NavigatieGebruikersloginZoeken |
SpierenIngediend door Bjorn-O op Zat, 20/12/2008 - 14:39.
Hej, heb een vraagje. Ik train goed en normaal, altijd wel meer en meer met vordering, maar ik vraag me af maakt het uit dat je spieren dag erna niet stijf meer zijn. alez, is wel niet erg maar lijkt dan of ik niet Hard genoeg getraind heb denk ik dan ^^ Zat, 20/12/2008 - 14:39  
|
dat is doodnormaal. na
Niet Actief
Punten: 4846
Aangesloten: 02 Jan 2008
dat is doodnormaal. na enkele weken training zal je minder en minder stijf zijn erna.
Yeah, you don't need to go hard. You can stay in the middle, take some supplements here and there, change your program every other week and stay absolutely the same as you are now. But that's bullshit.
vele mensen denken dat ze
Niet Actief
Punten: 9546
Aangesloten: 01 Mei 2008
vele mensen denken dat ze pas echt getraind hebben als ze erna iets voelen maar daar iets niets van waar
The Iron never lies to you.
De ene zal nooit stijfheid
Niet Actief
Punten: 4480
Aangesloten: 06 Apr 2008
De ene zal nooit stijfheid hebben, de andere heeft het doorheen zijn hele carrière. Die stijfheid zal je resultaten niet bevorderen, dus niet panikeren als je de dag erna niet merkt dat je getraind hebt, want je kan er wel achterkomen dat je wel getraind hebt .
Typisch ervaar je stijfheid
Niet Actief
Punten: 16301
Aangesloten: 08 Feb 2005
Typisch ervaar je stijfheid wanneer je iets 'nieuws' gedaan hebt. Dat kan een andere oefening zijn, een ander rep/set principe of gewoon dezelfde training met meer gewicht. Het komt niet helemaal overeen, maar dit (iets 'nieuws') zijn in het algemeen ook de trainingssituaties die in het grootste trainingseffect resulteren. Ik geloof dus wel dat er een correlatie is tussen spierpijn/stijfheid enerzijds en krachtwinst anderzijds.
Dat wil echter niet zeggen dat een training zonder spierpijn achteraf per definitie een slechte training is. Je moet er rekening mee houden dat je niet altijd even 'nieuw' uit de hoek kan komen. Bovendien zal de correlatie niet in alle gevallen even sterk zijn (bvb. trainen met lange vs. korte sets).
Daarnaast is het zo dat er heel wat verschillende 'soorten' adaptatie zijn. Als je altijd met zware gewichten traint en dan plots beslist om met sets van 50+ reps te gaan trainen, zal je wellicht ook behoorlijk wat spierpijn ondervinden, maar je zal er niet sterker van worden.
En dan zijn er nog individuele factoren. Verschillende personen zullen onder identieke omstandigheden spierpijn niet even sterk ervaren. Dat is wellicht ergens gerelateerd aan genetische factoren, maar heeft zeker en vast ook te maken met het recuperatiegedrag van de betreffende personen. Als je bijvoorbeeld te weinig slaapt, zal je wellicht meer spierpijn ervaren.
Het is dus belangrijker ervoor te zorgen dat je training voldoende variëert (in een opbouwende systematiek; progressive overload, that is), dan dat je het ervaren van spierpijn/stijfheid nastreeft. Dat doe je in de eerste plaats door je training overdacht en met verstand van zaken te programmeren en ook (wat zeker zo belangrijk is) door constant naar je lichaam te 'luisteren'. Wat dat laatste betreft kan je spierpijn opnemen in je consideraties. Zo kan je bijvoorbeeld besluiten dat het nodig is een bepaalde training minder intensief te maken, indien je spierpijn ervaart in delen van je lichaam die je van plan bent te trainen. Bovendien kan je uit 'abnormale' aanwezigheid van spierpijn concluderen dat je vorige training een voor jouw lichaam betrekkelijk onbekend aspect heeft ingehouden.
Denk daar eens over na.
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot
Oke, bedankt voor de
Niet Actief
Punten: 48
Aangesloten: 04 Sep 2008
Oke, bedankt voor de informatie
"The two best activities for your health are pumping and humping"
Arnold Swarzenegger