Groot en sterk zonder vlees

Ingediend door TIGER op Don, 01/11/2007 - 15:05.
Kwaliteit++++- ( Goed - 4 stemmen )

Groot en sterk zonder vlees(23-10-2007)Wil je groot en sterk worden? Dan moet je vlees eten. Kijk maar naar de legendarische Griekse worstelaar Milo van Croton die vijf maal het olympisch worstelen won. Van hem werd gezegd dat hij elke dag een hele koe op at! Hoewel dat natuurlijk moeilijk te geloven is, is het wel kenmerkend voor de hardnekkigheid van de mythe dat vlees onmisbaar is voor het kweken van spieren. Want een mythe: dat is het! Kijk alleen maar naar het grote aantal beroemde vegetarische krachtpatsers en lees het onlangs verschenen boek van D. Enette Larson-Meyer. Een aanrader!

Bill Manetti (powerlifting), Andreas Cahling en Robert Cheeke (bodybuilding), Bill Pearl (vier maal Mr. Universe), Stan Price (wereldrecordhouder bankdrukken), Chris Campbell (olympisch kampioen worstelen) en vele andere grote en sterke mannen bereikten hun prestaties zonder vlees. Daarnaast kent de sportwereld nog vele andere vegetariërs, van wie Martina Navratilova, Carl Lewis en Edwin Moses zeker niet de minsten zijn.

Onderbouwd, overtuigend en praktisch
Dat het een misverstand is dat je vlees moet eten om groot en sterk te worden, weet D. Enette Larson-Meyer ons op overtuigende wijze duidelijk te maken in haar onlangs verschenen boek Vegetarian Sports Nutrition. Food choices and eating plans for fitness and performance. Larson-Meyer is wetenschappelijk medewerker Humane Voeding en diensthoofd van het laboratorium voor voeding en inspanningsfysiologie aan de Universiteit van Wyoming (VS) en heeft talrijke publicaties over sport en voeding op haar naam staan. In Vegetarian Sports Nutrition zet ze de voordelen van een vegetarisch eetpatroon op heldere wijze uiteen.
Hierbij baseert ze zich op de laatste wetenschappelijke inzichten. Het boek is dan ook rijk aan literatuurverwijzingen, maar in tegenstelling tot veel andere (semi)wetenschappelijke literatuur, doet dit niets af aan de leesbaarheid en onmiddellijke praktische toepasbaarheid van de informatie. Integendeel. Larson-Meyer, zelf ook vegetarisch sporter, laat zien dat ze weet waarover ze praat en slaagt er door haar wetenschappelijk onderbouwde overtuigingskracht, vlot leesbare schrijfstijl en rijkelijke gebruik van kaders met praktische informatie, tabellen en invulschema’s als geen ander in om de lezer te blijven boeien.

Vegetarisme voor krachtsporters
Dus hoe zit dat dan volgens Larson-Meyer met de mythe over vlees en krachtsport? Dierlijke eiwitten zijn toch essentieel voor spieropbouw? Wie ‘vlezig’ wil worden, moet toch ‘vlezig’ eten? Hoewel proteïnen essentieel zijn voor spieropbouw, kan, zo schrijft Larson-Meyer, een vegetarisch of veganistisch dieet eenvoudig alle benodigde proteïnen verschaffen. In een apart hoofdstuk (‘Building muscle without meat’) beschrijft ze hoe. Daarvoor hoeft de vegetarische sporter zich niet te verlaten op allerlei voedingssupplementen. Een ongecompliceerd, maar gevarieerd vegetarisch dieet is toereikend. Voedingssupplementen in hun algemeenheid zijn volgens Larson-Meyer (tóch Amerikaanse) sowieso alleen maar nodig in uitzonderingsgevallen. Hoe je als vegetariër een verantwoorde keuze kunt maken uit het grote aanbod aan veelbelovende pillen en poeders vertelt ze in een apart hoofdstuk (‘Choosing whether to supplement’).
Hoewel het hele boek interessant is voor alle sporters (zelfs voor niet-vegetariërs), kunnen we voor krachtsporters tot slot nog specifiek verwijzen naar het hoofdstuk over gewichtsmanagement. Dit hoofdstuk gaat niet alleen over (het populaire onderwerp) afvallen, maar ook het kweken van spiermassa komt hierin ruimschoots aan de orde. Larson-Meyer helpt in dit deel een andere fabel over krachtsport en vegetarisme de wereld uit, namelijk dat vegetarisch eten funest is voor je testosteronspiegel. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de testosteronspiegel van vegetariërs gemiddeld hoger is dan die van omnivoren. Krachtsporters hoeven zich ook wat dit betreft dus geen zorgen te maken.

‘The vegetarian advantage’
Mocht je nu denken dat het boek niet meer is dan een promotieverhaal voor een vegetarische leefwijze, dan heb je het mis. Hoewel de kritiek op een vegetarisch leefpatroon voor een groot deel berust op vooroordelen (waarmee de auteur korte metten maakt), gaat Larson-Meyer in haar boek ook de daadwerkelijke potentiële ‘probleemgebieden’ voor vegetariërs (zoals tekorten aan vitamine B12, D en A, creatine, ijzer en zink) niet uit de weg. In plaats van deze te bagatelliseren, draagt ze echter zinvolle, bewezen werkbare en praktisch uitvoerbare oplossingen aan. Bovendien sluiten de analyses van Larson-Meyer naadloos aan bij de internationaal geaccepteerde hedendaagse aanbevelingen voor een gezonde en evenwichtige voeding.
Kortom: wil je je sportprestaties en gezondheid op een verantwoorde manier verbeteren en (ook) optimaal van ‘the vegetarian advantage’ profiteren? Lees dan Vegetarian Sports Nutrition van D. Enette Larson-Meyer!

Vegetarian Sports Nutrition. Food choices and eating plans for fitness and performance’. (ISBN: 9780736063616, 272 pagina’s) van D. Enette Larson-Meyer, PhD, RD, is verschenen bij Human Kinetics en kost € 17,99.

Interessant! Ik wil zelf het

Ingediend door empty your mind op Ma, 19/11/2007 - 14:58.

Interessant!

Ik wil zelf het liefst veganistisch eten, maar het is moeilijk om zo de juiste eiwitten bij elkaar te sprokkelen vanuit veganistische voeding. Hopelijk staat het hier een beetje duidelijk in!

vegetarisch eten

Ingediend door vi (niet geverifiëerd) op Don, 25/03/2010 - 13:10.

Ik heb ooit een B12 tekort gehad nadat ik 3 jaar vegetarier was, bijna veganist. Ik heb maanden rondgelopen met klachten zoals buikpijn, stemmingswisselingen, agressie, depressie,... . Ik ben toen mijn werk kwijt geraakt omdat ik gewoon op was en er met mij niets meer aan te vangen viel. Had ik toen aan de dokter niet gevraagd om bloed af te nemen had ik er nog lang mee blijven lopen want de dokter dacht dat het door stress kwam.(ik werkte voltijds, ging daarbij elke avond naar school en we waren aan het verbouwen) Mijn B12 was bijna uitgeput. Ik ben toen terug vlees beginnen eten door mijn vriend. Hij was kwaad omdat ik eerst niet wou en vond dat ik met mijn gezondheid speelde. Ik heb ook 2 B12 kuren moeten doen voor ik er eindelijk een beetje bovenop was. Nu eet ik vlees met mate en melkproducten zoals kaas, yoghurt en melk staan dagelijks op het menu. Ik probeer ook wekelijks vis te eten. Ik voel mij nog steeds vegetarier en zou het liefst geen vlees meer eten, maar ik wil mij nooit meer zo slecht voelen als 2 jaar geleden. Wil je vegetarier worden eet dan zeker dagelijks melkproducten en laat regelmatig je bloed controleren. Je moet er wel bij vermelden dat je vegetarier bent omdat je ook analoge vit B12 hebt en dit geeft een vertekend beeld van de analyse. Veganisme raad ik zeker af. Je hoort het dikwijls van veganisten dat ze zich goed voelen en dat je echt wel geen dierlijke producten nodig hebt. Maar wat ik denk is, dat sommige mensen een hogere reserve B12 hebben dan andere. Sommigen kunnen dus bv maar 1 jaar zonder dierlijke producten en andere misschien 10. Wat ook een rol speelt denk ik is hoe snel je alles verbrandt. Iemand die niet veel beweging heeft tegenover iemand die heel veel beweegt.