alleen is het geen indicatie voor conditie maar als je een hoge conditie hebt zweet je wel sneller en meer. ook als je te dik bent zweet je sneller maar dat komt meer doordat het lichaam bij geringe belasting TOCH hard moet werken; het lichaam opzich is een belasting en daarbij is een te dik lichaam chemisch vaak ontregeld. de stofwisselingsprocessen verlopen nietoptimaal dus ook de vochtregulering niet.
als je zweet zonder belasting (zonder het warm te hebben) en zonder te eten is het WEL een teken van een probleem maar dan is het raadzaam dit even in de gaten te houden en zo nodig eens advies van een arts in te winnen.
Overmatig zweten
Niet Actief
Punten: 86
Aangesloten: 21 Feb 2004
Ik wou maar een voorbeeldje geven hoor hercules, van die soep eten . Maar zoals je zegt, als je zweet van te niksen is er inderdaad iets niet juist.
Overmatig zweten
Niet Actief
Punten: 62
Aangesloten: 17 Jan 2007
Sinds ik begonnen ben met PT, nu zon 6 maand terug denk ik, zweet ik toch wel veel.
Ok in de fitness stoort mij da ni, dan ebbek zwaaare okselvijvers, mayah, ge zijt aant traine, het boeit ni.
Maar ik zweet ook wel vrij veel op andere momenten, bvb. op school, op café, etc.
Dan is het natuurlijk minder prettig, ik stink daarom ni, ma ge zie het wel soms.
Een vriend zei me dat het is omdat mijn lichaam veel afvalstoffen wil kwijtraken.
Wel ik rook wel (6sigaretten per dag), elk weekend toch meerdere jointe, en ik drink wel is een pintje, ma da doe ik al langer dus.
Ik zou ook niet weten hoe het komt eigelijk.
Sportmensen hebben nu
Niet Actief
Punten: 806
Aangesloten: 11 Okt 2006
Sportmensen hebben nu eenmaal een grotere zweet productie.
“You are doing your best only when you are trying to improve what you are doing”
doordat je lichaam in betere
Niet Actief
Punten: 2813
Aangesloten: 29 Mei 2006
doordat je lichaam in betere conditie raakt zal het eerder gaan zorgen dat je niet te warm wordt. Door conditie ga je dus eerder zweten.
the only thing that separates the elite from all the rest, is the fact that the elite are better at the basics than everyone else