NavigatieGebruikersloginZoeken |
fluctuaties in mijn verbeteringenIngediend door tuxer op Zon, 16/09/2007 - 11:25.
Hallo! Sinds enkele maanden houd ik bij welk gewicht ik gebruik om net 10 herhalingen te doen. Ik heb hiervan grafiekjes gemaakt voor enkele oefeningen: Nu valt het mij op dat ik vrij hard fluctueer. Dit is deels omdat ik tijdens de examens steeds 2-3 weken niet train, maar ook buiten de examens zijn er die fluctuaties. Is dit bij jullie ook zo? Train ik op een verkeerde manier? opm: de grafiekjes zijn gemaakt met mijn programaatje (http://www.bstrong.net/node/2408) Zon, 16/09/2007 - 11:25  
|
Ik zou eerst willen zeggen
Niet Actief
Punten: 16301
Aangesloten: 08 Feb 2005
Ik zou eerst willen zeggen dat ik erg onder de indruk ben van je stats. Een neck press van 85 kg is niet niks!
Een technische opmerking: ik begrijp weinig of niks van de X-as van je grafieken. Hoe zit die tijdsverdeling in elkaar?
Over die fluctuaties: bedenk vooreerst dat je na een training steeds zwakker bent dan ervoor, om vervolgens weer sterker te worden dan voor die training. Wanneer je dus onvoldoende hersteld bent bij het begin van een training, kan je niet beter presteren dan de vorige training. Zo zijn fluctuaties onoverkomelijk. (En om het met een grafiekje te zeggen - nu we toch in de stemming zijn: http://www.elitesoccerconditioning.com/images/supercomensation.gif--> die ken je vast wel)
Daarnaast zijn er tal van andere factoren die je kracht bepalen. Ze bepalen je 'goede' en 'slechte' dagen.
En dan is er nog het feit dat je niet aan één tempo sterker kan worden. Dat gaat een hele tijd, waarna je opnieuw zal moeten beginnen opbouwen naar nieuwe records, waarna je opnieuw zal moeten beginnen opbouwen naar nieuwe records, waarna je opnieuw zal moeten beginnen opbouwen naar nieuwe records, ... met intervallen die telkens korter worden. Als je dat niet doet, gaat je kracht stagneren. En volgens mij kan je voortdurende fluctuatie (waarbij je uiteindelijk steeds bij dezelfde gewichten blijft steken) zien als 'dynamische stagnatie'.
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot
tijdsas grafiekjes + stagnatie
Niet Actief
Punten: 9
Aangesloten: 14 Sep 2007
Op mijn grafiekjes was de X-as de tijds-as (in aantal dagen vanaf vandaag)
Dus bijvoorbeeld -250 betekend 250 dagen geleden. Bij bench press was mijn gewicht 250 dagen geleden dan 76Kg voor 10 reps
De grafiek die jij me gaf. Wat is de tijdsas daar? Minuten of Dagen?
Die dynamische stagnatie waarvan je sprak. Ik denk dat dit zich voordoet bij mijn bench press...terwijl ik bij de andere oefeningen blijf stijgen.
Nogtans pas ik mijn trainingsschema's voor alle oefeningen tegelijk aan. Dus bij bench press train ik even gevarieerd als bij de andere oefeningen.
Ipv de neckpress: Vroeger toen ik nog toestelturnen deed moesten we in handstand pompen/dippen. Wanneer je dit met armen breed doet komt het overeen met neckpress.
Ben jij van mening dat je kan blijven stijgen? Of heeft iedereen een maximum (hoe vaak je ook trained)
Bye!
http://tuxer.ulyssis.be/homepage/qtrainer.html
tuxer schreef: De grafiek
Niet Actief
Punten: 16301
Aangesloten: 08 Feb 2005
Normaal een paar dagen. Deze cyclus is afhankelijk van je training en verschilt van persoon tot persoon.
Het is goed mogelijk dat je bench press sneller stagneert dan je andere oefeningen. Ik zou je aanraden je bench press gewoon eens te deloaden en opnieuw te stijgen (begin bijvoorbeeld een kg of twintig, dertig lager en stijg elke training met bijvoorbeeld een kg of vijf).
Iedereen heeft een maximum. Je spieren hebben namelijk een vast aantal spiervezels (dat slechts in bepaalde extreme omstandigheden slechts minimaal kan veranderen). En die spiervezels kunnen tot een bepaalde grootte groeien. Je kan dus niet eindeloos sterker worden. Maar veel sterker wel.
De mensen die records liften, hebben overigens ook voordeel van voordelige peesaanhechtingen (die zitten bij niemand op precies dezelfde plaats), percentages spiervezels die instaan voor maximale kracht, ...
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot
voeding / gewicht
Niet Actief
Punten: 9
Aangesloten: 14 Sep 2007
Hallo,
Het is inderdaad zo dat het aantal spiervezels niet vermeerderd. Maar ik kan niet geloven dat ik nu al aan mijn genetische grens zit. (ver van )
De laatste 2 jaar ben ik vrij veel vooruit gegaan. Met een piek 3 maanden geleden (nu ben ik iets zwakker bezig)
Het rare is, dat ik al 2 jaar evenveel weeg (69Kg)!
Ik neem dus aan dat er wat vet weg is, en mijn spieren efficienter zijn geworden. Maar geen enorme gewichtstoename dus.
Kan het probleem van mijn stagnatie voeding zijn? Moet ik meer proteinen eten?
Op dit moment eet ik normaal (veel zalm en kip) En neem een proteineshake na de training ( enkel na de training, dit is minder dan wat de verpakking aangeeft: 2x per dag). Ik train 3-4 keer per week.
Ik ga nu proberen meer proteinen te eten en vooral frequenter te eten (4-5 maaltijden per dag)
Bye!
http://tuxer.ulyssis.be/homepage/qtrainer.html
dat je niet veel
Niet Actief
Punten: 2813
Aangesloten: 29 Mei 2006
dat je niet veel voorruitgang hebt geboekt zal zeker met je voeding temaken hebben. Als je nu op 4 maaltijden zit is dit niet erg veel. De meeste zitten op de 5 - 6 maaltijden op een dag.
the only thing that separates the elite from all the rest, is the fact that the elite are better at the basics than everyone else