NavigatieGebruikersloginZoeken |
Alternatief schemaIngediend door eXorikos op Din, 09/12/2008 - 03:31.
Ik speel al een tijd volleybal en om nog meer uit mezelf te halen, heb ik een paar maand geleden besloten om fitness erbij te nemen. Mijn doelen hierbij zijn: blessures van kwetsbare zones voorkomen (knieën, (rechter)schouder, rug) en uiteraard is extra aanvalskracht/snelheid/explosiviteit/sprongkracht ook welkom. ik ben nu 7 weken aan het fitnessen. Mijn week ziet er als volgt uit: maandag fitness, dinsdag volleybal, donderdag volleybal, vrijdag wedstrijd, zaterdag wedstrijd. Door het drukke programma met volleybal, heb ik besloten om fitnessen maar 1 maal per week te doen om overbelasting te voorkomen. Na met iemand van het forum hier te praten, ben ik een beetje ongerust. Mijn programma bevat zo goed als alleen toestellen en dit is niet ideaal. Ik ben dus oa. opzoek naar alternatieven voor oefeningen. Mijn huidige schema is Crosstrainer: tijd: 12min, level: 10, omw/min: 60-65 Rower: tijd: 12min, level: 10, vermogen: min 100W Leg press: 45kg, 3x15 Leg curl: 47kg, 3x15 Shoulder press: 15kg, 3x15 Lat pull down, front: 28+kg, 3x15 Seated row: 26kg, 3x15 Chest press: 10kg, 3x15 Dumbbell curl, seated: 6kg, 3x15 Triceps extension, dumbbell: 5kg, 3x15 Sit-ups: 2 reeksen van 15 gewoon, 15 links, 15 rechts Enkel de laatste 3 zijn dus niet op een toestel (buikspieren wel met zo'n ding van op tv vroeger, maar ik gebruik die steun niet). De shoulder press heb ik de laatste keer vervangen door een oefening die ik in het verleden bij een andere fitness in mijn programma had. Rechtstaand met in elke hand een dumbbell op de schouder en dan volledig uitstrekken (gelijkaardig aan blokhouding in volleybal). Graag suggesties. Din, 09/12/2008 - 03:31  
|
ik mis toch vooral de grote
Niet Actief
Punten: 9546
Aangesloten: 01 Mei 2008
ik mis toch vooral de grote compounds zoals deadlift, squat en benchpress. Deze oefeningen moeten toch de hoeksteen vormen van je schema
The Iron never lies to you.
zoek eens de term
Niet Actief
Punten: 2813
Aangesloten: 29 Mei 2006
zoek eens de term pylometrisch trainen op in google. Hier kan je voor volleybal veel uithalen. Denk dat bij volleybal snelheid een veel grotere meerwaarde heeft dan kracht.
the only thing that separates the elite from all the rest, is the fact that the elite are better at the basics than everyone else
Bedoel je pylometrisch of
Niet Actief
Punten: 2
Aangesloten: 02 Dec 2008
Bedoel je pylometrisch of plyometrisch?
Voor basiskracht zijn
Niet Actief
Punten: 4480
Aangesloten: 06 Apr 2008
Voor basiskracht zijn compounds the way to go: Squat, Deadlift, Bench Press, Military Press, Barbell Row, Pull-Ups, Dips. Met deze oefeningen kan je over je hele lichaam kracht ontwikkelen. Voor explosiviteit voer je de oefeningen correct maar explosief uit. Probeer van toch 2x/week (3x/week is ideaal) te trainen.
Quote: Bedoel je pylometrisch of
Niet Actief
Punten: 2813
Aangesloten: 29 Mei 2006
bedoel inderdaad plyometrisch. Raad deze vorm van trainen wel aan om pas mee te beginnen als je wat meer ervaring hebt met gewichtstraining of vergelijkbare training met deze vorm.
the only thing that separates the elite from all the rest, is the fact that the elite are better at the basics than everyone else
eXorikos schreef: Na met
Niet Actief
Punten: 16301
Aangesloten: 08 Feb 2005
That would be me.
Je huidige schema kan niet gerijmd worden met je doelen (blessurepreventie, de nodige stabilisatie en explosiviteit). Je doel is drieledig en kan mijns inziens ook best aldus worden aangepakt:
Blessurepreventie
Dat doe je door alles dat geblesseerd kan raken stelselmatig aan meer stress te onderwerpen. In de praktijk is dat betrekkelijk eenvoudig, met name door gebruik te maken van de grote compoundbewegingen die samen het gross van de spieren en gewrichten voor hun rekening nemen. Deze zijn: squat, deadlift, row of clean, overhead press, bench press, pull-up, ... Nu, als ik me niet vergis, train je in de gym van de KHL en daar heb je niet de fasciliteiten om deze oefeningen te doen. Noch heb je met één training per week voldoende tijd of bewegingsruimte om moeite te steken in een klassiek barbellschema.
Er bestaat de mogelijkheid een uitstekend alternatief te gebruiken: sandbag training, waarbij je de klassieke bewegingen doet met een zware zandzak. Wellicht is deze benadering zelfs beter dan een barbellschema. Helaas staan weinigen open voor het maken en gebruiken van een sandbag.
Dat gezegd zijnde, kan ik je in ieder geval vertellen dat je weinig of niks hebt aan die toestel- en isolatieoefeningen. Aan bepaalde dumbbelloefeningen (bijvoorbeeld die dumbbell shoulder press die je zelf aanhaalde) kan je echter wel wat hebben, als de dumbbells tenminste niet te licht zijn. Ik zou je voorlopig de volgende oefeningen aanraden:
Het zijn maar suggesties, maar ik denk dat je met die oefeningen al heel wat kan beginnen wat betreft het winnen van kracht en blessurepreventie (alleszins veel meer dan hoe je nu traint).
Ik denk dat je voorlopig het beste af bent door een set/reps-stuctuur in de buurt van 3x10 te gebruiken.
Stabilisatie
Heb ik hierboven al deels besproken. Ik bedoel er gewoon 'core-training' (rompstabilisatie door training van buik- en onderrugspieren) mee. Het interesssante hieraan is dat je het niet hoeft te doen tijdens je wekelijkste krachttraining, maar verdeeld over de week in minitrainingen kan steken (bvb. drie keer per week tien minuten), terwijl je de oefeningen variëert.
Explosiviteit
Snel en explosief bewegen train je door... snel en explosief te bewegen. Bij dit soort training komen geen zware gewichten kijken.
Om je verticale sprong te verbeteren, kom je al heel ver met oefeningen als jump squat of jump lunge (bvb. set/rep: 4x4), straight leg jumps (bvb. 3x8) en sprints (bvb. 5x20m), met telkens ongeveer een minuut tussen de sets.
Wat het bovenlichaam betreft, is het wat moeilijker. Je kan om te beginnen plyometrische* pushups doen (eventueel met handklap). Maar om bijvoorbeeld je opslagkracht te verbeteren, zou je ideaal iets zwaars moeten wegsmijten (waar ik een voorstander van ben, maar jij misschien niet). Wat je ook zou kunnen doen, is op zoek gaan naar een goede elastiek (zijn in principe goedkoop verkrijgbaar) en deze op interessante manieren gebruiken. Dit punt laat ik in ieder geval open voor speculatie.
Wat er ook van zij: zo'n training zou je in een minuut of 20, 25 moeten kunnen afronden (inclusief opwarming) en je zou er veel aan hebben. Wie weet zie je het zitten nog een extra half uurtje in je week hiervoor vrij te maken. Maar dat is volledig aan jou; ik heb immers geen idee hoe zwaar de impact van vier keer per week volleybal op je lichaam is.
------
* Plyometrisch trainen betekent dat je gebruik maakt van de elastische potentiële energie die je opslaat in de spier. Een spier kan immers op twee manieren kracht genereren: enerzijds door samen te trekken (actief) en anderzijds door een elastiekje te zijn (passief). Bij plyometrisch trainen houd je de spanning op de spier en laat je deze sterk uitrekken, om deze vervolgens onmiddelijk weer maximaal te spannen, zodat je zowel van passief als actief gegenereerde kracht kan profiteren. Deze vorm van training leert je spieren te profiteren van de stretchreflex en sneller en explosiever te reageren.
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot
Ik ben van mening dat juist
Niet Actief
Punten: 2813
Aangesloten: 29 Mei 2006
Ik ben van mening dat juist bij plyometrisch trainen ook de core wordt aangesproken. De core heeft als doel de stabilisatie van het lichaam. Dit komt zeker tot zijn recht in de verschillende sprong oefeningen.
the only thing that separates the elite from all the rest, is the fact that the elite are better at the basics than everyone else
Daar ben ik het wel mee
Niet Actief
Punten: 16301
Aangesloten: 08 Feb 2005
Daar ben ik het wel mee eens, maar ik vind niet dat plyometrische training alleen voldoet voor coretraining.
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot