De enige waarheid over eten

Ingediend door Jona op Zon, 27/07/2008 - 10:38.
Kwaliteit----- ( Onbekend - 0 stemmen )

Nu de vakantiedagen naderen (voor sommigen toch) en er van de goede voornemens om te vermageren weer niet tijdig iets in huis kwam, nemen we onze toevlucht tot ware wanhoopsdiëten. De damesbladen overstelpen ons ermee, en zelfs de "ernstige" medische wereld ontdekt dat de badpakkenangst een lucratieve business kan zijn.

"Snel een paar pondjes op de juiste plaats verliezen", dat willen we allemaal wel. Snel kan soms, een paar pondjes ook. Maar zie de waarheid onder ogen: plaatselijk en eeuwig bestaan n niet als het over afvallen gaat.

De "snelle" diëten ontlenen in de meeste gevallen hun spectaculair resultaat aan een drastische verandering in eetpatroon. Dat verklaart vaak het welslagen van de zogenaamde eenzijdige diëten (bananendieet, champagnedieet, soepdieet,... ): de schok van de verandering heeft meer effect dan de aard van de verandering. Hoe vreemd het ook klinkt: van een friet-met-mayonaise dieet zouden velen toch afvallen. De eerste dagen alleszins, maar of het gezond is, zoals een frietenkuur? Het is natuurlijk ook niet zo chique als Montignac, maar wel een gat in de markt voor een ondernemende polderboer. Gooi er nog wat filosofie bovenop, kruiden met wat new-age feelgood, en maak van het dieet vooral een bewerkelijke bezigheidstherapie waar je alleen al energie verbrandt in het verzamelen en bereiden van je zeer gedetailleerde maaltijd. Zo is het meteen ook iets dat tot conversatietopic kan worden, en zijn alle ingrediënten voor een succesformule aanwezig.

Maar BLIJF je dun? Dat wordt natuurlijk niet gegarandeerd.

Wel beheersbaar is het effect van stress op je eetpatroon.

Laat de realiteit binnen en beheers tentminste dat eetpatroon, als je er niet in slaagt je gewicht volledig onder controle te houden.

Eerste tip: schrijf in je kantooragenda (die meestal per uur ingedeeld is) op wat je zoals tussendoor binnenspeelt. Zo krijg je een keihard zicht op je eetpatroon. Soms is dat al genoeg motivatie om te minderen. Maar vooral kan het je inzicht verschaffen in de redenen waarom je op bepaalde momenten eet/snoept/tussendoort. Immers, na een paar weken kun je waarschijnlijk vlot een verband vinden tussen de vergaderingen/werktoestanden in je kalender en de ermee verbonden troostvoeding of haastvoeding.

Tweede tip: weet wat je eet. Raak niet verkrampt, zo van "help ik wil mijn eetpatroon beheersen, dus ik moet vooral niet te veel eten en snacken". Een van de grote vergissen is dat mensen die zich willen beheersen gaan snoeien in het wel gezonde eetpatroon van drie maaltijden per dag. Overtuig jezelf dat je wel moet eten om te overleven, maar dat eten niet dient om je emotionele gaten te vullen. Dus eet een normaal ontbijt, let erop dat het niet louter carbo’s bevat, maar ook proteïne en zelfs een beetje vet - zo heb je meer kans op een "tevreden" maag voor een groot deel van de dag. Watblieftu? Vet? Als u het van tante Aviva niet gelooft, neem het dan maar aan van Maria Walls, senior voedingsspecialiste bij Weight Watchers International. Doe maar, die croissant, die boterham met pindakaas, die kom ontbijtgranen met melk. En vergeet overdag geen vezels! Ze beletten dat je suikerspiegel daalt.

Derde tip: ondervraag jezelf voor iedere snack waar je naar grijpt. Rommelt mijn maag? Heb ik honger of trek? Ben ik wat slapjes? Is het antwoord ja, go ahead. Is het nee, stel dan deze vragen: ben ik zenuwachtig, verkrampt, verveeld? Is het antwoord ja: eet dan niet, maar zoek bewust een andere uitlaatklep. Bel de manicure, ga naar de kapper, bel een vriendin om even te kletsen, neem de krant mee naar het toilet.

Vierde tip: zoek bondgenoten (maar geen waakhonden, zij bezorgen je nog meer stress, en zo worden "stiekeme" eters geboren). Vraag je secretaresse om altijd een schaal met vers fruit klaar te hebben. Niet op jouw bureau, maar op het hare!

Bron: FemiStyle