NavigatieGebruikersloginZoeken |
De 5 pijlers, oefeningen?Ingediend door sebastien op Zon, 30/09/2007 - 11:09.
De 5 onderdelen voor een judo gerichte training zijn volgende: (las ik op een website) - kracht voor uithouding doe je cardio en voor kracht doe je powertraining, maar wie kan mij eens oefeningen geven of trainingsmethoden voor stability, speed en coordination? met speed bedoelen ze bv zeer rap kunnen veranderen van positie om zo je tegenstander te verassen met een worp die hij niet zag aankomen. (explosiviteit?) balance is evenwicht houden ( ) coordination weet ik niet echt wat ze bedoelen iemand? Zon, 30/09/2007 - 11:09  
|
Je kan goed trainen in
Niet Actief
Punten: 16301
Aangesloten: 08 Feb 2005
Je kan goed trainen in functie van alle vijf de 'pijlers' door gewoon aan judo te doen. Door de bewegingen te doen waar je beter in wilt worden.
En inderdaad kunnen krachttraining en 'cardio' een zeer waardevolle aanvulling zijn voor respectievelijk het kracht- en uithoudingsaspect van de judotraining.
Ik denk dat de drie overige 'pijlers' - zijnde coördinatie*, snelheid (in zeer algemene vorm) en evenwicht - meer nog dan de voorgaande twee nagestreefd moeten worden door de judotraining zelf, i.e. door de bewegingen apart en later in combinatie te oefenen, zowel alleen als met een sparringpartner.
Maar het is daarnaast wellicht ook een goed plan om aparte - niet tot de judotraining behorende oefeningen - uit te voeren om de drie kwalitatieve** pijlers te verbeteren.
Je kan wat aanvullende oefeningen doen. Enkele voorbeelden:
-Oog-handcoördinatie: jongleren (een tip van Ross Enamait// http://www.rosstraining.com/articles/juggleyourway.html )
-Grijpsnelheid: vanuit gevechtshouding zo snel mogelijk je (al dan niet imaginaire) tegenstander grijpen.
-Evenwicht: een aangeleerde stabiele houding aannemen en een trainingpartner je hard laten duwen (terwijl jij probeert te blijven staan, natuurlijk )
-Snelheid: 'schaduwvechten' (hoewel ik me kan voorstellen dat dit bij judo veel moeilijker is dan bij boksen e.d.)
...
-----------------------------------------------------------------------------------------
*Met 'coördinatie' bedoelt men de samenwerking van verschillende 'componenten' (vaak lichaamsdelen). Je hebt vast al wel eens gehoord van oog-handcoördinatie, die babies tijdens de eerste maanden van hun leven ontwikkelen van onbestaand tot zeer geavanceerd; met oog-handcoördinatie bedoelt men de mogelijkheid om je handen te bewegen naar een plaats die je ziet of net gezien hebt (bedenk hoe moeilijk het is voor heel kleine babies om een stukje speelgoed te grijpen dat vlak voor hen gehouden wordt).
Ander voorbeeld: de zogenaamde 'intramusculaire' en 'intermusculaire' coördinatie waar men het op dit forum wel eens heeft. Dat eerste slaat op interne delen van de spier (de 'motorische eenheden', eenvoudigweg een aantal spiervezels die bij elkaar horen) die moeten samenwerken om de spier als een geheel te laten samentrekken. Het tweede op de verschillende spieren die samenwerken bij een bepaalde beweging (als je squat, bvb, werken onder andere je quadriceps en glutes (bilspieren) samen; hoe beter ze samenwerken, heo beter de coördinatie dus is, en hoe beter je de beweging uitvoert).
Nu, dat wist je allemaal wellicht al, maar ik had zin om een lange voetnoot te schrijven.
Maar om even terug te komen op die coördinatie. Dat is dus een heel ruim begrip en in deze context doelt men waarschijnlijk voornamelijk op het samenwerken van de verschillende lichaamsdelen om efficiënte bewegingen te vervolmaken (bvb: bij een worp is het bovenlichaam erg belangrijk, maar de meeste kracht haal je toch uit je benen).
**Merk op dat zowel kracht als uithouding heel eenvoudig beschreven kunnen worden met slechts luttele getallen (bvb. Mariusz Pudzianowski squat op een dag vijf maal 400 kg, Muay Thai liep vanochtend vijf kilometer in 20 minuten tijd, ... - om twee ongeveer gelijkwaardige voorbeelden te geven ).
Coördinatie, 'snelheid' en evenwicht daarentegen zijn veel ingewikkelder begrippen, die van veel meer factoren (in grote lijnen, beste critici) afhangen dan de bovengenoemde twee. Dat is volgens mij het grote verschil tussen de 'kwalitatieve' en 'kwantitatieve' pijlers.
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot
wat een antwoord Deze zal
Niet Actief
Punten: 540
Aangesloten: 20 Jun 2006
wat een antwoord Deze zal ik toch nog een paar keer herlezen. Bedankt
Coördinatie wordt getraind
Niet Actief
Punten: 438
Aangesloten: 16 Nov 2006
Coördinatie wordt getraind door allerlei oefeningen waaronder loopoefeningen.
Om deze pagina vind je een naslagwerk over coördinatie: http://www.korfbal.be/download/syllabus_coordinatietraining.pdf
Maar als je krachttraining sportspecifiek wilt doen dan combineert men de coördinatie vaak met de karchtoefeningen. Bv.: Bench Press op een swissbal, squat op een airex kussentje, ...
http://www.purekracht.nl/training/nutvanswissballs
De snelheid of agility traint men dan weer door bijvoorbeeld met enkele kegeltjes een parcours uit te stippelen met scherpe bochten en zo, en dat dan zo snel mogelijk er door te lopen. Een link: http://www.sport-fitness-advisor.com/agility-exercises.html
Evenwicht kan je trainen met evenwichtsbalken, airex kussens, ...
Op deze site vind je allerlei materiaal. Het kan je misschien ook iedeeën geven om zelf zulke dingen te maken.
http://www.jumpusa.com/agility_training.html
Work Like Slaves, Eat Like Kings
Ik betwijfel het nut van al
Niet Actief
Punten: 16301
Aangesloten: 08 Feb 2005
Ik betwijfel het nut van al deze informatie voor een judoka. Wellicht doet Sebastien er beter aan het internet eens af te zoeken naar een website die is wat rossboxing.com voor boksers is...
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliot
Inderdaad. Hoewel mijn
Niet Actief
Punten: 438
Aangesloten: 16 Nov 2006
Inderdaad.
Hoewel mijn informatie toepasselijk is op alle functionele krachttraining...
Work Like Slaves, Eat Like Kings
alvast bedankt
Niet Actief
Punten: 540
Aangesloten: 20 Jun 2006
alvast bedankt