Een discussie over religie

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 16301
Aangesloten: 08 Feb 2005
Ingediend door MT op Don, 20/08/2009 - 10:48.

In een topic dat onder het subforum 'Oefeningen' valt, werd er een discussie i.v.m. religie op gang getrokken. Ondanks mijn vraag deze discussie onder 'Off-topic' verder te zetten, hebben jullie deze lekker aangezwengeld en zo mijn gezag ondermijnd dat blijkbaar nog virtueler is dan de het medium waarover dat gezag zou moeten bestaan. Sticking out tongue In ieder geval: discussies over religie zij sowieso niet van de poes en als ze ergens gevoerd worden, laat het dan hier zijn. Ik zal de discussie naar hieronder kopiëren en de off-topic post is het betreffende topic verwijderen.

hardrocker schreef:
rho schreef:
Mijn beste, elke religie is een bijgeloof.

een beetje respect is zo nu en dan opo zijn plaats, en dit is zo een geval.

als die persoon daar in geloofd is het aan ons om dat te respecteren( en iets minachtend een bijgeloof noemen valt daar niet onder)

rho schreef:
Ik heb respect voor heel veel zaken.
Maar waarom er altijd zo'n respect moet zijn voor andermans religie dat snap ik niet. Als ik beweer dat het vliegende spaghettimonster de wereld heeft geschapen dan lacht iedereen me uit, terwijl hij mij met zijn noedelig aanhangsel wel genegenheid, rust en wijsheid brengt.
Waarom dan zo'n ongefundeerd en mateloos respect voor anderen hun geloof? Daar is evenveel of minder bewijs voor dan voor de daden van het vliegende spaghettimonster. Het is trouwens tegen mijn geloof om te vasten want er zou eigenlijk meer spaghetti gegeten moeten worden.

Dat terzijde, weten we nog steeds niet waarom hij wil vasten. Hij heeft misschien een goeie reden.
En als het toch om religieuze redenen is dan kan het nooit kwaad om eens goed na te denken of het echt wel zin heeft om je lichaam zo te misbruiken. Bij de ramadan wordt er overdag niet gegeten en 'snacht gevreten. Vasten is dat niet. En nee dat heb ik niet enkel uit vooroordelen maar uit ervaring met moslim collega's en moslim patiënten van mijn vriendin (en dat waren het merendeel van haar patiënten gedurende meer dan 5 jaar en daar zat geen enkele uitzondering bij.)
Wat ik bedoel is: Klopt het wel wat je religie zegt dat je kan bereiken met vasten? Is er enige reden om aan te nemen dat het helpt het doel te bereiken dat je voor ogen hebt met dit soort van ritueel?
Kan je niet beter iets anders doen dat beter helpt en je eigen gezondheid niet zo in gevaar brengt?

Rybeara schreef:
Wat vasten betreft, christenen vaste normaler wijze ook, wat daar het "vaste" juist inhoud daar spreek ik me niet over uit. Zoals Wauter ben ik atheist, al ben ik wel gedoopt en gevormd. (Opgelegd van thuis uit)

rho schreef:
Ja christenen doen dat ook, maar die hun vaste vasten-periode ligt al enkel maanden achter ons. Vandaar dat ik aanneem dat het hier niet om een christelijk ritueel gaat.
Maar als het dat wel is heb ik nog steeds dezelfde vragen.

Ik ben ook gedoopt maar heb uitdrukkelijk gevraagd om me te laten schrappen uit hun register. Ze doen dat niet maar willen wel vermelden in hun boekje dat je niet meer wenst deel uit te maken van hun clubje. Tja, als ik dat doopsel ongedaan kon maken had ik nog meer tevreden geweest.

Gast schreef:
wauter schreef:
rho schreef:
Mijn beste, elke religie is een bijgeloof.

Dat is ieder zijn mening, persoonlijke geloof ik ook in niets (ik ben nogal wetenschappelijk ingesteld) maar het kan me niets schelen of mensen in iets hoger geloven.

verklaar dan eens de oneindigheid van het heelal? Sticking out tongue

Woopy schreef:
rho schreef:
Ja christenen doen dat ook, maar die hun vaste vasten-periode ligt al enkel maanden achter ons. Vandaar dat ik aanneem dat het hier niet om een christelijk ritueel gaat.
Maar als het dat wel is heb ik nog steeds dezelfde vragen.

Ik ben ook gedoopt maar heb uitdrukkelijk gevraagd om me te laten schrappen uit hun register. Ze doen dat niet maar willen wel vermelden in hun boekje dat je niet meer wenst deel uit te maken van hun clubje. Tja, als ik dat doopsel ongedaan kon maken had ik nog meer tevreden geweest.

Stoort het je dan zo erg dat je in hun "ledenboek" staat en dat er vroeger een pastoor een beetje water over je hoofd gekapt heeft? Als je niet in die dingen gelooft, heeft het doopsel ook geen enkele betekenis. Mij kan het geen kloten schelen dat een of andere gek het nodig vond om water over mijn hoofd te gieten, het heeft mijn leven op geen enkele manier veranderd. Zelfs als ik kon kiezen om dat doopsel ongedaan te maken, ik zie geen reden om die moeite te doen, het heeft geen enkele betekenis voor mij.
Zie het als dat er over straat morgen een neger in strooien rokje een dansje rond jou doet en zegt "vanaf nu ben je lid van mijn geloof der weergoden". Ga jij je daar daarna nog iets van aantrekken, of ga je 20 jaar nadien nog steeds denken "was ik maar geen lid geworden van dat stomme geloof der weergoden"? Sticking out tongue

rho schreef:
Dat er vroeger een pastoor water over mijn hoofd heeft gekapt stoort me geenszins. Ik herinner me daar de ballen van. Dat ik in hun ledenboek stond als aktief lid, dat stoorde me wel. Ik he daar niet voor gekozen. Ik zou daar ook nooit bewust voor gekozen hebben. en ik vind het een walgelijke organisatie om lid van te zijn.
Vandaar dat ik gevraagd heb om er nu bij te vermelden dat ik geen lid wil zijn van hun clubje. En dat hebben ze ook gedaan.
Het doopsel op zich heeft inderdaad geen betekenis voor mij. Het is het feit dat je daardoor voor de rest van je leven aanzien wordt als lid van een verfoeilijke organisatie en je hebt daar zelf totaal geen zeg in gehad. Dat stoorde me enorm. Je kan die vermelding in hun ledenboek nooit meer ongedaan maken. Maar je kan er wel bij laten vermelden dat je niet meer bij hen wil horen.

Als iemand zou zeggen dat ik plots lid zou zin van een ander waanzinnig clubje kan me dat ook niet schelen. Er wordt geen officieel document van opgemaakt ofzo. Die persoon kan zeggen wat ie wil.
Bij het doopsel ligt dat anders. Er hangen daar ook andere dingen aan vast. Zo telt je huwelijk ook voor hun organisatie ook al wil je dat niet. (om maar iets te noemen)

Ik wil er wel even bij vermelden dat ik niet noodzakelijk iets heb tegen religieuze mensen. Er zijn er velen die best heel aardige personen zijn. Ik heb wel iets tegen religie en dat is iets anders. Dat die best heel aardige personen religieus zijn is misschien een probleem in mijn ogen maar ik durf in het overgrote gedeelte van de gevallen zeker niet de schuld te leggen bij de persoon zelf. Het is een hele complexe zaak. Ik zou het kunnen proberen uitleggen maar dan gaan we wel heel er van off topic. (en ik heb geen tijd om er een boek over te schrijven)

Woopy schreef:
Tja, ik sta wsl ook geregistreerd als Christen, maar ik merk daar niet echt iets van in mijn leven ofzo. Wat kan het mij schelen als iemand zegt dat ik officieel een Christen ben. Ik weet zelf wat ik wel en niet geloof. Maarja als je je beter voelt als je te kennen geeft dat je er niet wil bijhoren, moet je dat zeker doen Smiling
Trouwen moet je ook niet verplicht voor de kerk doen he. Of bedoelde je dat niet?

Misschien toch maar een religie-discussie topic maken Sticking out tongue

Note {Muay Thai} - Ik heb Woopy altijd al een intelligente persoon gevonden. We zouden wat vaker naar hem moeten luisteren.

rho schreef:
Nee, je hoeft niet te trouwen voor de kerk om de kerk te laten denken dat ze kunnen beslissen dat je eigenlijk voor de rest van je leven bij elkaar moet blijven.
Maar dat is niet de hoofdreden. Ik vind het gewoon een onwaarschijnlijk verschrikkelijke organisatie om bij te horen. Dus heb ik mijn lidmaatschap eenzijdig opgezegd.

Hoe zou jij je voelen als plots iemand zou zeggen dat je nu plots officieel geregistreerd staat als neo-nazi.(of ie nu water of je hoofd heeft gekieperd of niet) Dat dus in officiele documenten kan worden vermeld dat jij neo-nazi bent. Dat de staat dus erkent dat je neo-nazi bent. Zou je dat aanvaarden? Niet vergeten dat de staat steun geeft aan neo-nazies omdat ze met velen zijn en respect verdienen van iedereen en dat die steun afkomstig is van een deel van jouw belastingen (en dus niet naar onderzoek kan gaan dat b.v. kankerpatiënten kan redden). Zou je daar geen enkel probleem mee hebben?

Sir G. schreef:
Gast schreef:
verklaar dan eens de oneindigheid van het heelal? Sticking out tongue

Daar is toch niets te verklaren aan? Vind je het dan logischer dat er ergens een muur is? Na de big bang is onze ruimte ge-expandeerd tegen een duizeligwekkende snelheid. Een kleine hoop materie in een oneindige leegte is toen ontploft, en dat gruis blijft steeds verder uit elkaar vliegen, tot het uiteindelijk (maar dat is nog lang niet) zal stoppen met wegvliegen, en weer samentrekken door de zwaartekrachten van alle elementen. Buiten dit 'gruis' van de big bang (wat wij de ruimte noemen) weten we niet wat daar te zien is. Als er niets is gebeurt wat ik zei. Als er wel iets is kan het mogelijk de zwaartekracht evenaren, en zal de ruimte niet terug samenkrimpen.


The Ultra Deep Field In 3D - Watch more Funny Videos

interessant filmpje.

Woopy schreef:
Dat is inderdaad vrij krom ja Sticking out tongue Niet het feit dat ik officieel neo-nazi ben, het interesseert me niet wat ik officieel ben. Dat er geld naar de kerk gaat is daarentegen inderdaad iets dat niet zo zou mogen zijn.

Maar voor de rest, de kerk mag mij zoveel regeltjes opleggen als ze willen, ik doe lekker zelf wat ik wil Sticking out tongue

Als ik ooit kinderen heb (en dat betwijfel ik, maar stel) zullen die alleszins niet gedoopt worden, en ik merk dat meer en meer mensen zo denken. Dus op dat vlak gaat het de goede kant op. Het idee dat kinderen dopen een morele verplichting is, begint er uit te gaan.

rho schreef:
Sir G. schreef:
Daar is toch niets te verklaren aan? Vind je het dan logischer dat er ergens een muur is? Na de big bang is onze ruimte ge-expandeerd tegen een duizeligwekkende snelheid. Een kleine hoop materie in een oneindige leegte is toen ontploft, en dat gruis blijft steeds verder uit elkaar vliegen, tot het uiteindelijk (maar dat is nog lang niet) zal stoppen met wegvliegen, en weer samentrekken door de zwaartekrachten van alle elementen. Buiten dit 'gruis' van de big bang (wat wij de ruimte noemen) weten we niet wat daar te zien is. Als er niets is gebeurt wat ik zei. Als er wel iets is kan het mogelijk de zwaartekracht evenaren, en zal de ruimte niet terug samenkrimpen.

*filmpje*

Dat klopt helemaal niet.
De materie vliegt aan een steeds hogere snelheid uit elkaar en zal dus niet vertragen en terug naar elkaar toevliegen tot het terug in 1 punt samenkomt. Waarschijnlijk bevind er zich buiten de door ons waarneembare kosmos nog materie of een "kracht" die aan de materie binnen de waarneembare kosmos trekt. (die theorie wordt onderzocht omdat het een mogelijke verklaring is voor de toenemende snelheid).
Het is ook geen klomp materie die is ontploft maar een concentratie van energie. (een enorme hoeveelheid, dat moge duidelijk zijn)

rho schreef:
Woopy schreef:
Maar voor de rest, de kerk mag mij zoveel regeltjes opleggen als ze willen, ik doe lekker zelf wat ik wil Sticking out tongue

Het probleem is dat jij en ik dat wel doorhebben maar dat er een heel groot deel van de wereldbevolking nog lang niet zover staat. Er zijn zelfs grote groepen die er voor moorden, mishandelen, uitbuiten, vernederen .... En ze zijn er echt van overtuigd dat ze het juiste doen. Gewoon omdat er geestelijken zijn die hen vertellen dat het deugdelijk is omdat hun imaginair vriendje vetelt heeft dat dat de regeltjes zijn en dat er die bepaalde sancties aan vast hangen als je die regeltjes niet opvolgt.

Dat religie je koud laat is geen slechte instelling. Maar als iedereen onverschillig blijft die nu onverschillig is zal er nooit een signaal komen dat datgene waar religie voor staat eigenlijk iets redelijk verschrikkelijk is.
In België en Nederland wordt daar absoluut niet zo zwaar aan getild omdat we een redelijk seculiere samenleving hebben en zelfs de mensen die denken nog bij een godsdienst te horen in meerderheid eigenlijk niet meer echt godsdienstig zijn (buiten de meeste joden en moslims dan). Maar onze samenleving is absoluut niet representatief voor de rest van de wereld. Zelfs in landen veel dichter bij huis dan je zou vermoeden komen sharia rechtbanken voor, verdraagt men niet dat je homo of lesbisch bent, wordt je uitgestoten omdat je niet in een god gelooft, worden vrouwen als onderdanig aan mannen aanzien .... (b.v.: GB, Italië, Spanje ....)

lietchi schreef:
Is er niemand anders die de hijacking van dit topic compleet ongepast vindt? Puzzled:

De TS heeft niet eens gezegd dat hij aan de ramadan meedoet, maar zelfs al zou hij dit doen, het is niet aan ons om te oordelen over de "geldigheid" of niet van deze keuze. Ik heb een hekel van mensen die me proberen bekeren, maar ik verwacht dan ook hetzelfde respect in de omgekeerde richting: gelovige mensen niet de les lezen over hoe "dom" ze wel zijn om te geloven enz. Soit, da's mijn redenering...

In ieder geval, een deel van de discussie had voor mijn part al lang moeten verhuisd zijn naar off topic, door een moderator.

Hopelijk komt de TS nog terug om meer uitleg te geven, en dan kunnen we hem beter informeren over de gevolgen van het vasten en eventuele manieren om ermee om te gaan.

Note {Muay Thai} - Ja, lietchi, daar ben ik het mee eens. Jij verdient een plaats naast Woopy.

rho schreef:
Ik heb oorspronkelijk ook enkel gevraagd waarom hij wou vasten. Ik heb er uitdrukkelijk vermeld dat ik er niet persé van uitging dat het om religiëuze redenen zou zijn.
Ik heb uitdrukkelijk gezegd dat ik hem eerder wou doen nadenken over de redenen van het vasten en of die zinvol zijn.

Maar hij reageerde niet.

Daarna is het een andere richting uit gegaan.

En waarom mag je niet kritisch zijn t.o.v. religie? (ja dat hoort eigenlijk in een ander topic Roll Eyes )
Als iemand een compleet onzinnig trainingsschema opstelt mag je daar wel kritisch over zijn maar ooweee als het over religie zou gaan. Wat een onzin.

Sir G. schreef:
rho schreef:
Dat klopt helemaal niet.
De materie vliegt aan een steeds hogere snelheid uit elkaar en zal dus niet vertragen en terug naar elkaar toevliegen tot het terug in 1 punt samenkomt. Waarschijnlijk bevind er zich buiten de door ons waarneembare kosmos nog materie of een "kracht" die aan de materie binnen de waarneembare kosmos trekt. (die theorie wordt onderzocht omdat het een mogelijke verklaring is voor de toenemende snelheid).
Het is ook geen klomp materie die is ontploft maar een concentratie van energie. (een enorme hoeveelheid, dat moge duidelijk zijn)

Ik heb net geleerd dat de snelheid steeds afneemt Sticking out tongue De plaatselijke fysicus Muay Thai zal het wel weten. De klomp materie was maar slecht verwoord ja, maar ik heb ook gehoord dat er eerst geen dimensies waren.. Dat het heelal dus een punt was, oneindig klein, en dat bij de big bang de eerste vier dimensies zijn ontstaan die zich nu manifesteren...straf verhaal vind ik Sticking out tongue

Woopy schreef:
K'zou het straf vinden als Muay Thai dat "weet", aangezien dat van die dingen zijn die we nooit zeker zullen weten Sticking out tongue

lietchi schreef:
rho schreef:
En waarom mag je niet kritisch zijn t.o.v. religie? (ja dat hoort eigenlijk in een ander topic Roll Eyes )
Als iemand een compleet onzinnig trainingsschema opstelt mag je daar wel kritisch over zijn maar ooweee als het over religie zou gaan. Wat een onzin.

Ik heb nergens gezegd dat je niet kritisch mag zijn tov religie, gewoon dat het hier niet thuishoort. Ik heb ook niks tegen het in vraag stellen van het vasten wegens de negatieve gevolgen.

Maar iemands geloof bekritiseren is wel wat anders dan een trainingsschema bekritiseren hé, tenzij dat jij vindt dat je trainingsschema een belangrijk deel uitmaakt van wie je bent en hoe je het leven bekijkt Roll Eyes

Maar bon, laat maar vallen.

ezechiël schreef:
Woopy schreef:
K'zou het straf vinden als Muay Thai dat "weet", aangezien dat van die dingen zijn die we nooit zeker zullen weten Sticking out tongue

Zeg nooit nooit Eye-wink
Ik vind het hier nu ook wel iets té off topic gaan eigenlijk.

Voor het geval de posts verplaatst zouden worden naar de off topic sectie zou ik nog graag de volgende opmerking willen formuleren:
Religie is een set van normen en waarden, iedereen heeft echter normen en waarden, ook de seculiere mens die los is gekomen van allerhande vormen van autoriteit. Deze mens zal echter in het socialisatieproces andere normen en waarden verwerven waar hij/zij zich minder van bewust zal zijn omdat ze nergens expliciet neergepend staan.
Het lijkt mij dat in de ondertoon van superioriteit-inferioriteit die in de discussie lijkt te heersen, het veelal een kwestie is van appreciatie van reflexiviteit versus het dogmatische. Beiden hebben ze voor- en nadelen.

rho schreef:
Sir G. schreef:
Ik heb net geleerd dat de snelheid steeds afneemt Sticking out tongue De plaatselijke fysicus Muay Thai zal het wel weten. De klomp materie was maar slecht verwoord ja, maar ik heb ook gehoord dat er eerst geen dimensies waren.. Dat het heelal dus een punt was, oneindig klein, en dat bij de big bang de eerste vier dimensies zijn ontstaan die zich nu manifesteren...straf verhaal vind ik Sticking out tongue

Zoals de stand van de wetenschap nu staat kunnen aannemen dat de snelheid toeneemt. Er zijn theorieën die stellen dat dat een vals beeld is door afbuiging van het licht door donkere materie etc. waardoor de waarnemingen een vals beeld geven etc. Maar daar ken het het fijne ook niet echt van. Die theorieën zijn ook zeker niet algemeen aanvaard.

De energie heeft zich omgevormd tot massa.
Het is een straf verhaal maar we hebben bewijzen van dit alles en wetenschappelijke studies die een hele hoop kunnen verklaren tot echt 10^-23sec na de big bang. Geen makkelijke materie, maar dat wil daarom niet zeggen dat het niet waar kan zijn.

Als je hier op "big bang" zoekt krijg je heel wat vragen met bijbehorende antwoorden.

rho schreef:
lietchi schreef:
Ik heb nergens gezegd dat je niet kritisch mag zijn tov religie, gewoon dat het hier niet thuishoort. Ik heb ook niks tegen het in vraag stellen van het vasten wegens de negatieve gevolgen.

Maar iemands geloof bekritiseren is wel wat anders dan een trainingsschema bekritiseren hé, tenzij dat jij vindt dat je trainingsschema een belangrijk deel uitmaakt van wie je bent en hoe je het leven bekijkt Roll Eyes

Maar bon, laat maar vallen.

Waarom is een geloof bekritiseren anders? Welke reden is er om religie meer waarde te geven dan b.v. voedingswetenschap? Waarom zou religie meer waarde hebben dan biomechanica (met betrekking tot sport b.v.)?
Als ik zou beweren dat er een minuscuul kleine theepot in een baan rond de zon vliegt. Dat die theepot, niet waarneembaar met ook maar de beste telescoop voor de mensheid beschikbaar, de loop van de zaken hier op aarde beïnvloed. Als ik zou zeggen dat de theepot gunstig gestemd moet worden door rituelen. Dan zou je me voor gek verklaren. Ook al zou ik het echt, echt, heel heel erg geloven. Dan nog zou je het nog belachelijk vinden.
Welke waarde heeft religie meer dan mijn voorgaande verhaal?

Maar je zal misschien wel gelijk hebben. Het hoort hier waarschijnlijk niet thuis. Daar zijn andere fora voor.

Wauter schreef:
Als je echt wil verder discussiëren open dan een topic in de offtopiczone Eye-wink

Note {Muay Thai} - Ook Wauter komt bij de groep der verantwoordelijke mensen. Goed zo. Eye-wink

rho schreef:
ezechiël schreef:
Zeg nooit nooit Eye-wink
Ik vind het hier nu ook wel iets té off topic gaan eigenlijk.

Voor het geval de posts verplaatst zouden worden naar de off topic sectie zou ik nog graag de volgende opmerking willen formuleren:
Religie is een set van normen en waarden, iedereen heeft echter normen en waarden, ook de seculiere mens die los is gekomen van allerhande vormen van autoriteit. Deze mens zal echter in het socialisatieproces andere normen en waarden verwerven waar hij/zij zich minder van bewust zal zijn omdat ze nergens expliciet neergepend staan.
Het lijkt mij dat in de ondertoon van superioriteit-inferioriteit die in de discussie lijkt te heersen, het veelal een kwestie is van appreciatie van reflexiviteit versus het dogmatische. Beiden hebben ze voor- en nadelen.

Blijft wel dat de normen en waarden in de religieuze kringen geënt zijn op die van de seculiere samenleving.
Daar zijn genoeg voorbeelden van. (ik wil die desnoods ook wel geven hoor)

Ik wil nogmaals benadrukken dat ik de gelovige als persoon zeker niet wil aanvallen. Er is een verschil tussen de persoon aanvallen en kritiek uiten op een geloof/religie.(daar kan een hele epistel over geschreven worden maar ik het héél kort komt het er op neer dat de gelovige meestal weinig zeg heeft gehad in het waarom hij bepaalde dingen als waar aanneemt binnen een religieuze opvoeding) Zoals ik initieel aangaf had ik graag geweten of de persoon in kwestie goed had nagedacht over het waarom en of er geen betere alternatieven zijn. (Moslims mogen geld schenken aan een goed doel als ze niet willen meedoen aan de ramadan, wat ik persoonlijk een veel beter alternatief vind)
En als zijn vasten om medische redenen is kunnen we hem misschien voedingsadvies geven.
Maar hij heeft nog steeds niet gereageerd.

ik wil dus best verder converseren over het vasten-aspect van dit topic.

Patricia schreef:
rho schreef:
Woopy schreef:
Maar voor de rest, de kerk mag mij zoveel regeltjes opleggen als ze willen, ik doe lekker zelf wat ik wil Sticking out tongue

Het probleem is dat jij en ik dat wel doorhebben maar dat er een heel groot deel van de wereldbevolking nog lang niet zover staat. Er zijn zelfs grote groepen die er voor moorden, mishandelen, uitbuiten, vernederen .... En ze zijn er echt van overtuigd dat ze het juiste doen. Gewoon omdat er geestelijken zijn die hen vertellen dat het deugdelijk is omdat hun imaginair vriendje vetelt heeft dat dat de regeltjes zijn en dat er die bepaalde sancties aan vast hangen als je die regeltjes niet opvolgt.

Dat religie je koud laat is geen slechte instelling. Maar als iedereen onverschillig blijft die nu onverschillig is zal er nooit een signaal komen dat datgene waar religie voor staat eigenlijk iets redelijk verschrikkelijk is.
In België en Nederland wordt daar absoluut niet zo zwaar aan getild omdat we een redelijk seculiere samenleving hebben en zelfs de mensen die denken nog bij een godsdienst te horen in meerderheid eigenlijk niet meer echt godsdienstig zijn (buiten de meeste joden en moslims dan). Maar onze samenleving is absoluut niet representatief voor de rest van de wereld. Zelfs in landen veel dichter bij huis dan je zou vermoeden komen sharia rechtbanken voor, verdraagt men niet dat je homo of lesbisch bent, wordt je uitgestoten omdat je niet in een god gelooft, worden vrouwen als onderdanig aan mannen aanzien .... (b.v.: GB, Italië, Spanje ....)

Het dikgedrukte is minstens zo kortzichtig als de dingen waar je commentaar op hebt.
Er zijn veel mensen die kracht halen uit geloof. Die meer dingen positief kunnen benaderen vanwege de kracht in het geloof. Mensen die niet in zichzelf kunnen geloven, maar wel via een omweg (een god dus) in hun eigen kunnen geloven. Zoiets is toch prachtig? Dat is waar het geloof om hoort te draaien.

En wat betreft de extreme gevallen, die heb je in Belgie vast ook wel. In Nederland in ieder geval wel. Zijn vreselijk veel gezinnen die zeggen dat ze geen tv hebben vanwege geloofsovertuigingen, mensen die meer dan 15 kinderen hebben vanwege geloofsovertuigingen, niets (ook geen tv of buiten spelen) mogen doen op zondag, ect. En dan heb ik het alleen nog maar over het christendom en niet over extreme gevallen.

Wat de manier van leven van de TS ook is; het doet er niet toe toch? Vind het niet bepaald netjes om geen antwoord te geven op zijn vraag, en wel discussie te voeren over zijn manier van leven.

rho schreef:
Patricia schreef:
rho schreef:
In België en Nederland wordt daar absoluut niet zo zwaar aan getild omdat we een redelijk seculiere samenleving hebben en zelfs de mensen die denken nog bij een godsdienst te horen in meerderheid eigenlijk niet meer echt godsdienstig zijn (buiten de meeste joden en moslims dan). Maar onze samenleving is absoluut niet representatief voor de rest van de wereld. Zelfs in landen veel dichter bij huis dan je zou vermoeden komen sharia rechtbanken voor, verdraagt men niet dat je homo of lesbisch bent, wordt je uitgestoten omdat je niet in een god gelooft, worden vrouwen als onderdanig aan mannen aanzien .... (b.v.: GB, Italië, Spanje ....)

Het dikgedrukte is minstens zo kortzichtig als de dingen waar je commentaar op hebt.
Er zijn veel mensen die kracht halen uit geloof. Die meer dingen positief kunnen benaderen vanwege de kracht in het geloof. Mensen die niet in zichzelf kunnen geloven, maar wel via een omweg (een god dus) in hun eigen kunnen geloven. Zoiets is toch prachtig? Dat is waar het geloof om hoort te draaien.

En wat betreft de extreme gevallen, die heb je in Belgie vast ook wel. In Nederland in ieder geval wel. Zijn vreselijk veel gezinnen die zeggen dat ze geen tv hebben vanwege geloofsovertuigingen, mensen die meer dan 15 kinderen hebben vanwege geloofsovertuigingen, niets (ook geen tv of buiten spelen) mogen doen op zondag, ect. En dan heb ik het alleen nog maar over het christendom en niet over extreme gevallen.

Wat de manier van leven van de TS ook is; het doet er niet toe toch? Vind het niet bepaald netjes om geen antwoord te geven op zijn vraag, en wel discussie te voeren over zijn manier van leven.

Het vet gedrukte in jouw reactie is nu net waar ik het absoluut niet mee eens ben.
Waarom zou je met je volle verstand de realiteit ontkennen om je te verschuilen achter een hoop mythes.
Je kan dezelfde kracht, diezelfde troost, het zelfde gevoel van verwondering, naastenliefde, geluk en noem maar op ook vinden in de realiteit. Zonder de geestelijke beperkingen die religie oplegt. zonder al de regeltjes die nergens op slaan. Zonder homofobie. Zonder haat jegens anderen omdat ze een ander imaginair vriendje hebben. Zonder vrouwenonderdrukking.
Gewoon door een rationeel wereldbeeld, gebaseerd op wetenschap en ethiek.
Het is eerder de kleingeestigheid van mensen die religie propageren die de gelovigen beperken in het zien van de absolute, haast onwaarschijnlijke, schoonheid van de realiteit.
Religie vormt dan enkel een onwaarschijnlijke beperking en heeft geen enkele toegevoegde waarde.

Daarnaast vormen de main-stream gelovigen de basis voor het respect dat de visie van de extremen zich toe-eigenen. (zie de reactie op de Mohammed cartoons, de inschikkelijkheid van westerse scholen op het dragen van hoofddoeken, het erkennen van sharia rechtbanken in GB ...)

Patricia schreef:
Dus omdat er extreme mensen bestaan, bestaan er geen mensen die wél normaal zijn?
Enig idee hoeveel uitersten er alleen al onderling in een geloof zijn? Ooit de bijbel, tora of koran wel eens goed gelezen?

mark1234 schreef:
ja, het zijn meestal de verkeerde intrepetaties die zorgen voor grote rellen. Geloof is een machtig middel waarmee helaas veel misbruik gemaakt kan worden.

Patricia schreef:
Meestal?
Wat leuk, kom dan eens met aantallen.

ezechiël schreef:
rho schreef:
Blijft wel dat de normen en waarden in de religieuze kringen geënt zijn op die van de seculiere samenleving.
Daar zijn genoeg voorbeelden van. (ik wil die desnoods ook wel geven hoor)

Daar wil ik zeer graag voorbeelden van horen ja. Want voor zover ik weet is het omgekeerde waar. Onze huidige Westerse samenleving is gestoeld op de normen van onze (protestants-)christelijke traditie. Of we nu seculier zijn of niet.
Zo is het merendeel van de instituties die onze maatschappij definiëren en vormgeven geënt op christelijke gronden. Meer concreet heb ik het dan over onderwijs, zorginstellingen allerhande tot de politiek toe.
Natuurlijk heeft het merendeel van de mensen in het Westen de kerk veelal verloochend. Doch het betreft hier dan de autoritaire aspecten van de kerk, net zoals andere autoriteiten de laatste decennia hun invloed hebben zien afnemen in het kader van de individualisering.
We hebben dus enerzijds die aspecten die als positief ervaren werden omarmd en tegelijkertijd de andere aspecten van religie die we als beklemmend ervaren werden verworpen. De aangeleerde reflexiviteit, waardoor we deze keuzen hebben kunnen maken, zijn door desbetreffende generaties ironisch genoeg verworven in het grotendeels katholieke onderwijs. (In België althans toch).

Wat betreft de discussie Mark - Patricia, het lijkt mij dat jullie ergens beiden gelijk hebben.
Mensen kunnen effectief kracht halen uit hun geloof. En in een geseculariseerde samenleving, waar de mens - die losgekomen is van allerhande traditionele verbanden - zijn eigen keuzen moet maken en zelf moet instaan voor de consequenties van deze keuzen, kan geloof een veilige thuishaven zijn.
Anderzijds is het een feit dat vele gewelddadige conflicten het gevolg zijn van geloof en verdraaide interpretatie van religieuze teksten door louche figuren. Hier is reeds genoeg over gepubliceerd met als bekendste auteur waarschijnlijk Samuel Huntington (Clash of the Civilizations). Deze politiek-sociologische theorie voorspelt dat in de toekomst de globale breuklijnen in de wereld sterker dan ooit gestoeld zullen zijn op religieuze en culturele tegenstellingen en dat de conflicten die hieruit zullen voortvloeien gewelddadiger zullen zijn dan ooit tevoren. Wie de actualiteit een beetje volgt zal zeker wel een hoop gebeurtenissen kunnen identificeren met deze these.

Ps: sorry voor de verdere topicvervuiling, maar dit is nu eenmaal mijn vakgebied (en ik geloof dat van jou ook Mark?)

Omaros schreef:
ets wat we nooit zullen weten. want als het heelal oneindig groot is maakt ons dat oneindig klein Sticking out tongue er kunnen oneindig veel ruimtstelsels zijn. iets oneindig is ondefinieerbaar he want het stopt nooit dus je weet nooit wat je zal vinden.
en dat vind ik een griezilige gedachte hoor. Dat is voor mij de grootste reden om te geloven in grotere krachten:)
btw aan de spirituelen op dit topic het was niet mijn bedoeling om deze richting uit te gaan, ik wou eig gwn weten of niet eten invloed ging hebben op mijn spiermassa/kracht en evt een oplossing.

Note {Muay Thai} - Ik vermoed toch dat dit Omaros is.

rho schreef:
ezechiël schreef:
Daar wil ik zeer graag voorbeelden van horen ja. Want voor zover ik weet is het omgekeerde waar. Onze huidige Westerse samenleving is gestoeld op de normen van onze (protestants-)christelijke traditie. Of we nu seculier zijn of niet.
Zo is het merendeel van de instituties die onze maatschappij definiëren en vormgeven geënt op christelijke gronden. Meer concreet heb ik het dan over onderwijs, zorginstellingen allerhande tot de politiek toe.
Natuurlijk heeft het merendeel van de mensen in het Westen de kerk veelal verloochend. Doch het betreft hier dan de autoritaire aspecten van de kerk, net zoals andere autoriteiten de laatste decennia hun invloed hebben zien afnemen in het kader van de individualisering.
We hebben dus enerzijds die aspecten die als positief ervaren werden omarmd en tegelijkertijd de andere aspecten van religie die we als beklemmend ervaren werden verworpen. De aangeleerde reflexiviteit, waardoor we deze keuzen hebben kunnen maken, zijn door desbetreffende generaties ironisch genoeg verworven in het grotendeels katholieke onderwijs. (In België althans toch).

Wat betreft de discussie Mark - Patricia, het lijkt mij dat jullie ergens beiden gelijk hebben.
Mensen kunnen effectief kracht halen uit hun geloof. En in een geseculariseerde samenleving, waar de mens - die losgekomen is van allerhande traditionele verbanden - zijn eigen keuzen moet maken en zelf moet instaan voor de consequenties van deze keuzen, kan geloof een veilige thuishaven zijn.
Anderzijds is het een feit dat vele gewelddadige conflicten het gevolg zijn van geloof en verdraaide interpretatie van religieuze teksten door louche figuren. Hier is reeds genoeg over gepubliceerd met als bekendste auteur waarschijnlijk Samuel Huntington (Clash of the Civilizations). Deze politiek-sociologische theorie voorspelt dat in de toekomst de globale breuklijnen in de wereld sterker dan ooit gestoeld zullen zijn op religieuze en culturele tegenstellingen en dat de conflicten die hieruit zullen voortvloeien gewelddadiger zullen zijn dan ooit tevoren. Wie de actualiteit een beetje volgt zal zeker wel een hoop gebeurtenissen kunnen identificeren met deze these.

Ps: sorry voor de verdere topicvervuiling, maar dit is nu eenmaal mijn vakgebied (en ik geloof dat van jou ook Mark?)

Om op de Christelijke waarden en normen in te gaan zou je de volgende redenering eens moeten nagaan:
Als je de bijbel leest (datgene waar de normen en waarden van de religie normaal uitgehaald MOETEN worden, want anders komen ze van buiten de religie, dat is per definitie zo), dan kom je verhalen tegen waar je over kan denken: "Ja, inderdaad, dit is een mooi voorbeeld van hoe we ons heden ten dage moeten gedragen als we een aanvaardbare samenleving willen bereiken."
Daarnaast ga je ook verhalen tegenkomen waar je van zou zeggen: "Oei, wat een gruwelijk voorstel is me dat. Welke gek zou dat doen. Dit is compleet onaanvaardbaar!"
En dan mag jij nu gaan zoeken waar er ergens in die bijbel staat aangegeven welke verhalen je op die manier moet interpreteren.
Ik zal je helpen: Dat staat er nergens bij. Er is nergens een handleiding te vinden over hoe je welk verhaal dan ook, in die hele bijbel, naar waarde moet interpreteren. Nergens! Hoe weet je dan dat bepaalde verhalen een compleet onaanvaardbare moraal schetsen en anderen wel zeer goede voorbeelden aandragen? Uit de seculiere gemeenschap. Normen en waarden zijn evolutionair gegroeid. De sociale normen en waarden zijn gegroeid uit interactie tussen mensen en zijn over de loop van de geschiedenis enorm geëvolueerd. Wat 200 jaar gelden nog als deugdelijk werd aanzien in de bijbel kan nu compleet onaanvaardbaar worden geacht door diezelfde gemeenschap. En er is in tussentijd totaal niets aan die bijbel verandert. Waarom dan een verschil in ethische waarde bij de interpretatie?
Het werkt dus net andersom als de religies je voorspiegelen. Zij halen hun normen en waarden uit de samenleving en niet andersom. Of zou jij je zoon nog van kant maken als hij geen respect toont? Zou jij de vrouw van je beste vriend overlaten aan een gang-rape als er een bende schurken je huis binnenvalt? (en als ze er aan sterft laat je ze gewoon op straat liggen, bad luck....)
Ik hoop het niet.
Toch zijn dat 2 voorbeelden van zaken die als deugdelijk werden aanzien in de tijd dat ze verzonnen zijn. Gelukkig zijn de sociale normen en waarden geëvolueerd en zijn we af van deze barbaarse gebruiken.

Het is niet omdat er main-stream gelovigen zijn dat die ook even gek zijn als de extremisten. Maar ze vormen wel de basis waar de extremisten hun onverdiend respect op afdwingen. Neem nu de joodse gemeenschap als voorbeeld. Je hebt er als doorsnee niet-jood geen last van (ik toch niet) en de meesten zullen ook wel best aardig zijn. Ze hebben zo hun eigen gebruiken en die zijn niet altijd dat wat we in de westerse wereld gewoon zijn. Maar goed, dat is hun geloof. Zij volgen regels die wij niet volgen (en anderen wel). Je moet daar dus blijkbaar veel respect voor hebben want dat is hun religie. Er zijn er die het licht dus blijkbaar niet aan knippen op de shabbat. Tja, dat is hun geloof. Je mag dan geen arbeid verrichten. Maar zo zijn er ook die jongens en meisjes naar verschillende scholen sturen. Jongens zijn belangrijker. Meisjes ..tja... die zijn er ook. Ze krijgen kinderen b.v. .... en ze kunnen koken en kuisen.....
Zo extreem is dat nog niet, maar het is wel een zware discriminatie t.o.v. vrouwen. En ik heb daar nog maar bitterweinig reactie tegen gezien hier in het westen. Hoe komt dat denk je. Welja, dat is hun geloof en je dient daar respect voor te hebben.
Van het moment dat dat respect te ver groeit ga je ook respect moeten hebben voor wat meer extreme dingen ... want het is hun religie... dat hoor je te respecteren....
Gelukkig is het in deze regio (nog) niet tot excessen uitgegroeid. Maar het komt wel als we dat overdreven respect voor religie laten bestaan. (er lopen b.v. vrouwen in burkas rond zonder dat er nog veel reactie op komt) In andere landen heeft dat respect voor religie al gezorgd dat de main-stream gelovige al niet mee reclameert op dingen die 10 jaar geleden obsoluut niet door de beugel konden. En als de basis van een bepaalde religie niet meer reageert laat dat naar de wereld buiten de religie uitschijnen dat het aanvaardbaar moet zijn. Het is namelijk hun religie en je hoort daar respect voor te hebben.
Zo zijn b.v. organisaties als de taliban ontstaan.

En kan iemand deze discussie even afsplitsen in een ander topic?
Of we kunnen er gewoon over stoppen. Is mij ook goed.
Misschien enkele links naar sites waar er beter over zulke zaken kan gepraat worden of info gehaald kan worden.
www.reasonproject.org
www.skepp.be
www.freethinker.nl
www.richarddawkins.net


--

Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot



Quote: ets wat we nooit

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 9360
Aangesloten: 28 Dec 2008
Quote:
ets wat we nooit zullen weten. want als het heelal oneindig groot is maakt ons dat oneindig klein Sticking out tongue er kunnen oneindig veel ruimtstelsels zijn. iets oneindig is ondefinieerbaar he want het stopt nooit dus je weet nooit wat je zal vinden.
en dat vind ik een griezilige gedachte hoor. Dat is voor mij de grootste reden om te geloven in grotere krachten:)
btw aan de spirituelen op dit topic het was niet mijn bedoeling om deze richting uit te gaan, ik wou eig gwn weten of niet eten invloed ging hebben op mijn spiermassa/kracht en evt een oplossing.

De kosmos is niet oneindig groot. De waarneembare kosmos toch niet. De big bang ligt zo'n 13,7 miljard jaren achter ons. Dat wil zeggen dat de diameter van het heelal zo'n 27,4 miljard lichtjaren moet zijn. (spreek me tegen als dit niet klopt) Elke seconde wordt de kosmos groter.
En omdat je het niet kan vatten wil dat nog niet zeggen dat het niet waar is. Het is zo vastgesteld op wetenschappelijke manier.
Omdat jij het niet kan vatten (moet je je niet voor schamen hoor, een menselijk brein is niet geëvolueerd met de mogelijkheid het goed te vatten) is dat toch geen reden om er bovennatuurlijke dingen bij te halen waar geen enkel basis van bestaan voor bestaat.
Tja en als de realiteit je griezelig voorkomt... so what... live with it. Het is en blijft de realiteit.
Hoe meer je gaat beseffen dat de realiteit niet altijd rozengeur en maneschijn is, hoe mooier dat de realiteit wordt.
Je nietig en klein voelen in het heelal kan een je enorm gelukzalig gevoel geven. Al die pracht die al ontdekt is en de enorme hoeveelheid pracht (en gruwel) die nog te ontdekken valt. Ik kan daar waanzinnig hard van genieten.

@MT: Thanks voor het afsplitsen!



Quote: Quote: ets wat we nooit

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 16301
Aangesloten: 08 Feb 2005
rho schreef:
De kosmos is niet oneindig groot. De waarneembare kosmos toch niet. De big bang ligt zo'n 13,7 miljard jaren achter ons. Dat wil zeggen dat de diameter van het heelal zo'n 27,4 miljard lichtjaren moet zijn. (spreek me tegen als dit niet klopt) Elke seconde wordt de kosmos groter.

Enige verduidelijking in deze: de expansie van het heelal is geen kwestie van een 'oneindige' ruimte waarin een hoop materie zich verder en verder expandeert. Wat het wel is, is de expansie van de ruimte zelf.
Een veelgebruikte analogie is die van een ballon. Teken op een onopgeblazen ballon een heleboel stipjes. Blaas vervolgens de ballon op. De stipjes blijven stilstaan t.o.v. de ruimte, maar gaan toch verder en verder uit elkaar. Dat is het principe dat Hubble ontdekte en dit bevrijd de expansie van het heelal in se ook van elke verplichting aan de relativiteitstheorie. De ruimte kan wel degelijk sneller expanderen dan de lichtsnelheid (ruimte is materie noch een krachtveld). Hoe 'groot' het heelal nu is, is dus niet het resultaat van dit eenvoudige sommetje 13,7+13,7 miljard lichtjaar.

Dat wil nog niet zeggen dat we ons op een holle bol bevinden, zoals de analogie met de ballon doet vermoeden. Een ballon is een tweedimensionaal oppervlak dat gebogen wordt door de driedimensionale ruimte. Het universum daarentegen is (tenminste in ons huidig idee ervan) een driedimensionaal 'oppervlak'. In het filmpje dat Sir G. postte wordt dit duidelijk gemaakt.

Tot dusver wat ik wilde zeggen over de expansie van het heelal.

Ik zou graag één ding aan rho adresseren i.v.m. zijn mening over religie:

Rho, je zegt dat wij mensen niet geëvolueerd zijn met het besef van een expanderend universum e.d. Daar ben ik het uiteraard volledig mee eens. Wij zij geëvolueerd op het oppervlakte van de aarde, in zeer specifieke omstandigheden. Om een bepaalde denkoefening aan te kunnen, moet het te beargumenteren gegeven op enige manier gerelateerd zijn aan iets dat 'natuurlijk' is voor ons.
Goed verwoord is dit niet en ik wil daarop ook niet verder gaan. Mijn punt is alleen dat we een heleboel zaken niet kunnen bevatten. Belangrijk is dat de wetenschap ons in staat stelt een heleboel zaken wél in te zien. Maar ook voor de wetenschap zijn er aannames nodig, waarop alles gebaseerd is. En hoe specifiek je ook de wetenschap bedrijft, intrinsiek blijft het equivalent met religie. Je maakt aannames (die je om één of andere verstandelijke reden accepteert) en daarmee ga je verder.
Meer er is ook een verschil! Wetenschap wordt steeds opnieuw doorgedreven tot het uiterste van ons kunnen. Iets dat tegengesproken kan worden op wat we 'een redelijke manier' noemen, wordt niet geaccepteerd in de wetenschap. In eender welke religie is dit wel het geval. Vaak zijn heel eenvoudige argumenten tegen veel aspecten van een geloof in te brengen. En bijna altijd zijn er wetenschappelijke argumenten die de religieuze zo van tafel vegen met hun kracht.
Nogmaals: dit maakt niet dat wetenschap en religie ook maar enigszins verschillen in hun kracht om het universum te verklaren. Maar de benadering verschilt wel en voor denkende mensen bestaat er daarom een grote kloof tussen beide.

Maar als ik wat verder nadenk over wat geloof nu precies zou kunnen zijn, dan kom ik tot interessante conclusies (die conclusies draag ik overigens al een tijdje mee). Ik zal beginnen met een voorbeeld:
Ik heb geen enkele wetenschappelijke reden om te bestaan. Om te leven. Ik heb alle reden om te geloven dat dood zijn me niets zal brengen, dat ik in geen enkel ogenblik na mijn dood spijt zal hebben van die dood, simpelweg omdat ik niet meer zal bestaan en dientengevolge geen bewustzijn meer zal hebben. Er zijn bovendien vele manieren van sterven, het is niet moeilijk en het kan zo gebeurd zijn. En toch voel ik een enorme afkeer van dat sterven. Raar he?
Natuurlijk is dit gewoon de eeuwige clash tussen emotie en rede. Die twee zijn nochtans sterk verweven. 'Willen begrijpen' is immers een emotie en we weten allemaal dat we om iets moeilijks gedaan te krijgen, om door te zetten, om ergens aan te beginnen zelfs emotie nodig hebben.
Nu kan je vanuit het standpunt van moderne wetenschapper er natuurlijk probleemloos totaal niet in slagen het onbegrip voor de wereld te vatten dat zo eigen is aan gelovige mensen. Het is niet moeilijk dat belachelijk te vinden en je zelfs te ergeren aan de blijkbare onwil van veel mensen om eenvoudige dingen in te zien.
Ok, maar bekijk het ook eens vanuit een verder perspectief. Ook jij doet dingen omdat je erin gelooft. Simpel voorbeeld: je doet aan krachttraining. Heb je er al over nagedacht hoe belachelijk dat eigenlijk is? Ik wel. En het is belachelijk. Wat wij optillen stelt niks voor. Het enige dat we doen is enkele kilogrammen een klein beetje verder van het massacentrum van de Aarde brengen en weer terugleggen. We zullen sterker worden, maar er zijn machines die sterker zijn. Het universum dicteert ons op geen enkele manier dat we aan krachttraining zouden moeten doen.
Waarom doen we dan aan krachttraining? Wel, omdat de wil om sterk te zijn inherent is aan de mens. Omdat we ons zo beter voelen in de maatschappij, omdat het ons in staat stelt vele problemen beter aan te pakken en sneller op te lossen. Omdat we houden van de gedachte onszelf te verbeteren. En vooral: omdat we op een bepaald moment beslist hebben het te doen (om voorgaande en wellicht nog andere redenen) en omdat we daar nu in geloven.
Zie je de analogie met religie? Een bepaald geloof neem je aan op basis van een aantal argumenten, die vanuit wetenschappelijk-filosofisch perspectief compleet belachelijk kunnen zijn of omdat je 'erin geboren' bent (en die argumenten daarom vaak veel gemakkelijker accepteert). Het is altijd op één of andere manier een keuze en een keuze die je maakt omdat je denkt dat ze je zal verbeteren als mens. Voor veel gelovigen is de wereld via hun geloof gemakkelijker te aanvaarden. Voor jou en mij zou dat niet zo zijn, omdat we enkele overduidelijke stompzinnigheden niet zouden kunnen accepteren; iets dat we wel kunnen bij de veel complexere, maar daarom niet meer waarachtige gegevens vanuit de wetenschap.

Wat wil ik hier nu mee zeggen? Niet dat je geen kritiek zou mogen hebben op een bepaalde religie. En niet dat je respect moet hebben voor iedereen. Ik wil alleen maar duidelijk maken dat wel allemaal in hetzelfde schuitje zitten, dat er niets absoluut is en ik zoals ikzelf hoop betere beslissingen te kunnen nemen op basis hiervan, zo hoop ik dat ook voor iedereen die dit leest (en die het ermee eens kan zijn, uiteraard).
Ik vind dat je dingen belachelijk en stompzinnig mag vinden. Twee dagen geleden keek ik naar een reportage over Afghanistan, waar een vrouwelijke politica een hoop mannen met de Koran in de hand ervan probeerde te overtuigen dat geweld tegen vrouwen niet goed is. Dat het 'niet we wil van God is', drukte ze uit, want op een andere manier zou men het niet accepteren. En ja, dat ziende verloor ik al het respect dat ik mogelijk ooit voor die mannen gehad zou kunnen hebben. Ik vond en vind hen compleet achterlijk en heb zo goed als geen begrip voor wat zij denken en menen. En dat is hoe ik mij voel; dat is emotie. En ook dat is geloof! Ik geloof in wat ik ken, ik geloof dat willekeurig geweld (tegen vrouwen) slecht is, ik vind dat een evidentie. Zij niet. Zij hebben ongelijk, ik heb natuurlijk ook ongelijk en we zijn het volledig oneens, puur op basis van geloof. Ook dat is geloof.

--

Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot



Quote: Quote: Quote: ets wat we nooit

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 9360
Aangesloten: 28 Dec 2008
Muay Thai schreef:
rho schreef:
De kosmos is niet oneindig groot. De waarneembare kosmos toch niet. De big bang ligt zo'n 13,7 miljard jaren achter ons. Dat wil zeggen dat de diameter van het heelal zo'n 27,4 miljard lichtjaren moet zijn. (spreek me tegen als dit niet klopt) Elke seconde wordt de kosmos groter.

Enige verduidelijking in deze: de expansie van het heelal is geen kwestie van een 'oneindige' ruimte waarin een hoop materie zich verder en verder expandeert. Wat het wel is, is de expansie van de ruimte zelf.
Een veelgebruikte analogie is die van een ballon. Teken op een onopgeblazen ballon een heleboel stipjes. Blaas vervolgens de ballon op. De stipjes blijven stilstaan t.o.v. de ruimte, maar gaan toch verder en verder uit elkaar. Dat is het principe dat Hubble ontdekte en dit bevrijd de expansie van het heelal in se ook van elke verplichting aan de relativiteitstheorie. De ruimte kan wel degelijk sneller expanderen dan de lichtsnelheid (ruimte is materie noch een krachtveld). Hoe 'groot' het heelal nu is, is dus niet het resultaat van dit eenvoudige sommetje 13,7+13,7 miljard lichtjaar.

Dat vreesde ik al. Vandaar dat ik vroeg om het tegen te spreken moest ik mis zitten.
Wat me wel nog niet geheel duidelijk is, is het idee dat er buiten het waarneembare volume van het heelal nog een krachtveld of massa moet zitten om de toenemende snelheid van het expanderen te verklaren. Die toenemende snelheid is vastgesteld, dus moet er ook een oorzaak voor zijn.

Muay Thai schreef:
Dat wil nog niet zeggen dat we ons op een holle bol bevinden, zoals de analogie met de ballon doet vermoeden. Een ballon is een tweedimensionaal oppervlak dat gebogen wordt door de driedimensionale ruimte. Het universum daarentegen is (tenminste in ons huidig idee ervan) een driedimensionaal 'oppervlak'. In het filmpje dat Sir G. postte wordt dit duidelijk gemaakt.

Tot dusver wat ik wilde zeggen over de expansie van het heelal.

Kan je dat "driedimensionaal 'oppervlak'" wat verder verduidelijken?

Muay Thai schreef:

Ik zou graag één ding aan rho adresseren i.v.m. zijn mening over religie:

Rho, je zegt dat wij mensen niet geëvolueerd zijn met het besef van een expanderend universum e.d. Daar ben ik het uiteraard volledig mee eens. Wij zij geëvolueerd op het oppervlakte van de aarde, in zeer specifieke omstandigheden. Om een bepaalde denkoefening aan te kunnen, moet het te beargumenteren gegeven op enige manier gerelateerd zijn aan iets dat 'natuurlijk' is voor ons.
Goed verwoord is dit niet en ik wil daarop ook niet verder gaan. Mijn punt is alleen dat we een heleboel zaken niet kunnen bevatten. Belangrijk is dat de wetenschap ons in staat stelt een heleboel zaken wél in te zien. Maar ook voor de wetenschap zijn er aannames nodig, waarop alles gebaseerd is. En hoe specifiek je ook de wetenschap bedrijft, intrinsiek blijft het equivalent met religie. Je maakt aannames (die je om één of andere verstandelijke reden accepteert) en daarmee ga je verder.

Je neemt die zaken niet zomaar aan. Je verifieert ze. Ze zomaar accepteren moet je ze nooit.
Op een bepaald moment zijn er zaken die je persoonlijk niet meer kan verifiëren en dan ga je bij de verificatie door anderen zoeken.
Bij godsdienst stelt men iets voor en je moet dat maar aannemen omdat de godsdienst dat zegt.

Muay Thai schreef:
Meer er is ook een verschil! Wetenschap wordt steeds opnieuw doorgedreven tot het uiterste van ons kunnen. Iets dat tegengesproken kan worden op wat we 'een redelijke manier' noemen, wordt niet geaccepteerd in de wetenschap. In eender welke religie is dit wel het geval. Vaak zijn heel eenvoudige argumenten tegen veel aspecten van een geloof in te brengen. En bijna altijd zijn er wetenschappelijke argumenten die de religieuze zo van tafel vegen met hun kracht.
Nogmaals: dit maakt niet dat wetenschap en religie ook maar enigszins verschillen in hun kracht om het universum te verklaren. Maar de benadering verschilt wel en voor denkende mensen bestaat er daarom een grote kloof tussen beide.

Wetenschap komt met bewijzen. Godsdienst bewijst niks. Dat maakt dat wetenschap enorm verschilt van religie in de kracht om iets te verklaren. Wat heeft religie ooit bewezen?
Er is een groot verschil tussen stellingen doen die gefalsifieerd kunnen worden en stellingen die je zomaar moet aannemen.

Muay Thai schreef:

Maar als ik wat verder nadenk over wat geloof nu precies zou kunnen zijn, dan kom ik tot interessante conclusies (die conclusies draag ik overigens al een tijdje mee). Ik zal beginnen met een voorbeeld:
Ik heb geen enkele wetenschappelijke reden om te bestaan. Om te leven. Ik heb alle reden om te geloven dat dood zijn me niets zal brengen, dat ik in geen enkel ogenblik na mijn dood spijt zal hebben van die dood, simpelweg omdat ik niet meer zal bestaan en dientengevolge geen bewustzijn meer zal hebben. Er zijn bovendien vele manieren van sterven, het is niet moeilijk en het kan zo gebeurd zijn. En toch voel ik een enorme afkeer van dat sterven. Raar he?

Hoezo? Wat is daar raar aan?
Het is een natuurlijk proces. Geen eenvoudig proces maar het is er wel een. Waarom zijn de eerste proteïnes zich beginnen dupliceren? Veel reden hadden ze er niet voor. Maar ze deden het toch. Gewoon een chemische reactie. Een zeer onwaarschijnlijke zou je denken, maar als je het mathematisch bekijkt valt dat best wel mee hoor. Miljarden galaxies met miljarden planeten waar over miljarden jaren miljarden chemische reacties voorkomen. Dan is de kans dat er ooit 1tje de juiste was betrekkelijk groot. Dat die ooit gebeurd is, is bewezen. Knijp eens in je arm. Eye-wink
In dat kleine chemische proces is een foutje opgetreden. Evolutie ging van start. Miljarden jaren later zit er iemand achter zijn pc met de vraag: "Raar he?"
(Waauw, heb ik het hele verhaal even ingekort zeg!! Shocked ) Dat al die chemische reacties ervoor gezorgd hebben dat er iets ontstond van zo'n 1m90 (of hoe groot ben je?) met een bewustzijn valt op het eerste zicht moeilijk te vatten. Maar als je evolutie goed bestudeert is het helemaal zo raar niet meer. Het zijn gewoon chemische reacties die van voordeel zijn voor de drager van de zelf copieerende eenheden waaruit die drager bestaat.
Je kan het als volgt zien. Er bestaan cellen die aan 1 kant lichtgevoelig zijn. Die dingen "zien" dus op welke kant ze liggen. Als ze met de lichtgevoelige kant naar onderen liggen is het donker en als ze ermee naar boven liggen is het licht. 1 van die 2 posities had een voordeel bij het zichzelf vermenigvuldigen. Degene die zich in de juiste positie bevonden hebben zich dus in grotere getalen voortgeplant. Daar zijn er dus meer van. Degene die er in slaagden op een of andere manier in de juiste positie terecht te komen hadden zelfs een groter voordeel. Veel kans dat zij zich nog beter vermenigvuldigen. (ze zijn ook al iets complexer) Degene uit de groep die zich kunnen omdraaien naar de juiste kant en zich daarmee ook kunnen rollen om uit de schaduw te komen en in nog meer licht terecht komen hebben weer meer voordeel. ... we slaan honderden miljoenen jaren over ... die niet dood willen zijn hebben dan weer heel veel kans om zich voort te planten. Vandaar dat de meesten de eigenschap hebben niet dood te willen zijn. Anders hadden ze zich heel erg moeilijk kunnen voortplanten. Degene die wel dood wilden zijn of geen drang hadden zich daar iets van aan te trekken hebben het niet gehaald omdat ze zich zo moeilijk voortplanten.
(Nog steeds enorm ingekort maar ik hoop dat het iets duidelijk maakt)

Muay Thai schreef:
Natuurlijk is dit gewoon de eeuwige clash tussen emotie en rede. Die twee zijn nochtans sterk verweven. 'Willen begrijpen' is immers een emotie en we weten allemaal dat we om iets moeilijks gedaan te krijgen, om door te zetten, om ergens aan te beginnen zelfs emotie nodig hebben.
Nu kan je vanuit het standpunt van moderne wetenschapper er natuurlijk probleemloos totaal niet in slagen het onbegrip voor de wereld te vatten dat zo eigen is aan gelovige mensen. Het is niet moeilijk dat belachelijk te vinden en je zelfs te ergeren aan de blijkbare onwil van veel mensen om eenvoudige dingen in te zien.
Ok, maar bekijk het ook eens vanuit een verder perspectief. Ook jij doet dingen omdat je erin gelooft. Simpel voorbeeld: je doet aan krachttraining. Heb je er al over nagedacht hoe belachelijk dat eigenlijk is? Ik wel. En het is belachelijk. Wat wij optillen stelt niks voor. Het enige dat we doen is enkele kilogrammen een klein beetje verder van het massacentrum van de Aarde brengen en weer terugleggen. We zullen sterker worden, maar er zijn machines die sterker zijn. Het universum dicteert ons op geen enkele manier dat we aan krachttraining zouden moeten doen.
Waarom doen we dan aan krachttraining? Wel, omdat de wil om sterk te zijn inherent is aan de mens. Omdat we ons zo beter voelen in de maatschappij, omdat het ons in staat stelt vele problemen beter aan te pakken en sneller op te lossen. Omdat we houden van de gedachte onszelf te verbeteren. En vooral: omdat we op een bepaald moment beslist hebben het te doen (om voorgaande en wellicht nog andere redenen) en omdat we daar nu in geloven.

Ik begrijp dat standpunt wel maar ik zie ook een groot verschil.
Krachttraining is hoogstwaarschijnlijk een artifakt van een periode in ons zeer recent verleden waarbij een overschot aan kracht een voordeel was bij het overleven. (het zal in beperkte mate nog steeds zo zijn)Een jager die een steen met meer dodelijke kracht tegen de schedel van een prooi kon werpen had meer kans om voldoende voedsel te vergaren om nageslacht te onderhouden.
Religie is een bijverschijnsel van de goedgelovigheid van kinderen, die hen helpt de eerste jaren te overleven. "Niet te dicht tegen de rand van de afgrond lopen!", "niet in je mond steken!", Niet aanraken, dat is giftig!", "Da's lekker en voedzaam", "kom in de grot schuilen dan hagel je niet dood" ...
Kinderen die die stellingen zonder aarzelen opvolgden hadden meer kans op overleven. Vandaar dat die eigenschap zich makkelijk heeft kunnen voortplanten.
De mens heeft zich meer en meer ontwikkeld en is gaan nadenken over het hoe en waarom van ons bestaan. Omdat je 5000jaar geleden nog geen DNA-onderzoek kon doen een de Hubble-telescoop nog ver van zijn finalisatie stond moest men andere dingen bedenken om de zaken rondom zich te verklaren. En er viel nog niet zoveel te verklaren. Dus verzon men maar een verklaring. En die heeft men van generatie op generatie doorgegeven. Het probleem is dat die verzinsels ook geëvolueerd zijn maar nog steeds aanwezig zijn, ondanks dat ze al lang ontkracht zijn.

Muay Thai schreef:
Zie je de analogie met religie? Een bepaald geloof neem je aan op basis van een aantal argumenten, die vanuit wetenschappelijk-filosofisch perspectief compleet belachelijk kunnen zijn of omdat je 'erin geboren' bent (en die argumenten daarom vaak veel gemakkelijker accepteert). Het is altijd op één of andere manier een keuze en een keuze die je maakt omdat je denkt dat ze je zal verbeteren als mens. Voor veel gelovigen is de wereld via hun geloof gemakkelijker te aanvaarden. Voor jou en mij zou dat niet zo zijn, omdat we enkele overduidelijke stompzinnigheden niet zouden kunnen accepteren; iets dat we wel kunnen bij de veel complexere, maar daarom niet meer waarachtige gegevens vanuit de wetenschap.

Ik heb het idee dat jou analogie met de wetenschap toch een beetje scheef is. Ik hoop dat mijn voorgaande uiteenzettingen dat wat duidelijk maken.
Daarbij is religie in het overgrote deel van de gevallen dus geen keuze. Als het een vrije keuze was dan zouden kinderen een religie aannemen die compleet anders is dan die van hun ouders. Dat komt betrekkelijk weinig voor. Eye-wink (zie ook uitleg hierboven)

Muay Thai schreef:

Wat wil ik hier nu mee zeggen? Niet dat je geen kritiek zou mogen hebben op een bepaalde religie. En niet dat je respect moet hebben voor iedereen. Ik wil alleen maar duidelijk maken dat wel allemaal in hetzelfde schuitje zitten, dat er niets absoluut is en ik zoals ikzelf hoop betere beslissingen te kunnen nemen op basis hiervan, zo hoop ik dat ook voor iedereen die dit leest (en die het ermee eens kan zijn, uiteraard).
Ik vind dat je dingen belachelijk en stompzinnig mag vinden. Twee dagen geleden keek ik naar een reportage over Afghanistan, waar een vrouwelijke politica een hoop mannen met de Koran in de hand ervan probeerde te overtuigen dat geweld tegen vrouwen niet goed is. Dat het 'niet we wil van God is', drukte ze uit, want op een andere manier zou men het niet accepteren. En ja, dat ziende verloor ik al het respect dat ik mogelijk ooit voor die mannen gehad zou kunnen hebben. Ik vond en vind hen compleet achterlijk en heb zo goed als geen begrip voor wat zij denken en menen. En dat is hoe ik mij voel; dat is emotie. En ook dat is geloof! Ik geloof in wat ik ken, ik geloof dat willekeurig geweld (tegen vrouwen) slecht is, ik vind dat een evidentie. Zij niet. Zij hebben ongelijk, ik heb natuurlijk ook ongelijk en we zijn het volledig oneens, puur op basis van geloof. Ook dat is geloof.

Wel, dat is eerder iets dat met ethiek te maken heeft. Ethiek is iets heel vreemd omdat je niet kan zeggen wat juist en fout is. Is moorden fout? Tja, als je het op evolutionair gebied bekijkt niet echt. Degene die mekaar lekker fel begint uit te moorden heeft weinig kans op overleven en zal uitsterven. Dan is dat maar zo.
Maar we zijn "genetisch geprogrammeerd" om ons ze goed mogelijk voort te planten en dus heeft het besef dat moorden geen goed idee is ontwikkeld. Net zoals in de westerese wereld de gelijkheid tussen mannen en vrouwen beter geëvolueerd is dan in het oosten. (onder invloed van de afzwakking van religie in het westen)
Maar of je niets als waar kan aannemen of als meer waar dan een andere stelling is geen juiste interpretatie. Het klopt dat je op een bepaald moment veronderstellingen moet gaan maken. Maar niet in alle gevallen. De mate waarin je veronderstellingen moet maken wordt ook steeds kleiner waardoor een juister beeld van de werkelijkheid zich duidelijker en duidelijker laat bepalen. De enige manier waarop we in staat zijn dat te doen is de wetenschap. Religie zit namelijk vast aan dogma's en is gebaseerd op enkel en alleen maar veronderstellingen. Er is er daar nog nooit eentje van door onderzoek bewezen.

...en nu moet ik dringend naar de winkel want anders heb ik morgen geen eten! Mr. Green



Quote: Quote: Quote: Quote: ets wat we nooit

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 16301
Aangesloten: 08 Feb 2005
rho schreef:
Dat vreesde ik al. Vandaar dat ik vroeg om het tegen te spreken moest ik mis zitten.
Wat me wel nog niet geheel duidelijk is, is het idee dat er buiten het waarneembare volume van het heelal nog een krachtveld of massa moet zitten om de toenemende snelheid van het expanderen te verklaren. Die toenemende snelheid is vastgesteld, dus moet er ook een oorzaak voor zijn.

Wel, daar had Albert Einstein het ook nogal moeilijk mee. En hij vond geen verklaring. Om de berekeningen toch maar te doen kloppen heeft hij de kosmologische constante ingevoerd. Hoe dat allemaal precies zit, weet ik niet meer, dus ik heb mijn cursus (het boek Wetenschap van de Kosmos van professor Christoffel Waelkens) er maar eens bijgehaald.

De expansie
Het is Hubble geweest die vrij vroeg in de 20ste eeuw de verklaring vond voor een fenomeen dat in die tijd nieuw en volkomen onbegrijpelijk was. Als je namelijk naar de sterren keek (en verdomd goed keek) dan zag je dat zowat alle sterren roodverschoven zijn en dat hoe verder deze sterren van ons verwijderd zijn, hoe sterker ze roodverschoven zijn. Professor Waelkens drukt de hierbij horende verbazing min of meer als volgt uit: Waarom loopt iedereen van mij weg? Stink ik of zo?
Hubble merkte dat dit fenomeen een sterk lineair karakter had en formuleerde de wet van Hubble als volgt:
v=H.r (met H de constante van Hubble)

M.a.w. de snelheid waarmee een ster (of wat anders) zich van ons weg beweegt, is recht evenredig met de afstand. Omdat dit zo mooi in een lineaire wet gegoten kan worden, is het duidelijk dat dit principe overal geldt en het dus voor 'iedereen' is alsof alles 'van hem wegloopt'. Dit voldoet aan het zogenaamde 'Copernicaanse principe', wat inhoud dat er niets bijzonders is aan onze plaats in het heelal. Wij zijn niet speciaal, overal in het universum kom je plaatsen tegen net als onze plaats. (Dit principe kan overigens genoeg zijn om een heleboel religieuze discussies de mond te snoeren, maar dat terzijde.)
Die wet van Hubble is overigens niets anders dan wat ik met die 'ballonanalogie' probeerde aan te geven.

Nu, die wet van Hubble alleen beantwoordt rho's vraag nog niet. Gelukkig dan maar dat de Leuvense hoogleraar Georges Lemaître de wet van Hubble in het kader van de algemene relativiteitstheorie heeft weten te plaatsen. En hij kwam met het volgende aan: uit v=H.r volgt eenvoudig dat (1/H) een tijdschaal aangeeft. Met andere woorden, een tijd (1/H) geleden was het universum geconcentreerd in één punt (op voorwaarde dat H een constante is van de tijd). Nu is er geen reden om te veronderstellen dat H een constante is van de tijd - anders gezegd: dat de expansie altijd even snel is gegaan - waardoor we (1/H) (met de waarde die H op dit moment heeft) slechts kunnen gebruiken om de leeftijd van het universum af te schatten.
En op dit punt van het het verhaal komen we ook bij het antwoord op rho's vraag. Men zou een steeds afnemende vertraging van de expansie van het universum verwachten op basis van de gravitatietheorie. Ooit is er namelijk een zekere drijvende kracht geweest die de expansie heeft doen beginnen, maar aangezien het universum materie bevat, graviteert het zichzelf en remt de expansie dus af. Hoe verder de materie echter verspreid raakt, des te lager de massadichtheid van het universum, waardoor deze zelfgravitatie minder en minder wordt.
Maar in haar meest algemene vorm bevat de algemene relativiteitstheorie dus ook die kosmologische constante, die ook een afstotende component toekent aan de gravitatie. Deze afstotende kracht zou echter pas significant worden vanaf zeer grote afstanden. En dat geeft een mogelijkheid om te veronderstellen dat de expansie ook kan versnellen.

Maar wat ik me afvraag. Hoe kom je erbij dat de toenemende snelheid van de expansie is vastgesteld? Hoe zouden we dat kunnen meten? Doe 50 jaar geleden metingen uit te voeren en nu nog eens en te zien wat het verschil is? Dat lijkt me zeer sterk...Neutral

rho schreef:
Kan je dat "driedimensionaal 'oppervlak'" wat verder verduidelijken?

Een driedimensionale figuur, eigenlijk.
Een ballon (ook als zou je hem uitstrekken) is in feite ook driedimensionaal, omdat deze een zekere dikte heeft. Maar in het voorbeeld werd er min of meer aangenomen dat de dikte van de ballon infinitesimaal was, omdat alle stippen op het oppervlak getekend zijn.
Ik wil er alleen mee zeggen: op zo'n ballon gaan alle stipjes uit elkaar, maar niet allemaal op dezelfde manier (twee stipjes naast elkaar gaan minder snel uit elkaar dan twee stipjes aan tegenovergestelde kanten, wat niet klopt met de wet van Hubble. In het heelal de Hubble beschrijft word er geen lucht tussen de sterren geblazen en is alles symmetrisch 'verbonden' middels de ruimte, zoals bij de ballon de stipjes op een asymmetrische wijze verbonden zijn door de ballon (nogmaals: twee stipje aan de andere kant van de ballon zijn niet verbonden via hun kortste pad).

rho schreef:
Wetenschap komt met bewijzen. Godsdienst bewijst niks. Dat maakt dat wetenschap enorm verschilt van religie in de kracht om iets te verklaren. Wat heeft religie ooit bewezen?
Er is een groot verschil tussen stellingen doen die gefalsifieerd kunnen worden en stellingen die je zomaar moet aannemen.

Nee, we zijn het volledig oneens. Sticking out tongue
Godsdienst bewijst niks. En wetenschap ook niet. Dit is geen wetenschappelijke kwestie, maar een filosofische. Een metafysische kwestie, meer bepaald.
Wij mensen ervaren alles via onze zintuigen. Denken doen wij met onze hersenen. Die dingen zijn geëvolueerd in de speciale omgeving die wij 'Aarde' noemen en zij ongetwijfeld zeer onvolledig. Maar we moeten er wel mee leven en daarom is onze eerste aanname bij het bedrijven van wetenschap dat de wereld die we zien de echte wereld is.
Ik weet dat het afgezaagd is, maar hoe weet je dat wat de film The Matrix ons vertelt niet 'de realiteit' is? Of iets anders? Er vallen oneindig veel van die scenario's te verzinnen, waarin wat we geloven dat de werkelijkheid is, iets helemaal anders is. 'Werkelijkheid' is een relatief begrip.
En dat voor iedere mens de werkelijkheid hetzelfde lijkt te zijn, maakt dat we inderdaad aan wetenschap (en van alles anders) kunnen doen en dat we daar resultaten uit kunnen halen. Maar er bestaat geen enkele manier om te bewijzen dat het grote Spaghettimonster niet bestaat. Of iets anders, iets helemaal anders (liefst iets subtieler Sticking out tongue). We weten het niet.
En alles wat we met wetenschap 'bewijzen', is gebaseerd op de aanname dat 'onze realiteit' 'de realiteit' is.

Je kan het ook anders - meer wetenschappelijk - bekijken. De meest elementaire entiteiten van de fysica: de materie en krachtvelden (laten we die even specificeren naar elektromagnetische golven) zijn GEEN ZEKERHEID. De atoomtheorie is nog altijd hypothetisch en zal dat wellicht ook blijven. Zeker, alles wijst erop dat de atoomtheorie klopt, maar atomen op zich zijn niet waar te nemen. Enkel de effecten die ze hebben op andere (eveneens hypothetische!) atomen en (eveneens hypothetische krachtvelden) zijn waar te nemen.
Nu zijn er theorieën over de structuur van het atoom. En als je die voor waar neemt, dan kan je inderdaad BEWIJZEN dat atomen bestaan. Maar natuurlijk is de onzekerheid over de componenten van een atoom (elektronen + kern {protonen + neutronen}) nog groter. En als je veronderstelt dat er zoiets is als quarks (en we hebben goede redenen om dat te veronderstellen, maar het is en blijft hypothetisch), dan zou je het bestaan van die subatomische deeltjes inderdaad kunnen bewijzen.
Elektromagnetische golven werpen dezelfde paradox op. We kennen ze heel goed, de EM golven, maar eigenlijk weten we niet dat ze bestaan. We merken dat ze oscillerende elektromagnetische krachtvelden zijn, omdat ze een stroom kunnen doen vloeien in een geleider, exact zoals de hypothese, de theorie het voorspelt. Maar een elektrische stroom bestaat uit elektronen (of het gebrek eraan) en die zijn maar waarneembaar middels hun interactie met andere elementaire deeltjes (of samenstellingen daarvan) of via interactie met EM golven.
De theorie klopt tot nog toe perfect met de waarnemingen, maar zoals je zelf aangeeft: in de wetenschap werk je met zaken die falsifieerbaar zijn. En falsifiëren kan altijd gebeuren, dus zekerheid is er nooit. Niet tot we ALLES weten en het lijkt me evident dat dit niet zal lukken (niet in het minst vanwege het krachtige onzekerheidsprincipe van Heisenberg).

En ja, dan nog is het verschil tussen religie en wetenschap gigantisch. Maar ik blijf erbij dat beide volledig hypothetisch zijn (zoals alles volledig hypothetisch is), er in geen van beide met absolute zekerheid iets bewezen kan worden.
Alleen ligt dat er bij religie VEEL dikker op. In een religie doet men als het ware geen moeite die absolute waarheid te achterhalen. Daarin neemt men iets aan als de absolute waarheid. De wetenschap daarentegen houdt zich aan haar hopeloze zoektocht naar de absolute waarheid, in de wetenschap dat die evenwel niet gevonden kan worden.

Op dit punt verschillen onze ideologieën, rho. En wat we ook zeggen, het zal niets anders zijn dan een gevolg van dit. Smiling

rho schreef:
Muay Thai schreef:
Maar als ik wat verder nadenk over wat geloof nu precies zou kunnen zijn, dan kom ik tot interessante conclusies (die conclusies draag ik overigens al een tijdje mee). Ik zal beginnen met een voorbeeld:
Ik heb geen enkele wetenschappelijke reden om te bestaan. Om te leven. Ik heb alle reden om te geloven dat dood zijn me niets zal brengen, dat ik in geen enkel ogenblik na mijn dood spijt zal hebben van die dood, simpelweg omdat ik niet meer zal bestaan en dientengevolge geen bewustzijn meer zal hebben. Er zijn bovendien vele manieren van sterven, het is niet moeilijk en het kan zo gebeurd zijn. En toch voel ik een enorme afkeer van dat sterven. Raar he?

Hoezo? Wat is daar raar aan?
Het is een natuurlijk proces. Geen eenvoudig proces maar het is er wel een. Waarom zijn de eerste proteïnes zich beginnen dupliceren? Veel reden hadden ze er niet voor. Maar ze deden het toch. Gewoon een chemische reactie. Een zeer onwaarschijnlijke zou je denken, maar als je het mathematisch bekijkt valt dat best wel mee hoor. Miljarden galaxies met miljarden planeten waar over miljarden jaren miljarden chemische reacties voorkomen. Dan is de kans dat er ooit 1tje de juiste was betrekkelijk groot. Dat die ooit gebeurd is, is bewezen. Knijp eens in je arm. Eye-wink
In dat kleine chemische proces is een foutje opgetreden. Evolutie ging van start. Miljarden jaren later zit er iemand achter zijn pc met de vraag: "Raar he?"
(Waauw, heb ik het hele verhaal even ingekort zeg!! Shocked ) Dat al die chemische reacties ervoor gezorgd hebben dat er iets ontstond van zo'n 1m90 (of hoe groot ben je?) met een bewustzijn valt op het eerste zicht moeilijk te vatten. Maar als je evolutie goed bestudeert is het helemaal zo raar niet meer. Het zijn gewoon chemische reacties die van voordeel zijn voor de drager van de zelf copieerende eenheden waaruit die drager bestaat.
Je kan het als volgt zien. Er bestaan cellen die aan 1 kant lichtgevoelig zijn. Die dingen "zien" dus op welke kant ze liggen. Als ze met de lichtgevoelige kant naar onderen liggen is het donker en als ze ermee naar boven liggen is het licht. 1 van die 2 posities had een voordeel bij het zichzelf vermenigvuldigen. Degene die zich in de juiste positie bevonden hebben zich dus in grotere getalen voortgeplant. Daar zijn er dus meer van. Degene die er in slaagden op een of andere manier in de juiste positie terecht te komen hadden zelfs een groter voordeel. Veel kans dat zij zich nog beter vermenigvuldigen. (ze zijn ook al iets complexer) Degene uit de groep die zich kunnen omdraaien naar de juiste kant en zich daarmee ook kunnen rollen om uit de schaduw te komen en in nog meer licht terecht komen hebben weer meer voordeel. ... we slaan honderden miljoenen jaren over ... die niet dood willen zijn hebben dan weer heel veel kans om zich voort te planten. Vandaar dat de meesten de eigenschap hebben niet dood te willen zijn. Anders hadden ze zich heel erg moeilijk kunnen voortplanten. Degene die wel dood wilden zijn of geen drang hadden zich daar iets van aan te trekken hebben het niet gehaald omdat ze zich zo moeilijk voortplanten.
(Nog steeds enorm ingekort maar ik hoop dat het iets duidelijk maakt)

Wat ik bedoel met 'raar, he?', is niets anders dan dat er strikt logisch geen enkele reden is om te leven. Dat we wel willen leven, is zoals je zegt natuurlijk het gevolg van de evolutie van onze soort (en daarvoor), die voornamelijk gebaseerd is op natuurlijke selectie, oftewel 'degenen die het beste overleven, maken de meeste nakomelingen'.
En daarover wilde ik het niet hebben. Sticking out tongue Ik poogde alleen aan te geven dat emoties even belangrijk zijn als nadenken. Het is vanuit ons standpunt dan wel onlogisch om in God o.i.d. te geloven, maar je kent vast wel mensen die totaal niet bezig zijn de wereld op een mechanische manier te ontleden en alleen maar betekenis zoeken achter hun waarnemingen, voornamelijk gedreven voor emotie. Mensen die het niets kan schelen dat 2005 het 'Einsteinjaar' was en dat creatine geen 'grote spieren maakt,' maar louter voor een snellere recuperatie van je ATP-voorraden zorgt. Zulke mensen bestaan ook. Zelfs in onze huidige maatschappij, die zo'n mooie wetenschap kent. Een wetenschap die zoveel interessanter is dan welke stukje godsdienstige zever dan ook. En toch kiezen die mensen ervoor zich absoluut niet te interesseren in die verklarende zoektocht waarin sommigen zich storten en velen zich laten meeslepen.
En net zoals die mensen kiezen wetenschap van zich af te zetten, kiezen wij voor wetenschap. En net zoals wij die mensen niet kunnen begrijpen, kunnen zij ons niet begrijpen. Zoals ik eerder aangaf, ben ik 'absoluut overtuigd van de relativiteit van wetenschap' (Sticking out tongue) en ben ik daarom van mening dat geloof in wetenschap intrinsiek equivalent is aan eender welke godsdienst. Nogmaals: op dat punt verschillen wij blijkbaar. En ik zal je niet proberen te overreden naar 'mijn kant' te komen; ik zal je niet proberen te bekeren. Sticking out tongue

rho schreef:
Ik begrijp dat standpunt wel maar ik zie ook een groot verschil.
Krachttraining is hoogstwaarschijnlijk een artifakt van een periode in ons zeer recent verleden waarbij een overschot aan kracht een voordeel was bij het overleven. (het zal in beperkte mate nog steeds zo zijn)Een jager die een steen met meer dodelijke kracht tegen de schedel van een prooi kon werpen had meer kans om voldoende voedsel te vergaren om nageslacht te onderhouden.
Religie is een bijverschijnsel van de goedgelovigheid van kinderen, die hen helpt de eerste jaren te overleven. "Niet te dicht tegen de rand van de afgrond lopen!", "niet in je mond steken!", Niet aanraken, dat is giftig!", "Da's lekker en voedzaam", "kom in de grot schuilen dan hagel je niet dood" ...
Kinderen die die stellingen zonder aarzelen opvolgden hadden meer kans op overleven. Vandaar dat die eigenschap zich makkelijk heeft kunnen voortplanten.
De mens heeft zich meer en meer ontwikkeld en is gaan nadenken over het hoe en waarom van ons bestaan. Omdat je 5000jaar geleden nog geen DNA-onderzoek kon doen een de Hubble-telescoop nog ver van zijn finalisatie stond moest men andere dingen bedenken om de zaken rondom zich te verklaren. En er viel nog niet zoveel te verklaren. Dus verzon men maar een verklaring. En die heeft men van generatie op generatie doorgegeven. Het probleem is dat die verzinsels ook geëvolueerd zijn maar nog steeds aanwezig zijn, ondanks dat ze al lang ontkracht zijn.

Je geeft zeer goede argumenten om eerder in wetenschap te geloven dan in wat anders.
Ik vind het goed dat je over kinderen begint. We zijn immers allemaal kinderen en lopen blind door de wereld. Volwassenheid trekt het gordijn wat opzij en wetenschap maakt dat 'trekje' veel, veel sterker.
Die drang tot sterk zijn zit ergens wel in ons, daar ben ik het mee eens. Maar krachttraining op zich niet. Het is een keuze die we maken en die is net gebaseerd op die emotie die in ons zit, die drang.
En ik denk dat geloof meer is dan het bijgeloof waarvoor je het neemt. Het kan een manier zijn om jezelf belangrijk te voelen, je een deel te voelen van een geheel, een reden te geven aan je bestaan. Het is meer dan alleen verklarend.

Doe jij dat niet, ergens in geloven om een bestaansreden te hebben? Ik wel. Mijn overtuiging is het dat ik een aantal dingen moet bereiken in mijn leven (op verschillende gebieden). Dat is vanuit logisch standpunt volkomen belachelijk (ik zal namelijk sterven, de mensheid zal uitsterven, ...), maar ik doe het. Dat is religie.
Mensen die geloven in een hiernamaals, dat ze bepaalde dingen moeten doen om goed te leven, zoeken ook maar aan bestaansreden. Want zonder bestaansreden kan je als denkende entiteit niet bestaan. Als je volledig op intuïtie leeft, kan je dat. Dan moet je nergens over nadenken. Maar zodra je ergens over kan nadenken, zal die gedachte komen van 'wat moet ik doen? Wat doe ik hier?'.
Mijn antwoord daarop is (deels) Physical strength is the most important thing in life. (~Mark Rippetoe) en ik wil sterk worden. Voor een moslimextremist met een suïcidale beroepsinvulling is dat antwoord wellicht iets van 'het geloof verspreiden door ongelovigen te doden'.
En volgens mij zijn die twee dingen van dezelfde orde.

rho schreef:
Daarbij is religie in het overgrote deel van de gevallen dus geen keuze. Als het een vrije keuze was dan zouden kinderen een religie aannemen die compleet anders is dan die van hun ouders. Dat komt betrekkelijk weinig voor. Eye-wink (zie ook uitleg hierboven)

Dit wijkt af van de ideologische discussie waarin we verwikkeld zijn.
Ik geloof (Sticking out tongue) dat er altijd en overal keuzes zijn. Dat sommige keuzes extreem onwaarschijnlijk zijn of overduidelijk extreem slechte gevolgen gaan hebben, waardoor deze keuzes vrijwel geen kans van 'genomenheid' hebben, spreekt dit niet tegen. Ja, ik zeg dit in een ideologisch kader. In een meer praktische discussie zou ik absoluut niet durven beweren dat iedereen dezelfde kansen heeft wat geloof betreft (of wat eender wat betreft). Maar toch vind ik het belangrijk hierbij stil te staan. Dit omdat mensen volgens mij die keuzemogelijkheden vaak verkeerd inschatten. Als iemand een geladen pistool tegen je hoofd houdt, bijvoorbeeld, heb je de keuze deze persoon niet te gehoorzamen. En in veel gevallen is dat een ietwat domme keuze, maar - zoals Bas Rutten zegt - als deze persoon net een moord heeft gepleegd en jij bent de enige getuige, is het pistool wegslaan (in de hoop van zegen) een betere keuze dan gewoon doen wat je gevraagd wordt en wellicht een paar minuten later doodgeschoten worden. Ik denk niet dat veel mensen dit door hebben...

rho schreef:
Wel, dat is eerder iets dat met ethiek te maken heeft. Ethiek is iets heel vreemd omdat je niet kan zeggen wat juist en fout is. Is moorden fout? Tja, als je het op evolutionair gebied bekijkt niet echt. Degene die mekaar lekker fel begint uit te moorden heeft weinig kans op overleven en zal uitsterven. Dan is dat maar zo.
Maar we zijn "genetisch geprogrammeerd" om ons ze goed mogelijk voort te planten en dus heeft het besef dat moorden geen goed idee is ontwikkeld. Net zoals in de westerese wereld de gelijkheid tussen mannen en vrouwen beter geëvolueerd is dan in het oosten. (onder invloed van de afzwakking van religie in het westen)
Maar of je niets als waar kan aannemen of als meer waar dan een andere stelling is geen juiste interpretatie. Het klopt dat je op een bepaald moment veronderstellingen moet gaan maken. Maar niet in alle gevallen. De mate waarin je veronderstellingen moet maken wordt ook steeds kleiner waardoor een juister beeld van de werkelijkheid zich duidelijker en duidelijker laat bepalen. De enige manier waarop we in staat zijn dat te doen is de wetenschap. Religie zit namelijk vast aan dogma's en is gebaseerd op enkel en alleen maar veronderstellingen. Er is er daar nog nooit eentje van door onderzoek bewezen.

Mark Rippetoe is een erg dogmatische man. Op het storende af. Maar stel jij zijn resultaten in vraag?
Dogmatisme kan zeer efficiënt werken. Als je elke situatie wetenschappelijk moet analyseren, kan je niet leven. Veronderstellingen maken deel uit van het leven van alledag. Dankzij het dogma dat low-bar back squat unfucks fucked up things ben ik grotendeels van mijn rugblessure af en kan ik weer trainen. Er bestaat (nog) geen wetenschappelijke uitleg voor mijn 'wonderbaarlijke genezing' via de Starr rehab, en Rip zelf gaf aan geen verklaring te hebben voor mijn geval. Maar het heeft wel gewerkt! Als ik niet had geloofd in squats, dan had ik geen enkele reden gehad om dit te proberen. Zie, ik geloof dat geloof zeer nuttig kan zijn.
Natuurlijk zijn dogma's ook vaak slecht (t.t.z. dit zal ook wel een ethische kwestie zijn Sticking out tongue). Dat spreekt voor zich.

Voila, we zijn er. Sticking out tongue Wij zijn blijkbaar in staat enorm door te lullen over religie. Sticking out tongue

--

Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot



Amai da's me echt iets te

Frederik Defyn (niet geverifiëerd)

Amai da's me echt iets te veel gebabel om zo te lezen.
Ik ben in ieder geval gelovig. Ben zelf bekeert en kom uit een gezin van sterke athesisten. Ignorant peeps, doet me soms zeer dat te zien.



Quote: Amai da's me echt iets te

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 16301
Aangesloten: 08 Feb 2005
Frederik Defyn schreef:
Amai da's me echt iets te veel gebabel om zo te lezen.
Ik ben in ieder geval gelovig. Ben zelf bekeert en kom uit een gezin van sterke athesisten. Ignorant peeps, doet me soms zeer dat te zien.

Alle respect daarvoor.
Zin om de motivatie achter je geloof te delen?

--

Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot



Waarom ignorant? Dat ben je

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 4846
Aangesloten: 02 Jan 2008

Waarom ignorant? Dat ben je toch alleen maar als je de werkelijkheid niet wil zien...maar ben je dan zo zeker dat hetgene je gelooft de werkelijkheid is?

--

Yeah, you don't need to go hard. You can stay in the middle, take some supplements here and there, change your program every other week and stay absolutely the same as you are now. But that's bullshit.



Quote: Quote: Amai da's me echt iets te

Frederik Defyn (niet geverifiëerd)
Sir G. schreef:
Waarom ignorant? Dat ben je toch alleen maar als je de werkelijkheid niet wil zien...maar ben je dan zo zeker dat hetgene je gelooft de werkelijkheid is?

Elke wetenschapper zal zeggen dat hij altijd twijfelt en eerlijk sap ik sommige dingen ook niet. Oerknal tegenover de zes perioden waarin alles geschapen is, ja dat roept bij mij ook vragen op. Maar dat er niets was en dan inneens BOEM alle bouwstenen die we nu hebben?

MTZ schreef:
zin om de motivatie achter je geloof te delen?

Ik heb een mooie opvoeding gehad van thuis uit en een leuke school, maar toch heb ik bepaalde dingen echt niet aangeleed gekregen. Van de eerste keer dat ik de Ramadan mee deed met maten werd mij al veel duidelijk. Moeilijk uit te legen, maar dat is een soort spoedcursus volwassen worden/eye opener op eigen niveau. Van de moment dat ik dan de Koran ben beginnen lezen werd het wel duidelijk. Daar staan zoveel richtlijnen en regels in.
Ge moet ook iet denken dat religie een soort dom houd mechanisme is om aflaat geld af te trogellen he, dat is gewoon de spijtige periode die het westen heeft meegemaakt. Hetzelfde gebeurt nu met zogezegde 'Islam' teroristen.



Quote: Quote: Quote: Amai da's me echt iets te

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 16301
Aangesloten: 08 Feb 2005
Frederik Defyn schreef:
Sir G. schreef:
Waarom ignorant? Dat ben je toch alleen maar als je de werkelijkheid niet wil zien...maar ben je dan zo zeker dat hetgene je gelooft de werkelijkheid is?

Elke wetenschapper zal zeggen dat hij altijd twijfelt en eerlijk sap ik sommige dingen ook niet. Oerknal tegenover de zes perioden waarin alles geschapen is, ja dat roept bij mij ook vragen op. Maar dat er niets was en dan inneens BOEM alle bouwstenen die we nu hebben?

Kijk eens aan, nog iets moois om over na te denken. Geloof biedt zekerheid, einde aan de twijfel. Als je in staat bent te geloven. Voor iemand die echt met wetenschap bezig is, kan dat volgens mij niet het geval zijn. Er is een fundamentele onzekerheid. Tenminste, daarvan ben ik overtuigd, zoals reeds gezegd.
Ik heb geen problemen met die twijfel. Anderen blijkbaar wel. Dat noem ik zeker geen domheid. Een zeker anti-intellectualisme zie ik er wel in, maar dat is iets fundamenteel anders dan domheid.

Maar @Frederik, iets dat rho je anders wellicht zou vragen: waarom begrijp je de oerknaltheorie minder dan het creationistische idee dat alles 'geschapen' is in zes perioden (of dat nu jong of oud creationisme is)? In de oerknaltheorie reduceert men de onbegrijpelijke overgang van 'niets' naar 'iets' (oftewel: 'alles) tot een wiskundig randgeval, singulariteit genoemd, dat een punt (nuldimensionaal dus) waarin alles 'geconcentreerd' is. Dit is niets meer dan een limiet van alles, voor dimensie gaande naar nul; een zeer eenvoudig wiskundig gegeven dus. Een gegeven dat een zeer complexe (en tot nog toe onbekende) fysische betekenis heeft, dat wel; contra-intuïtief en al. Maar het is net daarom dat we de wiskunde gebruiken. Iets dat geen enkel geloof heeft.
Ik bedoel: God is geen limiet. De schepping is nooit een continue functie. Vind je dat niet vreemd? Want dat is net hetgeen dat ik niet begrijp. Dan vind ik een singulariteit veel meer aannemelijk. Maar dat terzijde. Smiling

Iets anders. Een tijd geleden opende ik een topic over geloof. Met name die dialoog waarmee ik het topic op gang trek, lijkt me zeer toepasselijk in deze discussie. Ik kan me daar trouwens sterk in vinden.

--

Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot



Quote: Quote: Quote: Quote: Quote: ets wat we nooit

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 9360
Aangesloten: 28 Dec 2008
MT schreef:
rho schreef:
Dat vreesde ik al. Vandaar dat ik vroeg om het tegen te spreken moest ik mis zitten.
Wat me wel nog niet geheel duidelijk is, is het idee dat er buiten het waarneembare volume van het heelal nog een krachtveld of massa moet zitten om de toenemende snelheid van het expanderen te verklaren. Die toenemende snelheid is vastgesteld, dus moet er ook een oorzaak voor zijn.

Wel, daar had Albert Einstein het ook nogal moeilijk mee. En hij vond geen verklaring. Om de berekeningen toch maar te doen kloppen heeft hij de kosmologische constante ingevoerd. Hoe dat allemaal precies zit, weet ik niet meer, dus ik heb mijn cursus (het boek Wetenschap van de Kosmos van professor Christoffel Waelkens) er maar eens bijgehaald.

De expansie
Het is Hubble geweest die vrij vroeg in de 20ste eeuw de verklaring vond voor een fenomeen dat in die tijd nieuw en volkomen onbegrijpelijk was. Als je namelijk naar de sterren keek (en verdomd goed keek) dan zag je dat zowat alle sterren roodverschoven zijn en dat hoe verder deze sterren van ons verwijderd zijn, hoe sterker ze roodverschoven zijn. Professor Waelkens drukt de hierbij horende verbazing min of meer als volgt uit: Waarom loopt iedereen van mij weg? Stink ik of zo?
Hubble merkte dat dit fenomeen een sterk lineair karakter had en formuleerde de wet van Hubble als volgt:
v=H.r (met H de constante van Hubble)

M.a.w. de snelheid waarmee een ster (of wat anders) zich van ons weg beweegt, is recht evenredig met de afstand. Omdat dit zo mooi in een lineaire wet gegoten kan worden, is het duidelijk dat dit principe overal geldt en het dus voor 'iedereen' is alsof alles 'van hem wegloopt'. Dit voldoet aan het zogenaamde 'Copernicaanse principe', wat inhoud dat er niets bijzonders is aan onze plaats in het heelal. Wij zijn niet speciaal, overal in het universum kom je plaatsen tegen net als onze plaats. (Dit principe kan overigens genoeg zijn om een heleboel religieuze discussies de mond te snoeren, maar dat terzijde.)
Die wet van Hubble is overigens niets anders dan wat ik met die 'ballonanalogie' probeerde aan te geven.

Nu, die wet van Hubble alleen beantwoordt rho's vraag nog niet. Gelukkig dan maar dat de Leuvense hoogleraar Georges Lemaître de wet van Hubble in het kader van de algemene relativiteitstheorie heeft weten te plaatsen. En hij kwam met het volgende aan: uit v=H.r volgt eenvoudig dat (1/H) een tijdschaal aangeeft. Met andere woorden, een tijd (1/H) geleden was het universum geconcentreerd in één punt (op voorwaarde dat H een constante is van de tijd). Nu is er geen reden om te veronderstellen dat H een constante is van de tijd - anders gezegd: dat de expansie altijd even snel is gegaan - waardoor we (1/H) (met de waarde die H op dit moment heeft) slechts kunnen gebruiken om de leeftijd van het universum af te schatten.
En op dit punt van het het verhaal komen we ook bij het antwoord op rho's vraag. Men zou een steeds afnemende vertraging van de expansie van het universum verwachten op basis van de gravitatietheorie. Ooit is er namelijk een zekere drijvende kracht geweest die de expansie heeft doen beginnen, maar aangezien het universum materie bevat, graviteert het zichzelf en remt de expansie dus af. Hoe verder de materie echter verspreid raakt, des te lager de massadichtheid van het universum, waardoor deze zelfgravitatie minder en minder wordt.
Maar in haar meest algemene vorm bevat de algemene relativiteitstheorie dus ook die kosmologische constante, die ook een afstotende component toekent aan de gravitatie. Deze afstotende kracht zou echter pas significant worden vanaf zeer grote afstanden. En dat geeft een mogelijkheid om te veronderstellen dat de expansie ook kan versnellen.

Zeer interessant.
Betrekkelijk ingekort allemaal maar het wekt mijn interesse wel enorm. Smiling

MT schreef:

Maar wat ik me afvraag. Hoe kom je erbij dat de toenemende snelheid van de expansie is vastgesteld? Hoe zouden we dat kunnen meten? Doe 50 jaar geleden metingen uit te voeren en nu nog eens en te zien wat het verschil is? Dat lijkt me zeer sterk...:|

Wel, ... naar ik me kan herinneren hebben ze dat inderdaad zo gedaan. (ben er niet 100% zeker van)

MT schreef:
rho schreef:
Kan je dat "driedimensionaal 'oppervlak'" wat verder verduidelijken?

Een driedimensionale figuur, eigenlijk.
Een ballon (ook als zou je hem uitstrekken) is in feite ook driedimensionaal, omdat deze een zekere dikte heeft. Maar in het voorbeeld werd er min of meer aangenomen dat de dikte van de ballon infinitesimaal was, omdat alle stippen op het oppervlak getekend zijn.
Ik wil er alleen mee zeggen: op zo'n ballon gaan alle stipjes uit elkaar, maar niet allemaal op dezelfde manier (twee stipjes naast elkaar gaan minder snel uit elkaar dan twee stipjes aan tegenovergestelde kanten, wat niet klopt met de wet van Hubble. In het heelal de Hubble beschrijft word er geen lucht tussen de sterren geblazen en is alles symmetrisch 'verbonden' middels de ruimte, zoals bij de ballon de stipjes op een asymmetrische wijze verbonden zijn door de ballon (nogmaals: twee stipje aan de andere kant van de ballon zijn niet verbonden via hun kortste pad).

OK, dan begreep ik je wel maar ik vond je terminologie wat vreemd.

MT schreef:
rho schreef:
Wetenschap komt met bewijzen. Godsdienst bewijst niks. Dat maakt dat wetenschap enorm verschilt van religie in de kracht om iets te verklaren. Wat heeft religie ooit bewezen?
Er is een groot verschil tussen stellingen doen die gefalsifieerd kunnen worden en stellingen die je zomaar moet aannemen.

Nee, we zijn het volledig oneens. Sticking out tongue
Godsdienst bewijst niks. En wetenschap ook niet. Dit is geen wetenschappelijke kwestie, maar een filosofische. Een metafysische kwestie, meer bepaald.
Wij mensen ervaren alles via onze zintuigen. Denken doen wij met onze hersenen. Die dingen zijn geëvolueerd in de speciale omgeving die wij 'Aarde' noemen en zij ongetwijfeld zeer onvolledig. Maar we moeten er wel mee leven en daarom is onze eerste aanname bij het bedrijven van wetenschap dat de wereld die we zien de echte wereld is.
Ik weet dat het afgezaagd is, maar hoe weet je dat wat de film The Matrix ons vertelt niet 'de realiteit' is? Of iets anders? Er vallen oneindig veel van die scenario's te verzinnen, waarin wat we geloven dat de werkelijkheid is, iets helemaal anders is. 'Werkelijkheid' is een relatief begrip.
En dat voor iedere mens de werkelijkheid hetzelfde lijkt te zijn, maakt dat we inderdaad aan wetenschap (en van alles anders) kunnen doen en dat we daar resultaten uit kunnen halen. Maar er bestaat geen enkele manier om te bewijzen dat het grote Spaghettimonster niet bestaat. Of iets anders, iets helemaal anders (liefst iets subtieler Sticking out tongue). We weten het niet.
En alles wat we met wetenschap 'bewijzen', is gebaseerd op de aanname dat 'onze realiteit' 'de realiteit' is.

Wel, daar zit je een beetje fout.
1) We observeren en analyseren al lang niet meer enkel met onze zintuigen en hersenen alleen. Er is voldoende meetapparatuur beschikbaar waar je fenomenen mee kan detecteren die je met een menselijk zintuig in de verste verte niet kan detecteren en soms zelfs niet kan vatten. De mogelijkheid om iets te detecteren en analyseren overstijgt tegenwoordig ver de mogelijkheden van de methodes die we gebruiken toen we enkel ons menselijk lichaam hadden om waarnemingen te doen en te analyseren.
2) Een reden om aan te nemen dat de realiteit zo is zoals we ze nu kunnen beschrijven (of toch zeer dicht aanleunt bij de manier waarop dat we ze nu kunnen beschrijven)is dat we nog nooit een aanwijzing hebben gevonden die het tegendeel aantoont.
3) Wetenschap is geen vastgeroest geheel. Als er wel bewijzen worden gevonden die de huidige toestand tegenspreken zijn we ontzettend blij. Dan hebben we iets om te onderzoeken en kunnen we ons beeld van de werkelijkheid weer bij stellen. Tot nu toen is er nog nooit een event opgetreden waardoor we het beeld van de werkelijkheid zo drastisch moesten bijstellen dat we het idee hadden dat we altijd maar in een waanwereld geleefd hebben.
4) Het is betrekkelijk zinloos om van alles een niet bestaan te willen bewezen zien. Je kan dingen blijven verzinnen die zouden kunnen niet bestaan. Het is aandegenen die beweert dat iets wel bestaat om aan te tonen dat het inderdaad zo is. Religie heeft dat nog nooit gedaan. Wetenschap doet niets anders.
5) Het vliegende spaghettiemonsters bestaat echt. Het bewijs is dat de aarde bestaat. De bewijzen vind je hier. Sticking out tongue

MT schreef:

Je kan het ook anders - meer wetenschappelijk - bekijken. De meest elementaire entiteiten van de fysica: de materie en krachtvelden (laten we die even specificeren naar elektromagnetische golven) zijn GEEN ZEKERHEID. De atoomtheorie is nog altijd hypothetisch en zal dat wellicht ook blijven. Zeker, alles wijst erop dat de atoomtheorie klopt, maar atomen op zich zijn niet waar te nemen. Enkel de effecten die ze hebben op andere (eveneens hypothetische!) atomen en (eveneens hypothetische krachtvelden) zijn waar te nemen.
Nu zijn er theorieën over de structuur van het atoom. En als je die voor waar neemt, dan kan je inderdaad BEWIJZEN dat atomen bestaan. Maar natuurlijk is de onzekerheid over de componenten van een atoom (elektronen + kern {protonen + neutronen}) nog groter. En als je veronderstelt dat er zoiets is als quarks (en we hebben goede redenen om dat te veronderstellen, maar het is en blijft hypothetisch), dan zou je het bestaan van die subatomische deeltjes inderdaad kunnen bewijzen.
Elektromagnetische golven werpen dezelfde paradox op. We kennen ze heel goed, de EM golven, maar eigenlijk weten we niet dat ze bestaan. We merken dat ze oscillerende elektromagnetische krachtvelden zijn, omdat ze een stroom kunnen doen vloeien in een geleider, exact zoals de hypothese, de theorie het voorspelt. Maar een elektrische stroom bestaat uit elektronen (of het gebrek eraan) en die zijn maar waarneembaar middels hun interactie met andere elementaire deeltjes (of samenstellingen daarvan) of via interactie met EM golven.
De theorie klopt tot nog toe perfect met de waarnemingen, maar zoals je zelf aangeeft: in de wetenschap werk je met zaken die falsifieerbaar zijn. En falsifiëren kan altijd gebeuren, dus zekerheid is er nooit. Niet tot we ALLES weten en het lijkt me evident dat dit niet zal lukken (niet in het minst vanwege het krachtige onzekerheidsprincipe van Heisenberg).

En ja, dan nog is het verschil tussen religie en wetenschap gigantisch. Maar ik blijf erbij dat beide volledig hypothetisch zijn (zoals alles volledig hypothetisch is), er in geen van beide met absolute zekerheid iets bewezen kan worden.
Alleen ligt dat er bij religie VEEL dikker op. In een religie doet men als het ware geen moeite die absolute waarheid te achterhalen. Daarin neemt men iets aan als de absolute waarheid. De wetenschap daarentegen houdt zich aan haar hopeloze zoektocht naar de absolute waarheid, in de wetenschap dat die evenwel niet gevonden kan worden.

Op dit punt verschillen onze ideologieën, rho. En wat we ook zeggen, het zal niets anders zijn dan een gevolg van dit. Smiling

Ik begrijp je standpunt. En je hebt in zekere zin ook gelijk. Persoonlijk wil ik de onzekerheid niet zover doordrijven.
Als je een hypothese hebt, je onderzoekt die en je vindt niets dat ze tegenspreekt en ze strookt met de waarnemingen vind ik dat je kan aannemen dat ze klopt... tot het tegendeel bewezen wordt op net dezelfde manier.
Jij zou daar op zeggen dat je nooit kan weten of ze klopt omdat je nog niet alle mogelijke experimenten hebt gedaan die er ooit te experimenteren vallen, nu en in de toekomst, waardoor je niet zeker kan zijn of er ooit een experiment zal uitgevoerd worden die het tegendeel zal bewijzen van het gene je nu voor waar aanneemt. Dat betekent dat je bij alles wat je waarneemt tot in het oneindige zou moeten blijven door-experimenteren en nooit tot een zekerheid kan komen omtrent je eerste vaststellingen.
Ik hou het liever bij het experimenteren en onderzoeken tot er niets meer wordt vastgesteld dat de resultaten van het onderzoek in vraag stelt. Het niet-bestaan onderzoeken van zaken waarvan het mogelijk bestaan nog niet is vastgesteld is tijdverlies. De waarschijnlijkheid van hun niet-bestaan is zo erg groot dat het nuttiger is om je bezig te houden met het onderzoek van dingen waar het wel-bestaan van wordt vermoed of reeds is vastgesteld.

MT schreef:
rho schreef:
Muay Thai schreef:
Maar als ik wat verder nadenk over wat geloof nu precies zou kunnen zijn, dan kom ik tot interessante conclusies (die conclusies draag ik overigens al een tijdje mee). Ik zal beginnen met een voorbeeld:
Ik heb geen enkele wetenschappelijke reden om te bestaan. Om te leven. Ik heb alle reden om te geloven dat dood zijn me niets zal brengen, dat ik in geen enkel ogenblik na mijn dood spijt zal hebben van die dood, simpelweg omdat ik niet meer zal bestaan en dientengevolge geen bewustzijn meer zal hebben. Er zijn bovendien vele manieren van sterven, het is niet moeilijk en het kan zo gebeurd zijn. En toch voel ik een enorme afkeer van dat sterven. Raar he?

Hoezo? Wat is daar raar aan?
Het is een natuurlijk proces. Geen eenvoudig proces maar het is er wel een. Waarom zijn de eerste proteïnes zich beginnen dupliceren? Veel reden hadden ze er niet voor. Maar ze deden het toch. Gewoon een chemische reactie. Een zeer onwaarschijnlijke zou je denken, maar als je het mathematisch bekijkt valt dat best wel mee hoor. Miljarden galaxies met miljarden planeten waar over miljarden jaren miljarden chemische reacties voorkomen. Dan is de kans dat er ooit 1tje de juiste was betrekkelijk groot. Dat die ooit gebeurd is, is bewezen. Knijp eens in je arm. Eye-wink
In dat kleine chemische proces is een foutje opgetreden. Evolutie ging van start. Miljarden jaren later zit er iemand achter zijn pc met de vraag: "Raar he?"
(Waauw, heb ik het hele verhaal even ingekort zeg!! Shocked ) Dat al die chemische reacties ervoor gezorgd hebben dat er iets ontstond van zo'n 1m90 (of hoe groot ben je?) met een bewustzijn valt op het eerste zicht moeilijk te vatten. Maar als je evolutie goed bestudeert is het helemaal zo raar niet meer. Het zijn gewoon chemische reacties die van voordeel zijn voor de drager van de zelf copieerende eenheden waaruit die drager bestaat.
Je kan het als volgt zien. Er bestaan cellen die aan 1 kant lichtgevoelig zijn. Die dingen "zien" dus op welke kant ze liggen. Als ze met de lichtgevoelige kant naar onderen liggen is het donker en als ze ermee naar boven liggen is het licht. 1 van die 2 posities had een voordeel bij het zichzelf vermenigvuldigen. Degene die zich in de juiste positie bevonden hebben zich dus in grotere getalen voortgeplant. Daar zijn er dus meer van. Degene die er in slaagden op een of andere manier in de juiste positie terecht te komen hadden zelfs een groter voordeel. Veel kans dat zij zich nog beter vermenigvuldigen. (ze zijn ook al iets complexer) Degene uit de groep die zich kunnen omdraaien naar de juiste kant en zich daarmee ook kunnen rollen om uit de schaduw te komen en in nog meer licht terecht komen hebben weer meer voordeel. ... we slaan honderden miljoenen jaren over ... die niet dood willen zijn hebben dan weer heel veel kans om zich voort te planten. Vandaar dat de meesten de eigenschap hebben niet dood te willen zijn. Anders hadden ze zich heel erg moeilijk kunnen voortplanten. Degene die wel dood wilden zijn of geen drang hadden zich daar iets van aan te trekken hebben het niet gehaald omdat ze zich zo moeilijk voortplanten.
(Nog steeds enorm ingekort maar ik hoop dat het iets duidelijk maakt)

Wat ik bedoel met 'raar, he?', is niets anders dan dat er strikt logisch geen enkele reden is om te leven. Dat we wel willen leven, is zoals je zegt natuurlijk het gevolg van de evolutie van onze soort (en daarvoor), die voornamelijk gebaseerd is op natuurlijke selectie, oftewel 'degenen die het beste overleven, maken de meeste nakomelingen'.
En daarover wilde ik het niet hebben. Sticking out tongue Ik poogde alleen aan te geven dat emoties even belangrijk zijn als nadenken. Het is vanuit ons standpunt dan wel onlogisch om in God o.i.d. te geloven, maar je kent vast wel mensen die totaal niet bezig zijn de wereld op een mechanische manier te ontleden en alleen maar betekenis zoeken achter hun waarnemingen, voornamelijk gedreven voor emotie. Mensen die het niets kan schelen dat 2005 het 'Einsteinjaar' was en dat creatine geen 'grote spieren maakt,' maar louter voor een snellere recuperatie van je ATP-voorraden zorgt. Zulke mensen bestaan ook. Zelfs in onze huidige maatschappij, die zo'n mooie wetenschap kent. Een wetenschap die zoveel interessanter is dan welke stukje godsdienstige zever dan ook. En toch kiezen die mensen ervoor zich absoluut niet te interesseren in die verklarende zoektocht waarin sommigen zich storten en velen zich laten meeslepen.
En net zoals die mensen kiezen wetenschap van zich af te zetten, kiezen wij voor wetenschap. En net zoals wij die mensen niet kunnen begrijpen, kunnen zij ons niet begrijpen. Zoals ik eerder aangaf, ben ik 'absoluut overtuigd van de relativiteit van wetenschap' (Sticking out tongue) en ben ik daarom van mening dat geloof in wetenschap intrinsiek equivalent is aan eender welke godsdienst. Nogmaals: op dat punt verschillen wij blijkbaar. En ik zal je niet proberen te overreden naar 'mijn kant' te komen; ik zal je niet proberen te bekeren. Sticking out tongue

Ik zie het ook niet als bekeren. Voor mij moet ook niet iedereen zich enorm gaan interesseren voor wetenschap. Het prebleem zit er volgens mij in dat religie mensen dingen voorschotelt die ze niet zouden geloven als ze de kans kregen er zelf over na te denken en zelf een beeld te vormen van wat echt is en wat niet. De dogmatische basis van religie beperkt de mensen in hun denken en in het vrij vormen van een beeld van de wereld. Het probleem is dat men die methode van "denken" aanbrengt op het moment dat de persoon nog niet echt in staat is iets anders te doen dan te aanvaarden wat voor hem/haar gedacht wordt.
Dat resulteert later in handelingen die: niet nuttig zijn als tijdverdrijf, schadelijk zijn voor de persoon zelf, schadelijk zijn voor anderen, ronduit gevaarlijk zijn voor de planeet waar we op leven ...
Waarschijnlijk zouden de personen die deze handelingen stellen ze nooit stellen als ze pas op latere leeftijd een keuze kregen om aan te nemen wat men voor "waar" aanvaard.
Ik vind het dus eerder belangrijk dat men eerst leert denken en dan pas een keuze wordt aangeboden en niet eerst in een patroon wordt geforceerd en dan wordt "vrij" gelaten om dat patroon tot aan de dood aan te houden. Het vooral door het forceren in een bepaald denkpatroon dat de interesse in de werkelijkheid ver verloren gaat.

MT schreef:
rho schreef:
Ik begrijp dat standpunt wel maar ik zie ook een groot verschil.
Krachttraining is hoogstwaarschijnlijk een artifakt van een periode in ons zeer recent verleden waarbij een overschot aan kracht een voordeel was bij het overleven. (het zal in beperkte mate nog steeds zo zijn)Een jager die een steen met meer dodelijke kracht tegen de schedel van een prooi kon werpen had meer kans om voldoende voedsel te vergaren om nageslacht te onderhouden.
Religie is een bijverschijnsel van de goedgelovigheid van kinderen, die hen helpt de eerste jaren te overleven. "Niet te dicht tegen de rand van de afgrond lopen!", "niet in je mond steken!", Niet aanraken, dat is giftig!", "Da's lekker en voedzaam", "kom in de grot schuilen dan hagel je niet dood" ...
Kinderen die die stellingen zonder aarzelen opvolgden hadden meer kans op overleven. Vandaar dat die eigenschap zich makkelijk heeft kunnen voortplanten.
De mens heeft zich meer en meer ontwikkeld en is gaan nadenken over het hoe en waarom van ons bestaan. Omdat je 5000jaar geleden nog geen DNA-onderzoek kon doen een de Hubble-telescoop nog ver van zijn finalisatie stond moest men andere dingen bedenken om de zaken rondom zich te verklaren. En er viel nog niet zoveel te verklaren. Dus verzon men maar een verklaring. En die heeft men van generatie op generatie doorgegeven. Het probleem is dat die verzinsels ook geëvolueerd zijn maar nog steeds aanwezig zijn, ondanks dat ze al lang ontkracht zijn.

Je geeft zeer goede argumenten om eerder in wetenschap te geloven dan in wat anders.
Ik vind het goed dat je over kinderen begint. We zijn immers allemaal kinderen en lopen blind door de wereld. Volwassenheid trekt het gordijn wat opzij en wetenschap maakt dat 'trekje' veel, veel sterker.
Die drang tot sterk zijn zit ergens wel in ons, daar ben ik het mee eens. Maar krachttraining op zich niet. Het is een keuze die we maken en die is net gebaseerd op die emotie die in ons zit, die drang.
En ik denk dat geloof meer is dan het bijgeloof waarvoor je het neemt. Het kan een manier zijn om jezelf belangrijk te voelen, je een deel te voelen van een geheel, een reden te geven aan je bestaan. Het is meer dan alleen verklarend.

En waarom zou je die verklaring gaan zoeken in iets compleet verzonnen en niet in iets waar tenminste naar een verklaring wordt gezocht? Het eindresultaat is hetzelfde hoor. Waarschijnlijk voelen atheïsten zich zelfs een stuk beter omdat ze een beter beeld hebben van de realiteit.

MT schreef:

Doe jij dat niet, ergens in geloven om een bestaansreden te hebben? Ik wel.

Voor zover ik weet niet nee. Ik zie geen "reden" van bestaan. Ik zie wel een grote waarde van het bestaan. De kans dat ik niet zou bestaan is zo enorm groot dat ik erg blij ben dat ik wel besta. Maar er is daar geen reden voor hoor.

MT schreef:
Mijn overtuiging is het dat ik een aantal dingen moet bereiken in mijn leven (op verschillende gebieden). Dat is vanuit logisch standpunt volkomen belachelijk (ik zal namelijk sterven, de mensheid zal uitsterven, ...), maar ik doe het. Dat is religie.
Mensen die geloven in een hiernamaals, dat ze bepaalde dingen moeten doen om goed te leven, zoeken ook maar aan bestaansreden. Want zonder bestaansreden kan je als denkende entiteit niet bestaan.

Ok, dan los ik nu op in het grote vacuüm van de kosmos. Laughing out loud

MT schreef:
Als je volledig op intuïtie leeft, kan je dat. Dan moet je nergens over nadenken. Maar zodra je ergens over kan nadenken, zal die gedachte komen van 'wat moet ik doen? Wat doe ik hier?'.

Eerder "wat wil ik doen". "Wat doe ik hier?" vraag ik me eigenlijk nooit af. Ik heb het me wel ooit afgevraagd en ben tot het antwoord gekomen dat het een wel heel mooie chemische reactie is die op gang kwam en zich heeft voortgezet. Mega cool!! (het was eigenlijk heel erg heet toen Eye-wink )
Ik schat die chemie enorm naar waarde hoor, maar ik zie geen reden voor de chemische reactie. Ik vind het heel fij dat ik een voortzetting mag zijn van die reactie en ik waardeer ook het "voorzetten ervan" door anderen. Zij mogen ook genieten van het voortzetten ervan. Het kan gek lijken maar het is net het besef dat er geen enkele reden is om te bestaan dat het bestaan zo mooi maakt voor mij en ik zou het iedereen gunnen om datzelfde besef te ervaren. De waardering voor andere "voortzetters van de chemische reactie" is erg groot hoor.

MT schreef:
Mijn antwoord daarop is (deels) Physical strength is the most important thing in life. (~Mark Rippetoe) en ik wil sterk worden. Voor een moslimextremist met een suïcidale beroepsinvulling is dat antwoord wellicht iets van 'het geloof verspreiden door ongelovigen te doden'.
En volgens mij zijn die twee dingen van dezelfde orde.

Het is daarom ook dat ik Rip enkel voor zijn kennis op het gebied van krachttraining waardeer. Ik vind hem sociaal compleet gestoord en een dogmatische achterlijke op zowat alle andere gebieden. Een soort autist. Maar voor een autist heb ik op andere vlakken meer respect omdat dat een stoornis is en de persoon in kweste erg weinig middelen heeft er aan te werken. Rip heeft die middleen voor zover ik kan inschatten wel.
Maar hij kent inderdaad veel van krachttraining. En dat is handig voor iemand die daar ook interesse in heeft. Je kan er namelijk veel van leren. Voor de rest kan ik niets van die man leren hoor. Eerder andersom.
Ik hoop voor hem dat hij nog andere interesses heeft en ook op andere vlakken ontwikkeld is. Maar tot nu toe geeft hij daar erg weinig blijk van.
Vandaar mijn maar iets groter respect voor Rip op algemeen vlak dan voor een taliban strijder. Op vlak van krachttraining heb ik er erg veel respect voor. Ik ben in staat van die dingen op te delen blijkbaar. Geen idee of iedereen dat kan.

MT schreef:
rho schreef:
Daarbij is religie in het overgrote deel van de gevallen dus geen keuze. Als het een vrije keuze was dan zouden kinderen een religie aannemen die compleet anders is dan die van hun ouders. Dat komt betrekkelijk weinig voor. Eye-wink (zie ook uitleg hierboven)

Dit wijkt af van de ideologische discussie waarin we verwikkeld zijn.
Ik geloof (Sticking out tongue) dat er altijd en overal keuzes zijn. Dat sommige keuzes extreem onwaarschijnlijk zijn of overduidelijk extreem slechte gevolgen gaan hebben, waardoor deze keuzes vrijwel geen kans van 'genomenheid' hebben, spreekt dit niet tegen. Ja, ik zeg dit in een ideologisch kader. In een meer praktische discussie zou ik absoluut niet durven beweren dat iedereen dezelfde kansen heeft wat geloof betreft (of wat eender wat betreft). Maar toch vind ik het belangrijk hierbij stil te staan. Dit omdat mensen volgens mij die keuzemogelijkheden vaak verkeerd inschatten. Als iemand een geladen pistool tegen je hoofd houdt, bijvoorbeeld, heb je de keuze deze persoon niet te gehoorzamen. En in veel gevallen is dat een ietwat domme keuze, maar - zoals Bas Rutten zegt - als deze persoon net een moord heeft gepleegd en jij bent de enige getuige, is het pistool wegslaan (in de hoop van zegen) een betere keuze dan gewoon doen wat je gevraagd wordt en wellicht een paar minuten later doodgeschoten worden. Ik denk niet dat veel mensen dit door hebben...

In je voorbeeld is de keuze nog vrij.
De keuze is veel moeilijker als je van jongs af al voorgeprogrammeerd bent die keuze niet te maken.
Maar dat is een heel lange en ingewikkelde discussie.

MT schreef:
rho schreef:
Wel, dat is eerder iets dat met ethiek te maken heeft. Ethiek is iets heel vreemd omdat je niet kan zeggen wat juist en fout is. Is moorden fout? Tja, als je het op evolutionair gebied bekijkt niet echt. Degene die mekaar lekker fel begint uit te moorden heeft weinig kans op overleven en zal uitsterven. Dan is dat maar zo.
Maar we zijn "genetisch geprogrammeerd" om ons ze goed mogelijk voort te planten en dus heeft het besef dat moorden geen goed idee is ontwikkeld. Net zoals in de westerese wereld de gelijkheid tussen mannen en vrouwen beter geëvolueerd is dan in het oosten. (onder invloed van de afzwakking van religie in het westen)
Maar of je niets als waar kan aannemen of als meer waar dan een andere stelling is geen juiste interpretatie. Het klopt dat je op een bepaald moment veronderstellingen moet gaan maken. Maar niet in alle gevallen. De mate waarin je veronderstellingen moet maken wordt ook steeds kleiner waardoor een juister beeld van de werkelijkheid zich duidelijker en duidelijker laat bepalen. De enige manier waarop we in staat zijn dat te doen is de wetenschap. Religie zit namelijk vast aan dogma's en is gebaseerd op enkel en alleen maar veronderstellingen. Er is er daar nog nooit eentje van door onderzoek bewezen.

Mark Rippetoe is een erg dogmatische man. Op het storende af. Maar stel jij zijn resultaten in vraag?

Ik stel ze meer in vraag dan jij dat doet, denk ik. Ik zie zeker niet in waarom Rip zijn methode de enige zou zijn die zulke resultaten oplevert in desbetreffende tijdsspanne. Ik heb namelijk meer resultaat met het schema dat jij opstelde dan met starting strength. Ik begrijp ook welke factoren een rol speelden. Rip houdt met zulke factoren geen of weinig rekening. Hij houdt veel te dogmatisch vast aan het beeld dat elke mens even goed recupereert als het (boven)gemiddeld zou horen te zijn.

MT schreef:
Dogmatisme kan zeer efficiënt werken. Als je elke situatie wetenschappelijk moet analyseren, kan je niet leven. Veronderstellingen maken deel uit van het leven van alledag. Dankzij het dogma dat low-bar back squat unfucks fucked up things ben ik grotendeels van mijn rugblessure af en kan ik weer trainen. Er bestaat (nog) geen wetenschappelijke uitleg voor mijn 'wonderbaarlijke genezing' via de Starr rehab, en Rip zelf gaf aan geen verklaring te hebben voor mijn geval. Maar het heeft wel gewerkt! Als ik niet had geloofd in squats, dan had ik geen enkele reden gehad om dit te proberen. Zie, ik geloof dat geloof zeer nuttig kan zijn.
Natuurlijk zijn dogma's ook vaak slecht (t.t.z. dit zal ook wel een ethische kwestie zijn Sticking out tongue). Dat spreekt voor zich.

Ik zie het eerder dat jij geluk had. Ja het klopt wel dat de squat een verstevigende werking heeft van de rug. Daar is wetenschappelijk ook genoeg over te zeggen. Dat jij die methode gebruikt hebt voor iets dat eigenlijk niet thuis hoort binnen de werkzame gebieden van de squat en Starr rehab en toch resultaat behaald is leuk. Misschien was de oorspronkelijke diagnose niet helemaal juist? Misschien ben je niet helemaal genezen (wat de wederkerende pijn kan verklaren Eye-wink )of werkt de methode ook op vlakken die nog niet helemaal onderzocht zijn.
Ik stel mij daar dus wel degelijk vragen bij en heb niet zo'n "geloof" in die zaken zoals jij die hebt.

MT schreef:

Voila, we zijn er. Sticking out tongue Wij zijn blijkbaar in staat enorm door te lullen over religie. Sticking out tongue

Ja dat zijn we.
Hopelijk hebben we er ook iets van geleerd. (en weten we het te onthouden) Smiling



Quote: Quote: Quote: Amai da's me echt iets te

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 9360
Aangesloten: 28 Dec 2008
Frederik Defyn schreef:
Sir G. schreef:
Waarom ignorant? Dat ben je toch alleen maar als je de werkelijkheid niet wil zien...maar ben je dan zo zeker dat hetgene je gelooft de werkelijkheid is?

Elke wetenschapper zal zeggen dat hij altijd twijfelt en eerlijk sap ik sommige dingen ook niet. Oerknal tegenover de zes perioden waarin alles geschapen is, ja dat roept bij mij ook vragen op. Maar dat er niets was en dan inneens BOEM alle bouwstenen die we nu hebben?

Er was niet niets. Er was energie. Een singulariteit van enorme energie. Die zei BOEM!
Je vind het niet aannemelijk dat er niets (de singulariteit van energie)was en dat ontplofte? Maar je vind het wel aannemelijk dat er iets onwaarschijnlijk complex was dat dan maar eventjes een heelal in elkaar stak? Waar kwam dat complexe dan vandaan? Wie heeft dat in elkaar gestoken?
De omgekeerde redenatie dat de constanten zo zijn dat ze ons leven kunnen onderhouden is een fout die algemeen gemaakt wordt door religie. De reden dat de constanten zo zijn is dat ze leven zou moeten kunnen onderhouden zoals ze dat nu doet. Het leven is ontstaan om de constanten toelieten om het leven zoals dat we dat nu kennen te laten ontwikkelen. Het leven is zoals het nu is omdat de constanten "waarschijnlijk" geen ander toelaten.

Frederik Defyn schreef:
MTZ schreef:
zin om de motivatie achter je geloof te delen?

Ik heb een mooie opvoeding gehad van thuis uit en een leuke school, maar toch heb ik bepaalde dingen echt niet aangeleed gekregen. Van de eerste keer dat ik de Ramadan mee deed met maten werd mij al veel duidelijk. Moeilijk uit te legen, maar dat is een soort spoedcursus volwassen worden/eye opener op eigen niveau. Van de moment dat ik dan de Koran ben beginnen lezen werd het wel duidelijk. Daar staan zoveel richtlijnen en regels in.
Ge moet ook iet denken dat religie een soort dom houd mechanisme is om aflaat geld af te trogellen he, dat is gewoon de spijtige periode die het westen heeft meegemaakt. Hetzelfde gebeurt nu met zogezegde 'Islam' teroristen.

Richtlijnen en regels staan er wel in de Koran ja. Maar die richtlijnen en regels (ik neem aan om een deugdelijk bestaan te leiden) kon je niet uit de samenleving halen? Daar is een verhalen-boek voor nodig?
Welke waarden en normen haal je uit de koran die je niet zou kunnen hebben/aanvaarden als je b.v. Christen zou zijn of atheïst?



Zowel bij wetenschap als bij

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 15282
Aangesloten: 19 Jan 2007

Zowel bij wetenschap als bij religie heb ik ongeveer dezelfde vraag.
Wetenschap: Waar komt die energie die de big bang veroorzaakt heeft vandaan?
Religie: Waar komt die god vandaan, hoe is die ontstaan?



Ik ga hier niet veel meer

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 16301
Aangesloten: 08 Feb 2005

Ik ga hier niet veel meer aan toevoegen. Volgens mij beseffen we beiden op welke punten onze mening verschilt en op welke niet. Ik zie het verschil vooral in de benadering van het probleem en zou het als volgt formuleren: jij bekijkt de wereld op een meer mechanische manier, vanuit empirisch oogpunt, terwijl ik er zoveel mogelijk abstractie van probeer te maken. Min of meer mee eens?

Waar ik het wel nog even over wil hebben, is Mark Rippetoe. Laat er over die man geen incorrecte dingen gezegd zijn. Sticking out tongue

rho schreef:
Ik stel ze meer in vraag dan jij dat doet, denk ik. Ik zie zeker niet in waarom Rip zijn methode de enige zou zijn die zulke resultaten oplevert in desbetreffende tijdsspanne. Ik heb namelijk meer resultaat met het schema dat jij opstelde dan met starting strength. Ik begrijp ook welke factoren een rol speelden. Rip houdt met zulke factoren geen of weinig rekening. Hij houdt veel te dogmatisch vast aan het beeld dat elke mens even goed recupereert als het (boven)gemiddeld zou horen te zijn.

Voor de meeste mensen werkt Starting Strength ook het beste. Niet omdat het een 'perfect' programma is. Maar wel omdat mensen eraan kunnen vasthouden, het makkelijk kunnen toepassen, snel antwoord krijgen op vragen die later misschien een complexer en juister antwoord zullen krijgen. En natuurlijk is het mogelijk om met anders schema's even goede of betere resultaten te krijgen. Maar voor veel mensen lukt het met SS en niet met wat anders. En daarin zit de kracht van dat dogmatisme.

Rippetoe spreekt in dogma's vanwege zijn ervaringen in de 'fitnessindustrie'. Hij heeft ongelofelijk veel tegenstanders (bewust of onbewust) en daar zou je ook wel koppig van worden.
Hij is vooral een erg intelligente man, met een duidelijke levensfilosofie (waarin ik me absoluut kan vinden) (en ik raad je aan zijn boek "Strong Enough?" te lezen), een breed interesseveld, een geweldig gevoel voor humor, een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een Texaans accent. Hij is niet sociaal gestoord, maar geeft soms wel (moedwillig, wellicht) die indruk. Zoals veel mannen van zijn leeftijd die het een en ander meegemaakt hebben in het leven, heeft hij de neiging 'zwart-wit' te denken.
Het beeld dat hij van zichzelf ophangt op het StrengthMill.com forum doet af van vele van de subtiliteiten die inherent zijn aan zijn persoon, simpelweg omdat hij keer op keer min of meer dezelfde vragen beantwoordt en moet afrekenen met tegenstanders en hielenlikkers. En dat terwijl hij daar eigenlijk geen tijd voor heeft en op de leeftijd is gekomen dat iemand anders die dingen zou mogen beginnen doen.

Nu we over Rippetoe en "Strong Enough?" bezig zijn, moet ik denken aan het boek "Gates of Fire" van Steven Pressfield, dat Rip aanraadde in "Strong Enough?". De Spartanen waren zeer spiritueel (weliswaar op een erg aardse manier) en verklaarden hun hele bestaan met enkele 'Spartaanse wetten', regels die voor een buitenstaander weinig betekenis hebben, maar die een Spartaan wel in staat stelden een gelukkig leven te leiden met weinig twijfel en veel voldoening, als ze er zich maar aan overgaven. Als je als Spartaan begon na te denken over het immer oorlog voeren, de vele slaven die ze bezaten, de harde behandeling van de kinderen, ... zonder die regels en het geloof om op terug te vallen, dan zou je je eigen stad verafschuwen. En toch deden ze dat niet (of tenminste: zeer weinigen). Wellicht was het een gelukkig en fier volk, dat eeuwenlang triomfeerde in haar geloof.
En dat boek lezende, kon ik niet anders dan dat geloof mooi vinden en waardevol. Alleen al daarom wil ik geloof in haar algemeenheid nuanceren. Voor mezelf. Als iemand me daarin volgt is dat meegenomen, maar in de eerste plaats is het een inspiratie voor mezelf. En ik praat er graag over. Smiling

--

Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot



Quote: Zowel bij wetenschap als bij

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 9360
Aangesloten: 28 Dec 2008
Woopy schreef:
Zowel bij wetenschap als bij religie heb ik ongeveer dezelfde vraag.
Wetenschap: Waar komt die energie die de big bang veroorzaakt heeft vandaan?
Religie: Waar komt die god vandaan, hoe is die ontstaan?

Wetenschap: Wel, waar die energie vandaan komt is nog ongeweten. Maar daar wordt enorm hard achter gezocht. de wetenschap wel graag weten hoe het zat. Hoe kwam die energie daar en waarom is ze ontploft. Waar we wel al heel erg veel meer over weten is wat er na die grote knal gebeurde en hoe zich planeten en sterren en zwarte gaten en ... ontwikkeld hebben
Religie: God heeft het allemaal gedaan. Basta. (en als de wetenschap wat anders zegt over hoe het tot stand kwam moeten we dat negeren want dat staat niet zo in het heilige boek)

Nu vraag ik me af wat het meest afstompende is en of religie niet anti-wetenschappelijk is.



Het idee achter die energie

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 16301
Aangesloten: 08 Feb 2005

Het idee achter die energie is (deels) dat materie en energie equivalent zijn en dat er zowel materie als antimaterie bestaat. En op één of andere manier zou je al die dingen moeten kunnen optellen, zodat er daar iets plausibels uit voortkomt.
Om dat allemaal in elkaar te doen passen, is er een theorie nodig, bij voorkeur eentje die heel het universum beschrijft (want 'in den beginne' was dat beetje 'alles'). Een GUT (Grand Unified Theory) dus. En de enige 'goede' kandidaat op dit ogenblik daarvoor is de snaartheorie.

Wat je eigenlijk niet zou mogen doen, is menen dat het universum een klomp materie is die uit elkaar gebarsten is en dat nog altijd doet. Het universum zoals wij het kennen (en deels kunnen beschrijven via de hedendaagse wetenschap), was vroeger wellicht iets heel anders. De meest elementaire aspecten (om dat 'bouwstenen' niet algemeen genoeg is) van het universum vandaag zijn de vier elementaire krachten (zwaartekracht, elektromagnetisme, zwakke kernkracht en sterke kernkracht). Maar men heeft sterke vermoedens dat dat niet altijd zo geweest is en dat deze krachten afsplitsingen zijn van een vroegere 'superkracht'.
Ja, dat klinkt etherisch. Sticking out tongue Dit is theoretische fysica, ligt dicht bij metafysica en ligt daarom in zekere zin dicht bij religie.

--

Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot



Is er iemand van jullie die

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 9546
Aangesloten: 01 Mei 2008

Is er iemand van jullie die gelooft in de big crunch? dat alles ooit weet tesamen komt?

--

The Iron never lies to you.



Quote: Is er iemand van jullie die

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 16301
Aangesloten: 08 Feb 2005
wauter schreef:
Is er iemand van jullie die gelooft in de big crunch? dat alles ooit weet tesamen komt?

Dat is één van de drie mogelijkheden he. Eye-wink Eeuwige expansie, equilibrium of big crunch. Maar natuurlijk niets als de expansie versnelt.
Dat natuurlijk gegeven dat het universum is wat we denken dat het is. Maar aangezien er vermoedens zijn (zie snaartheorie) dat het universum zich manifesteert over 11 dimensies (en we maar vertrouwd zijn met 4 ervan), zou het wel eens wat anders kunnen zijn.

Wie weet zal het heelal binnen (l+3j)8i! seconden (met l Woopy's BMI, j mijn aantal punten op BStrong en i de grootte van het complement van de BStrong-members in de wereldbevolking) een splitsing vertonen tussen sterrenstelsels waarvan de sterrenmassa's een verdeling kennen volgens een hoge, respectievelijk een brede Gausscurve. En dit zodanig dat het ene deel in elkaar stort tot zwarte gaten die evenwel de rest van het universum niet bedreigen en het andere deel van look veranderd. Met name disco zal weer in zijn. Planeten worden gigantische discoballen en sterren beginnen onregelmatig van kleur te veranderen.
Dat is ook een mogelijkheid, nietwaar?

--

Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot



Ik ben atheïst en geloof

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 4846
Aangesloten: 02 Jan 2008

Ik ben atheïst en geloof niet in een hogere orde. Geen God, maar ook geen hoogstaand iets dat ons misleid zoals MT aanhaalde. (vb: the matrix). Ik geloof dat hetgene we ontdekken wel degelijk echt is. En als ik nu kijk naar mijn universitaire studies zie je hoe alles ineen past, en hoe de wetmatigheden van de fysica niet gewoon wat formules zijn, maar dat alles 'klopt'. Moeilijk om uit te leggen wat ik bedoel. Ik denk ook dat veel mensen die hun twijfels bij wetenschap hebben ook niet veel van wetenschap afweten. Als ik zie hoe sommige wetmatigheden eigenlijk zo voor de hand liggend zijn, kan ik niet anders dan in die wetmatigheden geloven.

--

Yeah, you don't need to go hard. You can stay in the middle, take some supplements here and there, change your program every other week and stay absolutely the same as you are now. But that's bullshit.



Ik zou het niet weten of er

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 2813
Aangesloten: 29 Mei 2006

Ik zou het niet weten of er een god is. Ik heb al genoeg problemen en verschrikkelijke dingen gezien in mijn werk waar ik van die mogelijke god zeker een verklaring voor wil hebben. Wie de kracht bezit moet er ook verantwoordelijk mee om gaan. Zelfde geld voor mannen die in mijn ogen geen misbruik mogen maken van hun kracht.

Er zijn ook meerdere geloven en allen beweren het juist te hebben. Mocht het later blijken dat als ik er niet meer ben ik zal moeten branden voor mijn ongeloof dan zal ik dat ook doen met trots. In mijn ogen is het belangrijker om een je naasten te helpen en accepteren dan dat je 3 maal per dag een gebedje opstampt.

--

the only thing that separates the elite from all the rest, is the fact that the elite are better at the basics than everyone else



Quote: Ik zou het niet weten of er

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 9546
Aangesloten: 01 Mei 2008
mark1234 schreef:
Er zijn ook meerdere geloven en allen beweren het juist te hebben. Mocht het later blijken dat als ik er niet meer ben ik zal moeten branden voor mijn ongeloof dan zal ik dat ook doen met trots. In mijn ogen is het belangrijker om een je naasten te helpen en accepteren dan dat je 3 maal per dag een gebedje opstampt.

mooi gezegd hoor mark Eye-wink

--

The Iron never lies to you.



ik heb deze discusie niet

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 9585
Aangesloten: 19 Okt 2007

ik heb deze discusie niet geveolgd, enga hier dan ook maar 1 keer iets posten.

volgens mij moet iedereen vrij zijn om te geloven wat hij wil en dit geloof in praktijk te brengen, dit op de voorwaarde dat jij daar niemand anders in betrekt. als een mosil wil vasten doet hij maar, hij betrekte er enkel zichzelf bij.
wil een christenen een kruistocht in de naam van god, helaas maar daar kan ik niet achter staan. vanuit de ene zijn geloof zovelen anderen erin meesleuren, dat kan niet.

ik vind dan ook dat wij mensen, die met alle respect voor hun omgeving hun geloof beleven moeten respekteren.
we leven immers in een vrij staat.

--

I AM BACK!!!!!!

2009
1ste plaats sterkste man van Oudenaarde
1ste plaats sterkste man van Liedekerke

2014: THE RETURN OF THE KING



Quote: ik heb deze discusie niet

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 16301
Aangesloten: 08 Feb 2005
hardrocker schreef:
als een moslim wil vasten doet hij maar, hij betrekte er enkel zichzelf bij.

In asielcentra leven vele mensen samen. Moslims zowel als niet-moslims. Tijdens de Ramadan leven deze moslims voornamelijk 's nachts. Ze luisteren veel naar muziek om het gezellig te houden en maken het gezellig in het algemeen. Leuk als je met een moslim op dezelfde kamer zit, of zelfs op dezelfde gang, en graag zou willen slapen.
Bovendien zijn moslims er niet van op te hoogte dat de toiletbril relatief zeer schoon is t.o.v. de rest van wat je binnenshuis vindt. Omdat je tijdens de Ramadan rein moet zijn ofzo, gaan ze op de toiletbril staan i.p.v. zitten en doen aldus hun gevoeg (wat het natuurlijk meteen een argument geeft om de toiletbril niet schoon te vinden). Fijn he, als je zelf graag gaat zitten. Sticking out tongue

Ik verzin dit niet zelf, maar heb onlangs 'Problemski Hotel' van Dimitri Verhulst gelezen, die enkele dagen verbleef in een asielcentrum en er een boek over schreef. Het leek me een leuke anekdote. Sticking out tongue

--

Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot